Luister, ik doe je na - toegift #3

Met de aanschaf van enkele cd's met door Bob Dylan geschreven nummers in de uitvoering van andere artiesten, wordt het tijd dat ik de serie "Luister, ik doe je na" weer oppak. In 2011 besprak ik in negen afleveringen in totaal 567 covers.
Eind 2017 pakte ik de draad weer op met twee toegiften. Na die twee toegiften stond de teller op 651 covers. De zeven stukken uit 2011 en de twee toegiften uit december 2017 resulteerde in een eindlijst - een lijst met uitstekende covers van nummers van Bob Dylan - en een twijfellijst - een lijst met songs die de eindlijst net niet haalden. (zie hieronder)
Dit zal niet de laatste toegift zijn, maar hoeveel toegiften er ook nog komen, hoeveel songs er nog op de eindlijst terecht zullen komen, één feit blijft als een paal boven water staan: Nobody Sings Dylan Like Dylan.

Various Artist - Listen to Bob Dylan; a tribute
[21 covers, totaal: 672]
Listen to Bob Dylan is een tribute-album uit 2005 met een keur aan voor mij onbekende artiesten. De enige voor mij bekende naam is James Blunt (maar als ik hem er bij een line up uit zou moeten pikken, zal mij dat niet lukken).
Ik begon met niet al te hoge verwachtingen aan het beluisteren van Listen to Bob Dylan. Dat is niet geheel terecht. Van de 21 songs op dit album zijn er 18 uit de jaren zestig, qua songkeuze sluit dit album dus goed aan bij veel andere tribute-platen.
Goed, er komen een paar rare snuiters voorbij op Listen to Bob Dylan. De versie van "It Ain't Me, Babe" van Dave Melillo is één zo'n snuiter: de muziek doet meer denken aan "Like A Rolling Stone" dan aan "It Ain't Me, Babe".
De versie "Like Rolling Stone" door Anberlin heeft dan weer niet zo veel weg van "Like A Rolling Stone" omdat de zanger denkt de zanglijn haaks op de muziek te kunnen zetten. Dat kan hij niet.
"Mr. Tambourine Man" van Roark lijkt meer gebaseerd te zijn op de versie van The Byrds dan op het origineel van Dylan. Roarks versie is een stuk beter dan die van The Byrds, maar lang niet zo goed als het origineel van Dylan, vrees ik.
Echt vreemd - en ook de enige track op Listen to Bob Dylan die ik niet tot het eind beluisterd heb - is "Rainy Day Women #12 & 35" door Rock 'n' Roll Soldiers.
Na het zuur nu het zoet. Listen to Bob Dylan bevat een opmerkelijk hoog aantal covers die bovengemiddeld goed zijn, zoals "Girl From The North Country" door As Tall As Lions, "Simple Twist Of Fate" door The Format en "Positively 4th Street" door I Can Make A Mess Like Nobody's Business.
De echte uitschieter is "Boots Of Spanish Leather" van Julia Haltigan. Zeer ingetogen, af en toe bijna zing-pratend brengt Haltigan een mooie versie van "Boots", slechts begeleid door een gitaar en een zwevende viool. Bij de eerste keer luisteren was ik erg enthousiast, bij een tweede keer luisteren hoorde ik wat meer wat er nog aan ontbrak. Daardoor kan ik een plek op de eindlijst niet rechtvaardigen. Zeker een versie voor de twijfellijst.

Fairport Convention - Moat on the Ledge; Live at Broughton Castle
[1 cover, totaal: 673]
Met in het achterhoofd het album A Tree With Roots; Fairport Convention & Friends and the songs of Bob Dylan dook ik gisteren een platenzaak in, maar helaas A Tree With Roots was niet op voorraad. In de allereerste aflevering van "Luister ik doe je na" haalde Fairport Conventions "Si Tu Dois Partir" de eind-  of twijfellijst niet. Achteraf snap ik dat niet helemaal meer van mezelf. Het is gewoon fout, "Si Tu Dois Partir" hoort in ieder geval op de twijfellijst (misschien wel op de eindlijst). Die fout zal ik alsnog corrigeren: "Si Tu Dois Partir" gaat op de twijfellijst. Goed, nu dat is rechtgezet, dan nu naar Live at Broughton Castle.
Ik kon gisteren A Tree With Roots niet vinden in de platenzaak. De afgeprijsde cd Live at Broughton Castle kon ik vervolgens niet laten liggen, vooral omdat er 1 cover op staat die niet op A Tree With Roots staat: "Country Pie".
Ik zeg het niet graag over een album van Fairport Convention, maar het is een ramp. "Country Pie" is - net als de rest van dit album - prut.

Fairport Convention - Unhalfbricking (bonus tracks)
[2 covers, totaal: 675]
In de achtste aflevering van  "Luister ik doe je na" schreef ik over Unhalfbricking - het album van Fairport Convention waar "Si Tu Dois Partir" op te vinden is: "Naast de Franstalige versie van 'If You Gotta Go, Go Now' bevat dit album een ingetogen versie van 'Percy's Song' & een feestversie van 'Million Dollar Bash'. Beide klinken aardig, maar zijn te zwak om een blijvende indruk op mij te maken."
Sinds ik dat schreef heb ik een geremasterde versie van Unhalfbricking gekocht. Op deze cd staan twee bonustracks: "Dear Landlord" en "The Ballad Of Easy Rider". Of "The Ballad Of Easy Rider" echt meegeteld kan worden als Dylan-cover is wat twijfelachtig, maar aangezien deze song - net als "Dear Landlord" - op A Tree With Roots - en album vol Dylan-covers - staat, tel ik 'm hier toch maar mee.
Muzikaal blijft "Dear Landlord" door Fairport Convention dicht bij het origineel, de fluwelen stem van Sandy Denny past erg goed bij dit nummer. Eentje voor de eindlijst.
"The Ballad Of Easy Rider" is aardig, beter dan wat The Byrds er van maakten, maar net niet goed genoeg voor een plekje op de lijst.
PS: wat is Unhalfbricking toch een goed album!

Jeff Buckley - You and I
[1 cover, totaal: 676]
Een album met door Jeff Buckley opgenomen demo's, dat is You and I. Dat album opent met Buckleys versie van "Just Like Woman". Dit klinkt ook als Buckley, niet meer als Dylan. Dat maakt dit tot een geslaagde cover. Hij komt niet op de lijst simpelweg om dat er een betere "Just Like A Woman" is (zie hieronder).

Jeff Buckley - Live at Sin-é
[3 covers, totaal: 679]
Tien jaar na het verschijnen van de ep Live at Sin-é verscheen onder dezelfde titel een dubbel-cd + dvd versie met daarop alle in Sin-é gemaakte opnamen van Jeff Buckley.
Drie Dylan-covers zijn op dit album te vinden, te beginnen met "Just Like A Woman". Hoe mooi de demo-versie van deze cover op You and I ook is, deze live-versie wint het met gemak. Een van de betere covers van een Dylan-song. Dit is eindlijst-materiaal.
Op de tweede cd van Live at Sin-é staat "If You See Her, Say Hello" waarop Buckley slidegitaar speelt. Helaas gaat Buckley hier he-le-maal de mist in. Een cover om zo snel mogelijk te vergeten.
Tot slot staat op dit album nog "I Shall Be Released": zeker een aardige cover, geen straf om naar te luisteren, maar is dit materiaal voor een van de twee lijsten? Nee, dat niet.

Ik heb voor deze aflevering van "Luister, ik doe je na" 28 covers beluisterd. Dat leverde één correctie, één song voor de twijfellijst en twee songs voor de eindlijst op. Dat is bovengemiddeld veel (ik word soft op m'n ouwe dag...)

eindlijst:
The Band - "When I Paint My Masterpiece"
Wilco & Fleet Foxes - "I Shall Be Released"
Guy Davis - "Sweetheart Like You"
Suzzy & Maggie Roche - "Clothes Line Saga"
Martin Simpson - "Highway 61 / Highway 61 Revisited"
Develish Doubledylans - "Shot Of Love"
Michael Moore Trio - "Sign On The Window"
Merl Saunders and Jerry Garcia - "It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry" [3 versies: 2x Keystone 1973 en Garcia Plays Dylan]
Merl Saunders, Jerry Garcia, John Kahn, Bill Vitt - "Positively 4th Street"
Jim James & Calexico - "Going To Acapulco" [gouden ster]
The Band - "I shall Be Released"
The Band - "Long Distance Operator"
Oh Susanna - Billy 4"
Odetta - "Long Ago, Far Away"
Odetta - "Long Time Gone"
Grateful Dead - "It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry"
Jerry Garcia Band - "Simple Twist Of Fate" (1 maart 1980)
Fairport Convention - "Dear Landlord"
Jeff Buckley - "Just Like A Woman" (Live at Sin-é-versie)

twijfellijst:
The Low Anthem - "Dignity"
Ramblin' Jack Elliott - "Don't Think Twice, It's All Right" [The Ballad of Ramblin' Jack]
Articolo 31 - "Come Una Pietra Scalciata (Like A Rolling Stone)"
Patti Smith - "The Wicked Messenger"
Odetta - "Paths Of Victory"
Robert Deeble with Mandy Troxel - "Boots Of Spanish Leather"
Billy Goodman - "Billy 1"
Tim O'Brien - "Subterranean Homesick Blues"
Peter, Paul and Mary - "Blowin' In The Wind"
Jeff Tweedy - "Simple Twist Of Fate"
Willie Nelson & Calexico - "Señor (Tales Of Yankee Power)"
Antony & The Johnsons - "Knockin' On Heaven's Door"
Richie Havens - "Just Like A Woman" [versie van Mixed Bag]
Neville Brothers - "With God On Our Side"
The Band - "Tears Of Rage" (2 versies)
Salomon Burke - "Stepchild"
Pete Seeger - "Masters Of War"
Odetta - "Masters Of War"
Grateful Dead - "Queen Jane Approximately"
Eddie Vedder - "Masters Of War"
Jerry Garcia Band - "When I Paint My Masterpiece"
Jerry Garcia Band - "Simple Twist Of Fate" (28 februari 1980)
Julia Haltigan - "Boots Of Spanish Leather"
Fairport Convention - "Si Tu Dois Partir"

oude stukken:
Luister ik doe je na #1
Luister ik doe je na #2
Luister ik doe je na #3
Luister ik doe je na #4
Luister ik doe je na #5
Luister ik doe je na #6
Luister ik doe je na #7
Luister ik doe je na #8
Luister ik doe je na #9

Luister ik doe je na - toegift #1
Luister ik doe je na - toegift #2


1 opmerking:

Jochen zei

Het hangt n de lucht, kennelijk; van de week ook op de site van Tony Attwood, Untold Dylan, een lijstje Beste Dylancovers aangeleverd. https://bob-dylan.org.uk/archives/8061