Wilde gedachten #5


Onderstaande e-mail ontving ik vandaag:

Hallo Tom ,
Vanmiddag heb ik eens een cd uit de kast getrokken van Elmore James , ik heb deze cd al in geen jaren meer gehoord dus Lets get the blues today .
Elmore James geboren in 1918 in mississipi en gestorven in 1963 in chicago aan een hartaanval , Elmore was een van de grootste bleu's zangers van zijn tijd . Ik kijk in de binnen kant van het boekje de nummers na en kom daar op nummer 8 "rollin'and tumblin' tegen , he daar gaat mij gelijk een lichtje op Dylan heeft toch ook een "rollin'and tumblin' op zijn naam staan en gelijk gaat mijn hand naar de cd modern times en ja hoor op nummer 3 staat het echt rollin and tumblin . Dus je raad het al ik ga gelijk naar het 8ste liedje op de cd en aha het eerste complet is het zelfde als in Dylan's nummer op de laatste regel na dan die is anders geformuleerd. De rest van het nummer heeft niets meer te maken met de formidabele creatie van Dylan . Gelijk gaat de naam joni mitchell en plagiaat door mijn hoofd en begin ik weer te lachen wat een domme doos die joni mitchell om zulke dingen te zeggen , maar ja ze zal er wel haar rede voor hebben gehad (misschien last van de overgang of ooit een blauwtje gelopen ). Wat rollin and tumblin betreft , Dylan heeft hier de eerste regels geleend van Elmore en een beetje van de muziek over genomen niets mis mee toch . Maar plagiaat is het niet , want het nummer is niet letterlijk over genomen , alleen als een couplet of song letterlijk is overgenomen dan spreek je pas van plagiaat (ferdi bolland). In de folk en bleus wereld word wel vaker teksten geleend van elkaar soms met toestemming en soms niet , maar dat weet jij ook wel . Groetjes Yvon.

Dat Dylan vrijelijk leent / citeert uit oude blues-, folkmuziek, is inderdaad niets nieuws. Ik meen mij te herinneren dat vlak na de release van Modern times er m.b.t. Rollin' and tumblin' veelvuldig werd gewezen naar het nummer met dezelfde titel van Muddy Waters. Dat ook Elmore James dit nummer heeft opgenomen - ik ga er van uit dat het om hetzelfde nummer gaat als dat van Muddy Water, maar weet dit niet zeker - is nieuw voor mij.
Met dank aan Yvon voor de e-mail!
Bij haar e-mail zaten ook nog twee door haar ingekleurde foto's [zie afbeeldingen]
Vandaag de gehele dag op stap geweest, Dylan gerelateerd. Nu enigszins gebroken, maar dat heb ik er graag voor over. Het was een goede dag. Ik schuif zo een muziekje in de oren, pak het nieuwe boek van Clinton Heylin erbij en laat zo de laatste uurtjes van deze dag aan mij voorbij gaan.
Het is mooi geweest voor vandaag.
Morgen met nieuwe ogen nieuwe berichten plaatsen.

1 opmerking:

hans zei

Wat betreft Joni en Bob. ooit hadden ze het leuk samen. Kijk maar naar het einde van het Unesco-concer in Japan waar oolm Ry Cooder ed optraden. In het laatste lied (onder de aftiteling) hebben ze dikke pret.