The Fall Of America Journals

In december 1965 verbleef Bob Dylan een tijdje in San Francisco en omgeving. Hij was daar voor het geven van enkele concerten. In die dagen trok hij veel op met verschillende schrijvers van de Beat Generation, waaronder Allen Ginsberg. Tijdens zijn verblijf in San Francisco gaf Bob Dylan $600,- aan
Allen Ginsberg voor de aanschaf van een draagbare taperecorder, een Uher 1000R. Allen Ginsberg gebruikte deze taperecorder voor het opnemen van spontaan ontstane gedichten (en voor het opnemen van twee van Dylans concerten). Een selectie van deze gedichten is te vinden in de bundel The Fall Of America (1973). In de gedichten in deze bundel komt Bob Dylan een aantal malen voorbij.
Aanstaande november verschijnt onder de titel The Fall Of America Journals 1965 - 1971 een door Michael Schumacher gemaakte selectie uit de dagboeknotities van Allen Ginsberg uit de periode dat The Fall Of America werd geschreven. Zeer interessant voor de Ginsberg-liefhebber, uiteraard. Maar ik verwacht, of hoop dat dit boek ook voor de Dylan-liefhebber interessant zal zijn, niet alleen omdat de taperecorder die Ginsberg met geld van Bob Dylan kocht essentieel is geweest voor zijn poëzie in deze periode, maar vooral ook omdat waarschijnlijk het begin van deze dagboeken de periode beslaat waarin Bob Dylan in San Francisco verbleef, veelvuldig in het gezelschap van Allen Ginsberg. Het is niet ondenkbaar dat Ginsberg hier over schrijft in zijn dagboeken. Daarnaast is er in deze dagboeken misschien - maar dit is verre van zeker - iets te vinden over de opnamesessies van Allen Ginsberg in 1971 waar Bob Dylan bij was. Ik kijk uit naar The Fall Of America Journals 1965 - 1971, niet alleen als Ginsberg-lezer, maar vooral ook als Dylan-liefhebber.


Zie ook hier.

Geen opmerkingen: