The Original mono recordings

Over iets minder dan een maand is het zo ver, dan ligt de boxset The Original mono recordings in de winkel. Er zijn nog veel vragen: zal Blonde on blonde op een enkele of als een dubbelcd in de boxset zijn opgenomen? Maakt de Brandeis-cd deel uit van de eerste oplage van deze boxset, of wordt deze cd er los bijgedaan? Hoe 'natuurgetrouw' zijn de replica's van de originele hoezen? Maar vooral: hoe goed zal het klinken?
De eerste voortekenen zijn goed.
Ik hoor de sceptici al: waarom mono? Zeker nu we al deze albums op cd, SACD en geremasterde cd hebben.
Het antwoord is betrekkelijk eenvoudig. Dylans eerste acht albums, van Bob Dylan t/m John Wesley Harding, werden aanvankelijk zowel in mono als stereo uitgebracht. In die tijd was de mono-uitgave het belangrijkste product van de twee. Stereo-albums waren een bijproduct waar minder aandacht aan werd geschonken. Tijdens het mixen en masteren van de oorspronkelijke platen ging de meeste tijd en aandacht naar de mono-mix.
Consequentie hiervan is dat al Dylans albums van Bob Dylan t/m John Wesley Harding véél beter klinken in de mono-mix dan in de stereo-mix. Ondanks de cd, SACD en geremasterde cd, blijft toch de oude mono-lp van bijvoorbeeld Blonde on blonde of John Wesley Harding vele malen beter klinken.
Nou valt het niet mee om een goed exemplaar van een originele mono-persing (op vinyl) van bijvoorbeeld Highway 61 revisited of Another side of Bob Dylan te vinden en John Wesley Harding vinden in een originele Amerikaanse mono-persing lijkt helemaal onbegonnen werk. Daarom is het goed dat over iets minder dan een maand The Original mono recordings op de markt komt. Eindelijk zijn Dylans eerste acht albums in mono voor een ieder redelijk makkelijk toegankelijk.
De grote vraag blijft natuurlijk of het masteren van de cd's van The Original mono recordings een beetje goed is gedaan. Of het geluid op de cd's enigszins vergelijkbaar (bij voorkeur identiek) met de originele lp's zal zijn. De eerste berichten over de mono-box zijn bijzonder hoopgevend, van de man die de box reeds heeft mogen beluisteren heb ik begrepen dat de geluidskwaliteit bijzonder goed is. Dat doet bijzonder hoopvol stemmen.
Het valt niet mee om nog bijna een maand te wachten, maar dan krijgen we Dylans eerste acht albums op cd in een mix zoals de albums oorspronkelijk bedoeld zijn.
En voor alle sceptici: koop die box, open je oren en laat je verrassen. Het zal je niet tegenvallen.

Geen opmerkingen: