nieuw album: Rough And Rowdy Ways

Op 19 juni verschijnt Rough And Rowdy Ways, Bob Dylans eerste nieuwe album vol eigen composities sinds het verschijnen van Tempest in 2012. Ter promotie is een derde song van dit album vrijgegeven: "False Prophet".Rough And Rowdy Ways verschijnt als dubbel cd en dubbel elpee. Het album bevat tien tracks, waaronder "Murder Most Foul", "I Contain Multitudes" en "False Prophet". De titels van de overige zeven songs zijn nog niet bekend.
Het album duurt 1 uur en 11 minuten. Toch is er voor gekozen, zo maak ik op uit de informatie op Amazon, om de songs op 2 cd's te zetten waarbij de tweede cd alleen "Murder Most Foul" bevat. In de Official Store van bobdylan.com is iets meer te zien van het artwork voor dit album, zie hier. Wanneer je naar de cd's kijkt, lijkt de titel Rough And Rowdy Ways alleen op de eerste cd te staan. Betekent dit dat de tweede cd, de cd met "Murder Most Foul", een soort bonus disc is, dat "Murder Most Foul" een extraatje is dat niet echt bij het album hoort?

"False Prophet" kan op YouTube beluisterd worden, zie hier.


~ * ~ * ~ * ~

Aanvulling 9:30 uur

Op 22 oktober 1929 nam Jimmie Rodgers "The Singing Brakeman" het door Rodgers en McWilliams geschreven "My Rough And Rowdy Ways" op. Op de binnenhoes, zoals te zien in de Official Store van bobdylan.com, bevat de hoes van Rough And Rowdy Ways een foto van Jimmie Rodgers met de Carter Family. De foto is achteraf ingekleurd. Het origineel:


Bob Dylan heeft in het verleden vaker blijkt gegeven van een liefde voor de muziek van Jimmie Rodgers. Zo was hij de man achter het album The Songs Of Jimmie Rodgers - A Tribute.
Verder heeft Dylan enkele van Rodgers bekende nummers ook opgenomen, zoals "Frankie And Johnny" en "Miss The Mississippi And You".
Gezien de foto op de hoes van Rough And Rowdy Ways is de opname van een (verre van spontaan) gesprek tussen Jimmie Rodger en de leden van The Carter Family, opgenomen op 12 juni 1931 erg interessant. Deze dialoog werd door Dylan samen met Mavis Staples grotendeels nagedaan op de opname van "Gonna Change My Way Of Thinking" voor het album Gotta Serve Somebody; The Gospel Songs Of Bob Dylan.

De foto op de voorzijde van de hoes van Rough And Rowdy Ways is in 1964 in een ondergrondse nachtclub in Londen gemaakt door Ian Berry. Zie hier.
dezelfde foto is gebruikt voor de cover van het boek Room At The Top van John Braine, zie hier.~ * ~ * ~ * ~
10 opmerkingen:

Floater zei

Jimmie Rodgers!

tom w zei

Ha Floater,
Net een aanvulling geschreven over De Rodgers-connectie.

Anoniem zei

En nu maar bidden dat Murder Most Foul wel op de vinyl versie staat, maar ik kan niet wachten, wat een frasering en spanning zit in de song False Prophet, hij gaat een stapje verder dan op het al geweldige Tempest, een nieuw meesterwerk durf ik nu al haast te zeggen... en de afbeelding erbij is wel heel suggestief in deze tijd...

groet hans altena

tom w zei

Volgens de informatie in de Official Store staat "Murder Most Foul" ook op de elpee: https://bobdylanstore.com/products/rough-and-rowdy-ways-2lp

Anoniem zei

Had Joseph Ratzinger, de latere paus Benedictus, Dylan geen valse profeet genoemd toen die had gezongen voor paus Johannes Paulus II?

Anoniem zei

Een cd over de duivel lijkt het ipv over God. ‘ I am no false prophet’ , says the false prophet.

Frans zei

Soms word je 's morgens wakker en lees je iets op het nieuws waardoor je dag gewoon niet meer stuk kan. Mijn wens dat op een eventuele nieuwe plaat ook weer een lekkere blues zou staan, gaat in vervulling. Dit heeft net als Pay In Blood een Rolling Stones sfeertje en daar ben ik dol op. Ik denk dat ik het met Hans eens ben, die nieuwe plaat is nou al niet kapot te krijgen! We worden toch wel verwend als Dylan-volk, maar weinig artiesten zijn op hun oude dag nog zo op dreef.

Anoniem zei

Room at the Top van John Braine, waar de omslagfoto van komt, heb ik gelezen, qua inhoud wel passend bij de eerste twee songs.

Anoniem zei

Opvallend dat de sigaret in de omslag Shadow, death about town’ op de cover van Dylan is gewijzigd in een vergifspuit. Ook de achtergrond is veranderd. In de lyrics van Dylan komt poison nogal eens voor.

Anoniem zei

False Prophet is qua muziek exact gelijk - dus niet een beetje gelijk - aan If Lovin is Believing van Billy ‘The Kid’ Emerson.
Ik denk dat dit nummer van Emerson niet toevallig is gekozen voor dit thema. In de film ‘ Patt Garrett and Billy the Kid’ speelt Dylan de rol van ‘ alias’ oftewell hij speelt eigenlijk zichzelf. Er wordt een soort van valse profeet vermoord door Billy the Kid en ‘ alias’ bewondert Billy the Kid hierom.
Billy ‘ The Kid’ Emerson leeft nog zover ik weet, hij is 95. Vroeger muzikant, maar sinds de jaren zeventig priester. Ik vermoed dat Emerson zijn toestemming heeft gegeven om op zijn melodie, deze tekst over een false profeet te maken.
In het oeuvre van Dylan komt nogal eens een valse profeet voor in allerlei bewoordingen: renegade priest, false idol, sad eyed prophet etc.