Luister, ik doe je na #8

Aflevering acht: ik heb een half uurtje op zolder gezocht & ik ben met een stapeltje cd's beneden gekomen. Genoeg covers voor een nieuwe aflevering. Zo langzamerhand kan het toch niet lang meer duren? Ik moet er nu toch wel zo'n beetje bijna door zijn? Toch?

Richie Havens sings Beatles and Dylan
[18 tracks, waarvan 7 Dylan-covers. Totaal: 390 covers]
Richie Havens heeft op mij een verwoestende indruk gemaakt toen ik hem zag optreden in de film Woodstock. Wat een stem! Wat een gitaarspel!
Op deze cd zingt Havens zeven nummers van Dylan: 'If not for you', 'Lay lady lay', 'All along the watchtower', 'It's all over now, baby blue', 'Just like a woman', 'License to kill' en 'The Times they are a-changin''. Havens heeft een geweldige stem maar een of andere onverlaat heeft besloten om voor deze cd Havens stem te vervuilen met de meest gruwelijke muziek denkbaar. Het klinkt mechanisch, al het leven lijkt eruit gezogen.

Richie Havens - Mixed bag
[1 cover, totaal: 391]
Op Mixed bag is een andere, eerdere versie van 'Just like a woman' door Richie Havens te horen. Deze versie zet alle zeven covers op voorgaande cd in de schaduw. Dit is véél beter. Net geen eindlijst-materiaal, wel twijfellijst.

Leo Koster band - After the break
[1 cover, totaal: 392]
De Leo Koster band speelt op deze cd 'A Hard rain's a-gonna fall' alsof ze een mix willen hebben maken tussen Brian Ferry's versie & the Byrds-jengel. Laat maar.

Nick Cave - Murder ballads
[1 cover, totaal: 393]
'Death is not the end' door Nick Cave, P.J. Harvey, Shane MacGowan en Kylie Minogue. Het klinkt als vier achterblijvers in een reeds uren gesloten kroeg. Laat maar.

Melanie - Greatest hits
[1 cover, totaal: 394]
Melanie is al en paar keer voorbij gekomen. Op deze, wat dubieuze cd, een versie van 'Mr. Tambourine man'. Dit is veruit de beste cover van een nummer van Dylan door Melanie. Ingetogen, niet onaardig. Eindlijst-materiaal? Wel nee joh, ben je gek!

The Neville brothers - Yellow moon
[2 covers, totaal: 396]
Yellow moon is een goed album, zeker wanneer je van het Daniel Lanois-sausje houdt. Op dit album twee covers. Ten eerste 'With God on our side' met een nieuw couplet. Een zéér ingetogen versie. De eerste luisterbeurt erg mooi, maar na een paar keer luisteren slaat de verveling toe.
Datzelfde geldt voor 'The Ballad of Hollis Brown'. Op voorwaarde dat je er niet te vaak achter elkaar naar luistert, kan 'With God on our side' op de twijfellijst.

Eric Clapton - Timepieces
[1 cover, totaal: 397]
Ik heb geen hekel aan Eric Claptons versie van 'Knockin' on heaven's door'. Het kabbelt, trekt voorbij zonder dat de aandacht echt getrokken wordt.

Eric Clapton - Timepieces vol. II 'Live' in the seventies
[2 covers, waarvan 1 reeds eerder besproken. Totaal: 398]
Het grote verschil tussen de live-versie van 'Knockin' on heaven's door' en de hierboven genoemde studioversie, is dat de live-versie langer duurt. Meer van hetzelfde.

The Jimi Hendrix experience - BBC sessions
[1 cover, totaal: 399]
Hendrix heeft zich niet beperkt tot 'All along the watchtower' als het om Dylan-covers gaat. Op deze cd met sessies voor de BBC, spelen Hendrix & co een heerlijke versie van 'Can you please crawl out your window'. Vergeet Hendrix' versie van 'All along the watchtower' & luister hier naar. Mooie versie, net niet in de eindlijst of twijfellijst.

Neil Young - Weld
[1 cover, totaal: 400]
'Blowin' in the wind' met een grunge-sausje. Grappig om een keer te horen, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Geen irritatie, maar ook geen bewondering.

The Band - Music from Big Pink (versie uit 2000 met bonustracks)
[5 covers, totaal: 405]
Welke Dylan-liefhebber heeft dit album niet in huis? Een must, schitterend album. Het album begint met 'Tears of rage', mooie versie. Dit is zeker de moeite waard om regelmatig te beluisteren - wat ook geldt voor de alternatieve take van dit nummer op deze cd - net niet goed genoeg voor de eindlijst, wel de twijfellijst.
'This wheel's on fire' op Music from Big Pink is naar mijn smaak net iets te 'opgewekt'. Net niet op de twijfellijst.
'I shall be released': Dit is beangstigend mooi. Dit nummer is zó vaak door anderen opgenomen, maar er zijn slechts twee covers van dit nummer de moeite van het beluisteren waard. De versie van Wilco & Fleet foxes, en deze versie. Absoluut eindlijst.
'Long distance operator': Van Dylan circuleert alleen een live-versie van dit nummer. The Band doet dit nummer op een heerlijke, onvergetelijke manier. Absoluut eindlijstmateriaal.

Simon & Garfunkel - Wednesday morning, 3 A.M.
[1 cover, totaal: 406]
Simon & Garfunkel zingen 'The Times they are a-changin''. Dat hadden ze beter niet kunnen doen.

Sheryl Crow - The Globe sessions
[1 cover, totaal: 407]
Voor de release van "Love and theft" was dit album de enige manier om Dylans 'Mississippi' te horen. Dat is de reden dat ik deze cd ooit heb gekocht. Ik was niet onder de indruk. 'Mississippi' begon pas voor mij te leven toen ik Dylans versie hoorde.

Sinéad O'Connor - Fire on Babylon (single)
[1 cover, totaal: 408]
Op deze cd-single zingt O'Connor Dylans 'I believe in you' als een engeltje. Het is zo'n nummer waarbij je bij de eerste keer luisteren denkt 'wauw', maar dat bij herhaalt luisteren gaat vervelen.

Outlaw blues
[10 covers, waarvan 1 reeds eerder besproken. Totaal: 417]
Een cd met bandjes waar ik nooit eerder & sindsdien nooit meer van gehoord heb. Zoals Anastasia screamed, The Poster children en The original sins. Tien garagebandjes, niks steekt boven het maaiveld uit. Mag vergeten worden, van begin tot eind.

Q Magazine Ultimate songwriters
[1 cover, totaal: 418]
PJ Harvey doet op deze cd dingen met 'Highway 61 revisited' die je niet wilt horen. Een ramp.

Johnny Cash - The Man in black
[2 covers, waarvan 1 eerder besproken. Totaal: 419]
De studio-versie van 'Wanted man', een door Dylan geschreven nummer, maar nooit door hem opgenomen (naar het schijnt). Alleen daarom al moet je dit hebben. Het is op & top Johnny Cash, niet uit zijn beste tijd. Essentieel om te hebben, maar zeker geen eindlijst of twijfellijst-materiaal.

Johnny Cash - Orange blossom special (versie uit 2002 met bonustracks)
[4 covers, waarvan 1 eerder besproken. Totaal: 422]
'Don't think twice, it's all right' is niet onaardig. Er is een echte Cash-song van gemaakt, met de boom-chacka-boom. Hetzelfde geldt voor 'Mama, you been on my mind'. Beide aardig, maar ook niet meer. De alternatieve versie van 'Mama, you been on my mind' is gladder, met blazers & geen mondharmonica. Duidelijk minder dan de andere versie.

Johnny Cash at San Quentin
[1 cover, totaal: 423]
Een live-versie van 'Wanted man', inclusief gesproken introductie. Mijn voorkeur gaat uit naar hier boven besproken de studio-versie.

Nico - Chelsea girl
[1 cover, totaal: 424]
Nico heeft werkelijk een prachtige stem. Haar versie van 'I'll keep it with mine' mag er zeker wezen. Ik heb het altijd jammer gevonden dat die strijkers aan deze opname zijn toegevoegd. Zonder strijkers zou dit zeker een kandidaat voor de twijfellijst zijn.

Gavin Friday and the man Seezer - Each man kills the thing he loves
[1 cover, totaal: 425]
Vlak nadat dit album uitkwam, in 1989, heb ik 'm gekocht en werkelijk helemaal grijs gedraaid. Het is ook wel de muziek voor een puber. Nu klinkt het album alleen nog aardig door de nostalgie. Gavin Friday zingt op dit albums Dylans 'Death is not the end'. Geen onaardige cover. Een product van een bepaalde tijd: jaren tachtig met een nostalgie naar het interbellum.

Fairport convention - Unhalfbricking
[3 covers, waarvan 1 eerder besproken. Totaal: 427]
Naast de Franstalige versie van 'If you gotta go, go now' bevat dit album een ingetogen versie van 'Percy's song' & een feestversie van 'Million dollar bash'. Beide klinken aardig, maar zijn te zwak om een blijvende indruk op mij te maken.

Janis Joplin - I got dem ol' kozmic blues again mama! (versie uit 1999 met bonustracks)
[1 cover, totaal: 428]
Eén van de bonustracks op deze cd is 'Dear landlord'. Janis Joplin had het zeker in zich om een briljante cover van een nummer van Dylan op te nemen. Dit is het absoluut niet. Een misser, helaas. Het had zo mooi kunnen zijn.

Solomon Burke - Don't give up on me
[1 cover, totaal: 429]
Dit album was een hit in 2002 & terecht. Een heerlijk album. Op dit album Burke's versie van Dylans 'Stepchild'. Mooie cover, absoluut twijfellijst. ik kan een ieder aanraden dit album te kopen, niet alleen vanwege 'Stepchild'.

Tot slot nog een viertal door lezers van de blog opgestuurde tips.

Pete Seeger - Masters of war
Opgenomen tijdens Seegers wereldtournee van 1964. Een vreemde versie, Seeger zingt een regel, waarna een stem een gesproken vertaling geeft van bewuste regel. Die gesproken regels in vertaling moeten maar even vergeten worden, het gaat om Pete Seegers versie.
Mijn verwachtingen waren niet héél hoog gespannen, ik vind Seegers muziek over het algemeen aardig, maar niet hemelbestormend. Maar dit is verrassend goed. Absoluut op de twijfellijst, naar mijn smaak nog net iets te 'ingehouden' voor de eindlijst. [met dank aan Peter]

Oh Susanna - Billy 4
Shìììììììt, waarom kende ik dit nog niet? Dit is werkelijk schitterend! Binnen een minuut weet ik het eigenlijk al: eindlijst. Geen twijfel mogelijk. Zelf luisteren? Dat kan hier. [met dank aan Henk]

Oh Susanna - I'll keep it with mine
Nogmaals Oh Susanna, dit keer met 'I'll keep it with mine'. Deze versie vind ik dan weer minder, moet ik bekennen. Het doet me vooral verlangen naar Dylans versie. Zelf luisteren? dat kan hier. [wederom met dank aan Henk]

Elvis Costello - I threw it all away
Een live-versie. Er moet - als ik me niet vergis - ook een studioversie van dit nummer door Elvis Costello zijn. Mooi, maar net iets te ingetogen voor mij. Zelf luisteren? dat kan hier. [met dank aan Marcel]

Na het beluisteren van 433 covers, zien de lijsten er nu als volgt uit:

eindlijst:
The Band - 'When I paint my masterpiece'
Wilco & Fleet foxes - 'I shall be released'
Guy Davis - 'Sweetheart like you'
Suzzy & Maggie Roche - 'Clothes line saga'
Martin Simpson - 'Highway 61 / Highway 61 revisited'
Develish Doubledylans - 'Shot of love'
Michael Moore trio - 'Sign on the window'
Merl Saunders, Jerry Garcia, John Kahn, Bill Vitt - 'Positively 4th street'
Jim James & Calexico - 'Going to Acapulco' [gouden ster]
The Band - 'I shall be released'
The Band - 'Long distance operator'
Oh Susanna - 'Billy 4'

twijfelgeval:
The Low anthem - 'Dignity'
Ramblin' Jack Elliott - 'Don't think twice, it's all right'
Articolo 31 - 'Come una pietra scalciata (Like a rolling stone)'
Patti Smith - 'The Wicked messenger'
Odetta - 'Paths of victory'
Robert Deeble with Mandy Troxel - 'Boots of Spanish leather'
Billy Goodman - 'Billy 1'
Tim O'Brien - 'Subterranean homesick blues'
Peter, Paul and Mary - 'Blowin' in the wind'
Jeff Tweedy - 'Simple twist of fate'
Willie Nelson & Calexico - 'Señor (tales of yankee power)'
Antony & The Johnsons - 'Knockin' on heaven's door'
Richie Havens - 'Just like a woman' (versie van Mixed bag)
Neville Brothers - 'With God on our side'
The Band - 'Tears of rage' (2 versies)
Salomon Burke - 'Stepchild'
Pete Seeger - 'Masters of war'

Het schiet inmiddels aardig op, maar ik ben er nog niet. Er volgt zeker nog een deel 9.

1 opmerking:

Cas zei

The Band nu al 3 keer in de eindlijst en 2 keer in de twijfellijst?