Dylan & de Beats: de laatste dagen van Allen Ginsberg

In mijn net verschenen boek Dylan & de Beats schreef ik over de laatste dagen van Allen Ginsbergs leven:

In maart 1997 doken er geruchten op over een tv-special rond Allen Ginsberg. Het zou gaan om een aflevering van MTV Unplugged en Bob Dylan zou, aldus de geruchten, meedoen. Allen Ginsberg in een interview met Michael Goldman op 14 maart 1997: “I’m looking forward to working with Bob [Dylan] again soon, we’re going to be doing an album together. A kind of Ginsberg Unplugged.”  Die Unplugged-sessie van Allen Ginsberg stond gepland voor 20 juli 1997. Volgens Allen Ginsberg had niet alleen Bob Dylan toegezegd mee te willen werken aan deze sessie, ook Beck, Paul McCartney en Philip Glass zouden van de partij zijn.
Eind maart 1997 werd het voor Allen Ginsberg duidelijk dat hij terminaal ziek was, dat hij niet  lang meer te leven had. Hij belde honderden vrienden, bekenden en voormalige geliefden, waaronder Bob Dylan, om afscheid te nemen.
Op 3 april 1997 werd definitief besloten dat Ginsbergs tv-special niet door kon gaan vanwege de slechte gezondheid van de dichter.
Op 5 april 1997 overleed Allen Ginsberg, hij was zeventig jaar.

In 1997 gaf Bob Dylan maar liefst 94 concerten. Slechts één keer tijdens al deze concerten speelde hij “Desolation Row” en wel op 5 april 1997 in Moncton, Canada. Aan het eind van het nummer richtte hij zich tot het publiek met de woorden: “A friend of mine passed away, I guess this morning, that was one of his favorite songs, poet Allen Ginsberg.”

Vanochtend zette Billy 4 "Desolation Row" op YouTube, opgenomen tijdens het concert in Moncton, Canada op 5 april 1997. Dat zal toeval zijn, ik ken Billy 4 niet. Een mooi toeval.
Luister naar "Desolation Row" hier.
Geen opmerkingen: