24 mei

Er is een schitterende foto, gemaakt door Barry Feinstein, waarop Dylan de kaarsen op een enorme verjaardagstaart uitblaast. De foto is gemaakt op 24 mei 1966 in Parijs, Dylan werd die dag 25 jaar oud. Op 24 mei 1966 speelde Dylan in L'Olympia, Parijs een door Europe 1 radio georganiseerd concert. Het concert werd (deels) door Europe 1 radio opgenomen, fragmenten van deze opnames zouden op 29 mei 1966 uitgezonden worden. Het kwam er niet van. Tot op de dag van vandaag zijn er nog geen opnames van dit concert opgedoken.
In 1971 verscheen een cartoon van Schultz waarin de volgende conversatie:

Bob Dylan will be thirty years old this month...
That's the most depressing thing I've ever heard


Zo iets moet je natuurlijk zien.
In 2000 speelde Dylan, net als in 1966, een concert. Dit keer in Dresden. Voor de encores zong het publiek Happy birthday. Ik denk niet dat er in Parijs in 1966 is gezongen.
In 1981 werd Dylan veertig, op de scheurkalender van Van Kooten en De Bie verscheen een aardige variant op de cartoon van Schulz, geen tekening, alleen tekst:

Vandaag wordt Bob Dylan 40

Wij wachten met onze Bekering tot er duidelijk minder platen van ons worden verkocht.

Twintig jaar later, op 24 mei 2001 leek de wereld op z'n kop te staan. Dylan werd 60 en het leek wel of die dag de radio alleen Dylan kon uitspugen. Op de buis was het niet veel anders, het journaal had een item over Dylan, net als enkele actualiteitenprogramma's. Op Arte werd een avondvullend programma uitgezonden met daarin o.a. Simon Vinkenoog die in zijn beste Duits / Frans / Koeterwaals probeert uit te leggen waarom Dylan in zijn ogen een groot dichter is. De videoband ligt nog ergens op zolder.
Vorig jaar deed ik niet veel anders dan vandaag. En het jaar daarvoor was ik al niet veel anders dan degene die ik vandaag ben.
Enfin, vanaf vandaag zal de regelmatig terugkerende conversatie als volgt verlopen:

Waar luister je naar?
Bob Dylan.
Is die niet al een tijdje dood?
Nee hoor, hij leeft nog steeds, maakt nog steeds platen en geeft nog steeds concerten.
Hoe oud is hij inmiddels wel niet?
Negenenzestig.
Tssss...


Gefeliciteerd Meneer D.

Links:

Lucky John.
ShowbizNewz.
Verjaardagsregister.
Dagblad van het Noorden.
Omroep Max.

Er volgen ongetwijfeld meer berichten op het net vandaag.

Eerste aanvulling:
Twitter, hier en hier.

Tweede aanvulling:
Twitter, hier.
Uit de archieven: De Vrij Nederland van 23 maart 1991 met Dylan op de koffer en de kop: Bob Dylan wordt alweer 50. Dat is dus al weer 19 jaar geleden. Het artikel van Wim Meuleman heb ik verslonden. Het was de eerste keer dat ik las over Derek Barker, John Hume, Larry Eden en John Bauldie. Over The Telegraph, het illegaal opnemen van concerten, over Weberman en de vrouw die zich Sara Dylan noemt.
John Bauldie: Natuurlijk denk ik elke dag aan Dylan. Ik schrijf over hem, verzamel, beantwoord brieven en ga maar door. Maar ik houd mezelf steeds voor: dit is maar een deel van mijn leven. De rest is heel normaal.

Derde aanvulling:
Via de e-mail ontvangen:

Misschien dat je het taartplaatje al hebt (gevonden), maar zo niet: hier
Maak er een mooie bob-dag van, als eigenlijk elke dag,

M.


Met dank aan M. voor het sturen van de link! Helaas is deze foto, waar je ook kijkt op het net, wat aan de donkere kant. De foto staat wat scherper / mooier in Real moments afgedrukt.

Geen opmerkingen: