Twee snippers

 Twee snippers papier liggen binnen handbereik, de eerste snipper komt uit NRC Handelsblad van 4 januari, de tweede uit TV Krant nr. 1. Ik neem ze hieronder maar over, voor zover dat lukt, zo natuurgetrouw mogelijk. Het toetsenbord is beperkt.
Ik vraag me af waarom in de eerste snipper het woord helden tussen aanhalingtekens staat. Alsof het niet om echte helden zou kunnen gaan. Kunnen muzikanten geen helden zijn? Mag een volwassen man geen helden hebben? Ik heb geen antwoord, ik registreer alleen maar.
Van de tweede snipper is het vooral die eerste zin - althans het eerste deel van die zin - waaraan ik blijf plakken: 'Bob Dylan probeerde uit alle macht zo veelzijdig mogelijk te zijn'. Hoe weet de schrijver wat Bob Dylan uit alle macht probeerde? Heeft hij het Dylan gevraagd?

'Hallo Bob, met de filmrecensent van TV Krant. Mag ik je wat vragen?'
'Natuurlijk! Voor de TV Krant maak ik altijd tijd. Zeg het eens.'
'Hoe zit dat met die veelzijdigheid van jou?'
'Oooh, da's niks bijzonders hoor, dat probeerde ik gewoon uit alle macht. En dan is het uiteindelijk een kwestie van doorzetten. De aanhouder wint, zal ik maar zeggen.'
'Mooi, dankjewel voor de informatie.'
'Was dat het al? Moet ik je niet ook nog vertellen over die keer dat ik met John, Paul, George en Ringo een nummer schreef? Of hoe het nou daadwerkelijk is gegaan met dat motorongeluk van mij?'
'Nee hoor, dank je, da's niet nodig. Ik weet genoeg.'
 Ergens voel ik wel een zekere sympathie voor die verzonnen filmrecensent van TV Krant. Ik bedoel: wil ik wel daadwerkelijk weten hoe dat nou zit met dat motorongeluk? Aan het eind van de dag draait het om de muziek. Toch? Weten wat er nou daadwerkelijk is gebeurd op die dag in juli 1966 zal niks veranderen aan de manier waarop ik naar de muziek luister. Althans, dat hoop ik niet.
Misschien moet ik maar stoppen. Ik klets maar wat. Het is genoeg.
Gauw naar de twee snippers die binnen handbereik liggen.

~~~~~  

Martin Bril: Man uit de verte.
De helden van Martin Bril. Prometheus, 208 blz. €12,50
Artikelen van schrijver/columnist Martin Bril (1959 - 2009) over zijn 'helden', onder wie Bob Dylan, Hank Williams en Herman Brood.

~~~~~

I'M NOT THERE.
***
NED. 2, 00.00-02.05
Drama, DE/US. 2007
Todd Haynes
Cate Blanchett, Heath Ledger, Richard Gere
Bob Dylan probeerde uit alle macht zo veelzijdig mogelijk te zijn, dus eigenlijk is het niet eens zo gek dat hij in deze biografie door zes verschillende acteurs wordt gespeeld. Een ambitieus project dat zijn doel soms voorbijschiet, maar het resultaat is wel bijzonder.


Geen opmerkingen: