1 augustus 1971 / The Concert For Bangladesh

Op 1 augustus 1971 speelden een keur aan artiesten, waaronder Bob Dylan, op het door ex-Beatle George Harrison en sitar-virtuoos Ravi Shankar georganiseerde The Concert For Bangladesh. Dat is vandaag 47 jaar geleden.
The Concert For Bangladesh bestond uit twee concerten, een 's middags en een 's avonds. Tijdens beide concerten speelde Bob Dylan vijf songs. De vijf songs die hij 's avonds speelde verschenen begin 1972 op de 3 elpee boxset The Concert For Bangladesh. Het gaat om

1. A Hard Rain's A-Gonna Fall
2. It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry
3. Blowin' In The Wind
4. Mr. Tambourine Man
5. Just Like A Woman

's Middag speelde Dylan nagenoeg dezelfde set. In plaats van "Mr. Tambourine Man" speelde hij "Love Minus Zero / No Limit". In 2005 verscheen een nieuwe versie van The Concert For Bangladesh op cd. Als bonustrack is "Love Minus Zero / No Limit" van het middagconcert aan deze cd toegevoegd. (Volgens de informatie op Olofs Files werden "A Hard Rain's A-Gonna Fall" en "Love Minus Zero / No Limit" in augustus 1971 op de radio uitgezonden.)
En dan is er natuurlijk nog de concertfilm The Concert For Bangladesh. In deze film zijn vier van de vijf songs van Dylans set van het avond-concert te zien. "Mr. Tambourine Man" ontbreekt in de film.
In 2005 kwam niet alleen The Concert For Bangladesh opnieuw uit op cd, maar ook op dvd. Op deze dvd staat een opname van de rehearsal: Bob Dylan en George Harrison die samen "If Not For You" spelen.

Terwijl ik dit schrijf draait de tweede cd van The Concert For Bangladesh, Bob Dylans set. Het is een heerlijk, relaxt miniconcert uit een periode waarin Bob Dylan niet tot nauwelijks concerten gaf. Het is een wat vreemde eend in de bijt. Zowel in 1966 als in 1974 liet Bob Dylan zich tijdens concerten begeleiden door The Band. Dat ging met veel volume en veel overtuigingsdrift. Tussen die twee stormachtige concerttournees zit dat relaxte miniconcert dat Dylans set tijdens The Concert For Bangladesh is.
Natuurlijk komt dat mede door de werkelijk uitstekende begeleiding die Bob Dylan krijgt van George Harrison (gitaar), Leon Russell (basgitaar) en Ringo Starr (tamboerijn).

Waarom vergeet ik toch zo vaak dat dit miniconcert er ook nog is in Dylans oeuvre? Ik moet dit vaker draaien. Hier naar luisteren zet de avond, de tijd even stil.

oproep
Nog even naar de film: ik heb me wel eens laten vertellen door een Nederlandse Dylan-liefhebber dat hij The Concert For Bangladesh in 1972 in de bioscoop zag en dat hij zich meende te herinneren dat in deze bioscoop-versie van The Concert For Bangladesh "Mr. Tambourine Man" wel te zien is.
Ik ben op zoek naar mensen die de film in 1972 in de bioscoop hebben gezien en die nog weten of "Mr. Tambourine Man" wel of niet in die film te zien / horen is.
Ook hoor ik graag in welke bioscopen de film toen draaide, wat een kaartje kostte en andere herinneringen aan The Concert For Bangladesh in de Nederlandse bioscoop. Scans van toegangskaarten zijn helemaal welkom.[reacties kunnen naar twillems87[at]gmail.com]


Geen opmerkingen: