Dylan kort #430

Benali met Boeken: Bill Mensema. Kijken naar de uitzending? Dat kan Hier.
Just like Tom Thumb's blues op Arthur's musical journey.
Ik heb nu zo'n 100 bladzijdes gelezen in Still on the road van Clinton Heylin, het vervolg op Revolution in the air. Clinton Heylin is Clinton Heylin, zo kan hij het in de inleiding wederom niet laten om een sneer naar Michael Krogsgaard uit te delen en is hij zo nu en dan nogal met zichzelf ingenomen. Al moet ik zeggen dat hij op beide vlakken een stuk milder is geworden dan bijvoorbeeld ten tijde van Bob Dylan: the recording sessions (1995).
Het idee van de twee boeken, Revolution in the air en Still on the road is fantastisch. In deze twee boeken vertelt Clinton Heylin het verhaal van ieder door Dylan geschreven nummer. Alle nummers staan, voor zover te achterhalen valt, in chronologische volgorde. Beide boeken bevatten een schat aan informatie.
Voordat Heylin aan deze 'onderneming' begon, zette hij alle door Dylan geschreven nummers op een rijtje en kwam tot de verrassende conclusie dat het precies 600 nummers zijn, waarvan de eerste 300 precies de periode t/m Planet waves beslaat en de tweede 300 van Blood on the tracks t/m 2008. Dat kwam goed uit, zo had Heylin de mogelijkheid om die 600 nummers precies in tweeën te delen en er zo twee boeken van te maken. Het eerste deel, Revolution in the air; the songs of Bob Dylan vol. 1: 1957 - 73, kwam vorig jaar op de markt.
En toen gooide Dylan roet in het eten door Together through life uit te brengen. Weg symmetrie van twee boeken met elk 300 songs.
Maar Clinton Heylin zou Clinton Heylin niet zijn als hij niet eigenwijs vast zou houden aan zijn oorspronkelijke plan, namelijk twee boeken met elk 300 songs, en dus heeft het net verschenen tweede deel de titel Still on the road: the songs of Bob Dylan vol. 2: 1974 - 2008 gekregen. Heylin besteedt wel aandacht aan de nummers van Together through life, niet in de 'hoofdtekst', maar in een Addendum.
Dat neemt niet weg dat Still on the road - voor zover ik het tot nog toe gelezen heb - net als Revolution in the air een schat aan informatie bevat handig geordend per songtitel. Vooral de aandacht die Heylin schenkt aan vroege tekstvarianten en latere veranderingen aan de tekst tijdens concerten, is zeer de moeite waard. In dit opzicht zijn Revolution in the air en Still on the road een eerste aanzet voor de door Heylin (maar niet alleen door Heylin) zeer verlangde geannoteerde versie van Dylan's Lyrics.
Revolution in the air en Still on the road behoren naar mijn smaak tot de betere boeken die over Dylan's muziek zijn geschreven.
Revolution in the air is inmiddels, met het uitkomen van Still on the road, ook in (goedkopere) paperback verschenen.

4 opmerkingen:

Nanne zei

Revolution In The Air besteld, ben benieuwd! :)

tom zei

@Nanne: Laat me even weten - na het lezen - hoe het boek is bevallen.

Tom

yapyap zei

Dank voor de tip! Het verschijnen van deze boeken is totaal langs me heen gegaan. Heb ze net besteld, over een dag of wat binnen.

Nanne zei

Gisteren pakketje van de postbode.
Met dit dikke boek kan ik wel evenvooruit.
Dit wordt nummers luisteren, lezen, opnieuw luisteren. Chronologisch lezen, doorbladeren naar favorieten, opnieuw beginnen etc. Laat de zomer maar komen!