14 mei

Toen ik vanochtend op de kalender keek, had er natuurlijk een belletje moeten gaan rinkelen. Maar dat belletje heb ik niet gehoord. De website The Examiner schudde me wakker.
Het is vandaag op de kop af 44 jaar geleden dat Bob Dylan en the Hawks een concert gaven in The Odeon in Liverpool. Tijdens dit concert werd de beste officieel uitgebrachte live-opname van Dylan opgenomen. Dat vind ik vandaag en dat vind ik bijna alle dagen.
Tijdens dit concert in The Odeon te Liverpool speelde Dylan tijdens de eerste helft akoestisch, alleen. Althans, dat neem ik aan. Van deze eerste helft is geen opname in circulatie en ook de tracklist is niet bekend (zie Olof's files).
De tweede helft speelde Dylan met the Hawks [later the Band], zoals tijdens de gehele wereldtournee van 1966. De setlist biedt geen verrassingen:

1. Tell me momma
2. I don't believe you (she acts like we never met)
3. Baby let me follow you down
4. Just like Tom Thumb's blues
5. Leopard-skin pill-box hat
6. One too many mornings
7. Ballad of a thin man
8. Like a rolling stone

Leuk voor diegene die gelukkig genoeg waren om bij dit concert aanwezig te zijn en daar zou het ook bij blijven, ware het niet dat in juni 1966 de single I want you uitkwam met op de b-kant Just like Tom Thumb's blues opgenomen op 14 mei 1966 in The Odeon te Liverpool.
Tot 1985, tot de release van Biograph, was dit de enige officieel uitgebrachte opname van de wereldtournee 1966. En wat voor opname! Deze vijfenhalve minuut live Dylan en the Hawks blazen je tegen de muren op, begraven de onrust in je donder en laten volwassen kerels kwijlend van genot op hun knieën vallen, smekend om meer. Dit is misschien wel die spreekwoordelijke onbewoond-eiland-plaat.
Deze opname verscheen later ook op de 3lp-set Masterpieces in Australië, Japan en Nieuw-Zeeland en op een handvol Japanse promo's, maar nooit op een wat gangbaarder Dylan-album.
In 2005 verschijn de 5 cd+dvd boxset A Musical history van The Band met daarop een tweede opname van het concert van 14 mei 1966, te weten Tell me momma. En ook deze opname mag er wezen, maar zal nooit kunnen tippen aan Just like Tom Thumb's blues.
Op deze rijke boxset staat tevens de opname van Just like Tom Thumb's blues en hoe prettig het ook is om deze opname op cd te hebben, deze opname kan maar op één manier ècht beluisterd worden, door de Amerikaanse single uit 1966 onder de naald te leggen.
De komende vijfenhalve minuut ben ik er niet, ik zal tegen de muren opgeblazen worden, de onrust zal in mijn donder begraven worden en ergens halverwege zal ik kwijlend op mijn knieën vallen, smekend om meer.
Véél meer.

Geen opmerkingen: