Luister, ik doe je na - toegift #4

Het aantal besproken tracks in de toegiften van deze serie begint al aardig op te lopen. Gaat er een dag komen dat er duizend covers in deze serie voorbij zijn gekomen?
Ik kom vandaag in ieder geval weer een beetje dichter in de buurt met vier verschillende albums met één of meerdere covers van Dylan-songs.
Het wordt steeds lastiger, met een nieuw verzamelalbum vol Dylan-covers in handen, om te achterhalen welke tracks ik nou al wel besproken heb en welke nog niet. (Mochten er fouten in de nummering sluipen, dan hoor ik dat graag.)

How Many Roads; Black America Sings Bob Dylan
[20 covers, waarvan 4 eerder besproken, totaal: 694]
Een verzamelalbum, de oudste opname is uit 1964, de meest recente uit 1990. Alle muziekstijlen komen voorbij, zo lijkt. Ook funk (werkt niet) en disco (nee!). Een groot deel van de tracks op dit album is mij (veel) te gladjes. De enige twee tracks die er voor mij in positieve zin uitspringen zijn opener "Blowin' In The Wind" door O.V. Wright en "Maggie's Farm" door Solomon Burke, waarbij de track van Burke als beste uit de bus komt. Is het lijstmateriaal? Ik heb getwijfeld, maar bij herbeluistering moet ik toch besluiten ook Solomon Burke niet op een van de lijsten te zetten.

Luka Bloom - Head & Heart
[1 cover, totaal: 695]
Luka Bloom is een Ierse singer-songwriter die wel wat aardige dingen heeft gedaan (het album Dreams in America bijvoorbeeld).
Op zijn album Head & Heart uit 2014 speelt hij Dylans "Every Grain Of Sand". Ik voel wel enige sympathie voor Bloom en daarom wil ik dit verdomd graag mooi vinden, maar het lukt me niet. Blooms versie van "Every Grain Of Sand" is hooguit 'wel aardig', maar ook niet meer dan dat.
Op een ander album speelt hij "Make You Feel My Love". Aan de ene kant ben ik daar wel nieuwsgierig naar, aan de andere kant vrees ik dat beluisteren ook enigszins.

The Bob Dylan Songbook
[24 covers, waarvan 10 eerder besproken, totaal: 705]
Een verzamelaar met songs variërend van het tenenkrommende "Mighty Quinn" door Gary Puckett & The Union Gap tot de zeer aardige versie van "Too Much Of Nothing" door Fotheringay. Wie zich door de drab op dit album weet heen te werken, komt een aantal aardige covers tegen. Naast de eerder genoemde versie van "Too Much Of Nothing" zijn "Ballad Of Hollis Brown" door Nina Simone en "The Wicked Messenger" door Faces de moeite waard.
Ik heb een zwak voor Nina Simone (en starend naar de lijsten verbaas ik me dat ik nog niks van haar op een van die lijsten gezet heb). Nina Simone staat gelijk aan piano, zo dacht ik. Op "Ballad Of Hollis Brown" wordt ze verrassend genoeg alleen begeleid door een gitaar. Aardig, maar net niet goed genoeg. Wederom komt Simone net niet op een van de twee lijsten.
"Too Much Of Nothing" - zoals ik eerder schreef - wist me te verrassen. ik had voor ik The Bob Dylan Songbook kocht nog nooit van de band Fortheringay gehoord en toch klinkt het gelijk enigszins bekend. Na wat speurwerk op het internet kom ik tot de ontdekking dat de helft van de bandleden van Fortheringay op enig moment in Fairport Convention gespeeld hebben (en inderdaad, zo ontdekte ik later, deze "Too Much Of Nothing" staat ook op de net uitgekomen cd vol Dylan-songs van Fairport Convention.) Ook deze mag net niet op een lijst.
Dat ik dit ooit over een door Rod Stewart gezongen nummer zou zeggen had ik niet kunnen voorspellen, maar "The Wicked Messenger" door Faces is de moeite waard. Dat het de moeite waard is komt niet door Stewarts strot, maar door het briljante orgelspel van Ian McLagan, de man die tijdens tournee 1984 deel uit maakte van Dylans band. Lijst materiaal? Nee, dat niet.

Fairport Convention - A Tree With Roots
[17 covers, waarvan 5 al besproken, 2 geen echte covers, totaal: 715]
Het heeft even wat moeite gekost voor ik deze cd te pakken had. (Vier platenzaken gedesillusioneerd moeten verlaten omdat A Tree With Roots niet op ze voorraad hadden. Waar gaat 't heen met de wereld?)
Zeventien tracks, waarvan twee songs ik met de beste wil van de wereld niet als Dylan-cover kan bestempelen: "Jack O'Diamonds" en "Days of 49".
"Jack O'Diamonds" is een op muziek gezette tekst van de hand van Dylan die te vinden is op de hoes van Another Side Of Bob Dylan en "Days Of 49" is weliswaar een van de hoogtepunten van het te vaak onderschatte album Self Portrait, maar het is niet door Dylan geschreven.
Vijf andere tracks zijn al eerder in deze serie besproken. Er blijven dus nog tien tracks voor deze serie over.
Ik heb erg naar deze cd uitgekeken, maar aanvankelijk schrik ik nogal. De eerste twee opnamen die nieuw voor mij zijn, "Lay Down Your Weary Tune" en "Open The Door, Richard" zijn in een matige geluidskwaliteit. Twee oké covers, maar ook niet meer dan dat.
"I'll Keep It With Mine". dat pas begint na een lang intro, is - net als de rest van de cd, gelukkig - wel in goede geluidskwaliteit. Vind ik het mooi? Ik vind het aardig.
De versie van "Percy's Song" is een live-versie en niet de bekende studioversie. Met name de zang op deze versie is beter dan op de studioversie. Net niet op de twijfellijst, wel een opname die ik vaker ga beluisteren.
Sandy Denny doet "It Ain't Me, Babe" in haar eentje. Hier had ik hoge verwachtingen van, maar nee, dit is het niet.
"George Jackson" (extra punten voor originaliteit) begint erg mooi en net wanneer ik de pen pak om dit op de eindlijst te zetten valt de drum in en blijft er weinig van de schoonheid over, helaas.
Dylans originele versie van "Tomorrow Is A Long Time" (live 12 april 1963) is voorbij de perfectie, zo goed. Daar kan nooit iemand meer aan tippen. De versie op A Tree With Roots komt niet eens in de buurt van Dylans versie.
De concertopname van "Down In The Flood" is absoluut de moeite waard. Ik wil 'm bij de eerste keer beluisteren op de twijfellijst zetten, maar begin bij de tweede keer beluisteren toch weer te twijfelen over die beslissing. Uiteindelijk kan ik het toch niet laten: op de twijfellijst.
Voor "All Along The Watchtower" hebben de leden van Fairport Covention naar Jimi Hendrix geluisterd. Het was beter geweest als ze dat niet hadden gedaan.
A Tree With Roots sluit af met "Knockin' On Heaven's Door", het nummer dat al door iedereen en nog een paar gecoverd is. Dit is absoluut een van de betere covers van dit nummer, vooral door de zang van Sandy Denny. Geen lijst-materiaal, maar het scheelt niet heel veel.

eindlijst:
The Band - "When I Paint My Masterpiece"
Wilco & Fleet Foxes - "I Shall Be Released"
Guy Davis - "Sweetheart Like You"
Suzzy & Maggie Roche - "Clothes Line Saga"
Martin Simpson - "Highway 61 / Highway 61 Revisited"
Develish Doubledylans - "Shot Of Love"
Michael Moore Trio - "Sign On The Window"
Merl Saunders and Jerry Garcia - "It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry" [3 versies: 2x Keystone 1973 en Garcia Plays Dylan]
Merl Saunders, Jerry Garcia, John Kahn, Bill Vitt - "Positively 4th Street"
Jim James & Calexico - "Going To Acapulco" [gouden ster]
The Band - "I shall Be Released"
The Band - "Long Distance Operator"
Oh Susanna - Billy 4"
Odetta - "Long Ago, Far Away"
Odetta - "Long Time Gone"
Grateful Dead - "It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry"
Jerry Garcia Band - "Simple Twist Of Fate" (1 maart 1980)
Fairport Convention - "Dear Landlord"
Jeff Buckley - "Just Like A Woman" (Live at Sin-é-versie)

twijfellijst:
The Low Anthem - "Dignity"
Ramblin' Jack Elliott - "Don't Think Twice, It's All Right" [The Ballad of Ramblin' Jack]
Articolo 31 - "Come Una Pietra Scalciata (Like A Rolling Stone)"
Patti Smith - "The Wicked Messenger"
Odetta - "Paths Of Victory"
Robert Deeble with Mandy Troxel - "Boots Of Spanish Leather"
Billy Goodman - "Billy 1"
Tim O'Brien - "Subterranean Homesick Blues"
Peter, Paul and Mary - "Blowin' In The Wind"
Jeff Tweedy - "Simple Twist Of Fate"
Willie Nelson & Calexico - "Señor (Tales Of Yankee Power)"
Antony & The Johnsons - "Knockin' On Heaven's Door"
Richie Havens - "Just Like A Woman" [versie van Mixed Bag]
Neville Brothers - "With God On Our Side"
The Band - "Tears Of Rage" (2 versies)
Salomon Burke - "Stepchild"
Pete Seeger - "Masters Of War"
Odetta - "Masters Of War"
Grateful Dead - "Queen Jane Approximately"
Eddie Vedder - "Masters Of War"
Jerry Garcia Band - "When I Paint My Masterpiece"
Jerry Garcia Band - "Simple Twist Of Fate" (28 februari 1980)
Julia Haltigan - "Boots Of Spanish Leather"
Fairport Convention - "Si Tu Dois Partir"
Fairport Convention - "Down In The Flood"

oude stukken:
Luister ik doe je na #1
Luister ik doe je na #2
Luister ik doe je na #3
Luister ik doe je na #4
Luister ik doe je na #5
Luister ik doe je na #6
Luister ik doe je na #7
Luister ik doe je na #8
Luister ik doe je na #9

Luister ik doe je na - toegift #1
Luister ik doe je na - toegift #2
Luister ik doe je na - toegift #3

3 opmerkingen:

Silvester van der Pol zei

Beste Tom,

Dank voor je recensie van A Tree With Roots. Ik wilde deze cd eigenlijk ongehoord kopen, omdat ik zelf een aantal Fairport Conventions Dylan-interpretaties erg mooi vind (Si Tu Dois Partir en Percy's Song bijvoorbeeld), maar nu ga ik toch eerst maar even luisteren in de (betere) platenzaak.

Iets anders: misschien ben je nog niet bekend met de cover van de in folkkringen redelijk bekende folkgroep Solas. Op hun cd 'The Edge Of Silence' uit 2002 staat 'Dignity' en ik vind (na even te hebben moeten wennen, want nobody sings Dylan like Dylan) deze vertolking erg mooi. Sowieso is het hele album de moeite waard, maar ik ben dan ook een (laat Dylan het woord maar niet horen) folkrock-fan. Solas maakt op dit album trouwens een mooie mix van traditioneel en hedendaags, niet alleen in de songkeuze maar ook doordat ze een synthesizer gebruiken. Gewoonlijk ben ik daar vrij vies van, maar hier gebeurt het echt aanvullend op het totaalgeluid. Aanrader dus! Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

Groeten van
Silvester

tom w zei

Beste Silvester,
Dank voor de tip, ik zal eens gaan zoeken naar dat album van Solas bij mijn eerst volgende bezoek aan een platenzaak.

groet,
Tom

Jochen zei

In het verlengde daarvan kan ik als onbeschaamde cover-bewonderaar ook aanraden Solas' "Seven Curses". Prachtige folkrockcover!