Roosevelt Gook - aanvullingen

Gisteren plaatste ik hier een stuk over Roosevelt Gook - waarvan lang gedacht is dat dit een pseudoniem is van Dylan - op het album Take a little walk with me van Tom Rush. Ik citeerde in dit stuk uit twee afleveringen van Rolling stone uit 1968, als ware dit de eerste associatie (en ontkrachting) van de link tussen Roosevelt Gook en Bob Dylan.
Arie stuurde mij een e-mail waarin hij schrijft dat de naam Roosevelt Gook voor het eerst opduikt tijdens de Bob Fass radioshow op 26 januari 1966 waar Dylan en entourage te gast waren. Arie heeft natuurlijk helemaal gelijk en ik kan me wel voor mijn kop slaan dat ik daar niet aan gedacht heb.
In maart 2009 kocht en las ik het boek Hungry as a raccoon van John B. Way. In dit boek staat een transcriptie van de Bob Fass-show:
Dylan: And that's Harry the Hat, who is gonna change his name, by the way. To - what was that? To, uh...
Al Kooper: Roosevelt Gook.
Dylan: Roosevelt Gook. Just for, uh, family reasons.
Fass: You mean, change it back to Roosevelt Gook?
Dylan: No, change it TO Roosevelt Gook. He's got a pretty strange family.
Het mooie van het boek van John B. Way is dat naast transcriptie annotaties zijn opgenomen. Over Roosevelt Gook schrijft hij: Al Kooper's strange pseudonym when playing on recording sessions has caused controversy more than once. His first professional usage of the name appears to have been on the Tom Rush album Take A Little Walk With Me, in which he was heavily involved. It was recorded in five days in or around December 1965, using musicians who had all recorded with Dylan, some currently. Al Kooper plays lead guitar and celesta, and the piano is credited to Roosevelt Gook. He also wrote the sleeve notes, in which he mentions that Dylan dropped in on the recording sessions. This gave rise to the supposition that Roosevelt Gook was actually Bob Dylan.

Arie schrijft verder dat de naam Roosevelt Gook ook nog opdook op het album Live adventures of Al Kooper and Mike Bloomfield en dat er lang twijfel heeft bestaan of Dylan al dan niet op dit album te horen is.

Arie schrijft verder dat eigenlijk bij velen al jaren bekend was dat Dylan niet te horen was op het album van Tom Rush voordat het album opdook op Searching for a gem. Ik moet bekennen dat ik niet tot die velen behoorde. Toen ik het album op Searching for a gem tegenkwam, ben ik nog een tijdje (zonder succes) op zoek gegaan naar Take a little walk with me, maar inmiddels weet ik beter.

Tot slot, in het eerder gepubliceerde stuk verwees ik naar het boek van Paul Cable, maar wat staat daar nou in?
Alleen maar dit: Dylan rumoured to be on piano under the name Roosevelt Gook

Met dank aan Arie voor het wijzen naar Bob Fass, de wijsheid en de aanvulling!

Geen opmerkingen: