Bob Dylan in Nederland voorjaar '65

Vijftig jaar geleden, in mei 1965 veroverde Bob Dylan als een donderslag bij heldere hemel naamsbekendheid bij de Nederlandse muziekliefhebber. Wat ging er vooraf aan die donderslag in mei 1965? Wat bracht CBS Nederland er toe om in mei 1965 de single “Subterranean Homesick Blues” uit te brengen? Hoe is het mogelijk dat Bob Dylan in mei 1965 voor de camera’s van VARA zou verschijnen? Waarom werd deze uitgelezen kans om de Nederlandse televisiekijker kennis te laten maken met Bob Dylan op het laatste moment afgeblazen? En als dat optreden wel door was gegaan, hoe had dat optreden dan geklonken?
Tom Willems geeft een halve eeuw later in dit boek antwoord op deze en andere vragen over de aanloop naar die zo cruciale maand voor de Nederlandse Dylan-liefhebber: mei 1965.

Bob Dylan in Nederland voorjaar '65 is het nieuwe boek van Tom Willems. Noem het een 'tussendoortje', noem het - met slechts 49 bladzijden - een 'boekje', maar wel een 'tussendoortje', een 'boekje' vol nieuwe feiten en inzichten over de periode maart - mei 1965. Een tijd waarin Bob Dylan langzaamaan naamsbekendheid verwierf binnen Nederland. Een tijd waarin de voorbereidingen voor een televisieoptreden van Bob Dylan in Nederland in volle gang waren. Een periode waarin CBS Nederland tot het inzicht kwam dat het uitbrengen van Bob Dylans muziek wel eens een goed idee zou kunnen zijn.
Bob Dylan in Nederland voorjaar '65 kan gezien worden als een aanvulling op dat andere boek van Tom Willems over Bob Dylans ontvangst in Nederland: Bob Dylan in Nederland 1965 - 1978, maar bovenal is Bob Dylan in Nederland voorjaar '65 een klein eerbetoon aan de mannen en vrouwen die in de aanloop naar de donderslag in mei 1965 de eerste stappen hebben gezet om Bob Dylan en zijn muziek bij het Nederlandse publiek te introduceren.

Bob Dylan in Nederland voorjaar '65 is vanaf nu in de boekhandel en via de internetwinkels* te bestellen.

Tom Willems - Bob Dylan in Nederland voorjaar '65
Uitgeverij: Brave New Books
ISBN: 9789402133561
49 bladzijden, inclusief illustraties in kleur.
Prijs: €16,95* Sommige internetwinkels bieden Bob Dylan in Nederland voorjaar '65 op het moment van schrijven nog niet aan, maar zullen dit in de komende dagen wel gaan doen.

1 opmerking:

hans altena zei

Hier begon het allemaal voor mij, toen ontdekte ik mezelf als zevenjarige en trad ik vanuit de kilte een magische wereld binnen als zevenjarige in die maand mei... de radio opende de wereld voor me...