Dylan & de Beats

Dylan & de Beats, het nieuwe boek van Tom Willems, verschijnt eind juni 2018

Voor persoonlijk contact of het aanvragen van een recensie-exemplaar (PDF) van Dylan & de Beats, mail naar: twillems87@gmail.com

De eerste 30+ bladzijden lezen om een indruk te krijgen van Dylan & de Beats? Dat kan hier.

Tom Willems - Dylan & de Beats
Uitgeverij Brave New Books, 2018
ISBN 9789402176070
Softcover, 350 pagina’s, €26,50* ~ * ~ *

flaptekst Dylan & de Beats

In Dylan & de Beats schrijft Tom Willems (1973) over de invloed van de schrijvers van de Beat Generation op het schrijven van Bob Dylan en vice versa. Hierbij richt hij zich met name op het werk van William Burroughs, Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti, Gregory Corso en Michael McClure.
Nooit eerder werd er zo uitvoerig geschreven over de connecties tussen de Beats en Bob Dylan. Tom Willems weet in Dylan & de Beats connecties bloot te leggen die tot op heden verborgen bleven, met name tussen de boeken van de Beats en Bob Dylans mid-sixties meesterwerken Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited, Blonde On Blonde en het boek Tarantula. Daarnaast gaat Willems uitvoerig in op Bob Dylans verblijf in en rond San Francisco in december 1965, een tijd waarin hij veelvuldig in het gezelschap verkeerde van Allen Ginsberg en Lawrence Ferlinghetti en weet hij antwoord te geven op de vraag: Is Bob Dylan een van de Beats?
Dylan & de Beats is een must-read voor iedere liefhebber van de muziek van Bob Dylan en / of de boeken van de Beats.
* ~ * ~ *

persbericht

Studie naar de invloed van The Beat Generation op Bob Dylan verschenen.

Dylan & de Beats is de weerslag van de grondige studie die Dylan-kenner en Beat-liefhebber Tom Willems deed naar de invloed van de schrijvers van The Beat Generation op het werk van Nobelprijswinnaar Bob Dylan en vice versa. Niet eerder werd er zo uitvoerig en met zoveel inzicht geschreven over deze relatie.

Drie jaar schrijven en een volwassen leven lang oog hebben voor de connecties tussen Bob Dylan en de schrijvers van The Beat Generation heeft geresulteerd in Dylan & de Beats, de meest diepgravende studie naar de connecties tussen Beat-schrijvers als Allen Ginsberg, Jack Kerouac en William Burroughs enerzijds en Bob Dylan anderzijds. Om Dylan & de Beats te kunnen schrijven las Tom Willems een boekenkast vol Beat-literatuur, onderhield hij contact met curatoren van het Allen Ginsberg-archief en luisterde hij maandenlang naar niets anders dan Bob Dylans muziek.
In Dylan & de Beats beperkt Willems zich niet tot de grote namen uit de Beat Generation - de inmiddels legendarische literaire beweging uit het Amerika van de jaren vijftig en zestig - als Allen Ginsberg en Jack Kerouac. Ook Beat-schrijvers Lawrence Ferlinghetti, Gregory Corso, Michael McClure, LeRoi Jones, Peter Orlovsky en vele anderen zijn in Dylan & de Beats te vinden.

Tom Willems legt in Dylan & de Beats connecties tussen songwriter Bob Dylan en de schrijvers van The Beat Generation bloot die tot op heden grotendeels verborgen bleven. Zo is er veel aandacht voor de invloed van de boeken van de Beats op Bob Dylans mid-sixties meesterwerken Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited, Blonde On Blonde en het boek Tarantula. Verder gaat Willems in Dylan & de Beats uitvoerig in op Bob Dylans verblijf in en rond San Francisco in december 1965, een tijd waarin hij veelvuldig in het gezelschap verkeerde van Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti en Michael McClure en weet hij antwoord te geven op de vraag: Is Bob Dylan een van de Beats?

Bij het lezen van Dylan & de Beats wordt duidelijk dat de invloed van Jack Kerouac op Bob Dylan verder strekt dan alleen zijn bekendste boek, On The Road, zijn dichtbundel Mexico City Blues of het enige boek dat bij Kerouacs leven verscheen waarin de naam Bob Dylan te vinden is: Desolation Angels.
Ook toont Willems in Dylan & de Beats aan dat de door William Burroughs bekend gemaakte cut up-techniek door Bob Dylan met name in de jaren 1965 en 1966 werd gebruikt.
In Dylan & de Beats schrijft Willems niet alleen over het belang van de dichtbundel A Coney Island Of The Mind van Lawrence Ferlinghetti voor Bob Dylan, maar ook over het belang van Bob Dylans songs voor het schrijven van Lawrence Ferlinghetti.

Het meest uitvoerige hoofdstuk in Dylan & de Beats is gereserveerd voor de vriendschap tussen Beatdichter Allen Ginsberg en Bob Dylan. In dit hoofdstuk gaat Willems niet alleen in op die vriendschap maar ook op de invloed van Allen Ginsberg op Bob Dylan en vice versa. Zo schreef Allen Ginsberg meerdere gedichten voor en over Bob Dylan en zorgde Bob Dylan er al dan niet  bewust mede voor dat de dichtbundels The Fall Of America en Gates Of Wrath van Allen Ginsberg konden verschijnen.
Als een extra is in Dylan & de Beats een niet eerder gepubliceerd interview met Allen Ginsberg over zijn samenwerking met Bob Dylan tijdens het opnemen van songs voor zijn album First Blues opgenomen.

Verder bevat Dylan & de Beats hoofdstukken over de relatie tussen Bob Dylan en respectievelijk Gregory Corso en Michael McClure. In aparte hoofdstukken gaat Tom Willems in Dylan & de  Beats onder andere nog in op de grote aanwezigheid van de Beats op de hoes van Bob Dylans album Bringing It All Back Home, de invloed van bijna vergeten Beats als Bob Kaufman en Richard Brautigan op Bob Dylan en de aanwezigheid van Beats in Bob Dylans werken uit de eenentwintigste eeuw.

Eerder schreef Tom Willems onder andere Bob Dylan in Nederland 1965 – 1978 en zes delen in de serie de Bob Dylan aantekeningen.
Voor meer informatie kijk op www.bobdylaninnederland.blogspot.com
Voor persoonlijk contact of het aanvragen van een recensie-exemplaar (PDF) van Dylan & de Beats, mail naar: twillems87@gmail.com

Tom Willems - Dylan & de Beats
Uitgeverij Brave New Books, 2018
ISBN 9789402176070
Softcover, 350 pagina’s, €26,50


* ~ * ~ *

Reacties op het verschijnen van Dylan & de Beats

"En Tom Willems schrijft maar door, geweldig!"

"Een lijvig boek. Je moet de tijd nemen om het te gaan lezen. De boeken van Willems verdienen die tijd." zie hier.

"Dat je na je, zoals gebruikelijk, fijne autobiografische schets over je kennismaking met Dylan en Kerouac en de noodzakelijke info vooraf over de hoofdpersonen uit je verhaal en de betekenis van 'Beats' echt van wal steekt met de beschrijving van de hoes van Bringing it all Back Home is meesterlijk en wint me al helemaal voor dit werk!"

"Met een jaloersmakende nauwgezetheid en aanstekelijk enthousiasme deelt Tom Willems uitstekende voorbeelden van deze kruisbestuiving en haalt hij zelfs mijn favoriet e.e.cummings op het podium en dat alles in een zich herhalende, poëtische stijl"

"Willems' monnikenwerk ontsluit eindelijk die mythische link tussen Dylan en de Beat-dichters.
Willems neemt geen genoegen met een uitgekauwd cliché als 'Dylan is beïnvloed door de Beat-dichters', maar vlooit op detailniveau werken, interviews en biografieën door om die invloed ook concreet aan te wijzen."


"Puur feitelijk heb je, wat mij betreft, helder en overtuigend aangetoond dat die band/relatie tussen dylan en de beats stevig bestaat, en dat in het grotere kader geplaatst dat dylan sowieso een patchwork is van vele, vele invloeden; ook de achtergrondverhalen over de andere beats (en de/hun "cultuur" at large) was een welkom verhaal, zodat ik nu een soort helikopterperspectief heb, zeg een overzicht, groter plaatje, ipv alles enkel door de specifieke dylan-lens mbt beats te zien."

Isis issue 198: "Just out (late June) is another book from the prolific Tom Willems. The book, an in-depth study of the influence of the celebrated writers of The Beat Generation on Nobel Prize winner Bob Dylan and vice versa, is Willems' 12th Dylan book!"

* ~ * ~ *

Blogbericht "de laatste dagen van Allen Ginsberg", zie hier.

The Allen Ginsberg Project besteedt aandacht aan Dylan & de Beats, zie hier.

* ~ * ~ *

Als een boek geschreven is, duikt er altijd nieuwe informatie op, zo leert de ervaring. Zo ook bij Dylan & de Beats. Zie hier.

* ~ * ~ *

Recensie Dylan & de Beats door Bertram Mourits in Heaven van november / december 2018:


* ~ * ~ *

"In zijn boek Dylan & de Beats legt Tom Willems tal van dwarsverbanden en kruisbestuivingen bloot tussen Dylan en de dichter van de Beatgeneratie: William Burroughs, Gregory Corso, Lawrence Ferlinghetti, Allen Ginsberg, Jack Kerouac en Michael McClure en stelt hij de bijna onvermijdelijke vraag of Dylan zelf een Beat is. In elk geval onderhield hij contacten met onder andere Allen Ginsberg en verwees hij in veel van zijn liedjes én in zijn dichtbundel Tarantula naar teksten van de Beatniks."
Cor de Jong in zijn blog "Pop en literatuur (37): Bob Dylan en William Blake", zie hier.

Geen opmerkingen: