Stickuh

Na de tekst over The 50th Anniversary collection van gisteren, vandaag een paar regels bij een afbeelding. Een afbeelding van een sticker, veel meer is het niet. Maar achter ieder plaatje, achter iedere sticker zit wel een verhaal. Soms een lang verhaal, soms een verhaal van niet meer dan twee, drie zinnen.
Zoals waarschijnlijk iedereen die de moeite neemt om überhaupt op deze weblog te kijken wel weet, bracht Bob Dylan in 1997 het album Time out of mind uit. Begin 1998 won dit album maar liefst drie Grammy's en wel in de categorieën 'Best male rock vocal performance' (voor 'Cold irons bound'), 'Best conptemporary folk album' en - de belangrijkste - 'Album of the year'.
Het winnen van Grammy's is natuurlijk een uitstekende manier voor een platenmaatschappij om meer exemplaren van het bewuste album te verkopen. Zo'n prijs moet commercieel uitgemolken worden, om het maar even plastisch te zeggen, en dus verschenen er in Amerika kort na het winnen van de Grammy's exemplaren van Time out of mind met daarop een sticker met de tekst: 'Grammy Award-winning Album of the year'. Een voorbeeld van zo'n versie van Time out of mind met een Grammy-sticker is te vinden op de website Searching for a gem (zie hier).
Wat ik me voor afgelopen weekend nooit zo gerealiseerd heb, is dat de aanloop naar de bekendmaking van de winnaars van de Grammy's ook een mooie gelegenheid is om een album aan te prijzen.
Afgelopen weekend kwam ik in een onooglijk zaakje van een krant lezende, totaal niet in muziek geïnteresseerde geldteller een tweedehands exemplaar van Time out of mind tegen, een Amerikaanse persing. Voor op het hoesje van die cd zit een witte sticker met de tekst: '3 Grammy Nominations including Album of the year'.
Wanneer ik de sticker op de dit weekend gevonden cd vergelijk met de sticker op de cd-versie van Time out of mind die na de uitreiking van de Grammy's is uitgebracht, is het eerste dat me opvalt dat in de aanloop naar de uitreiking van de Grammy's er nog sprake is van de nominatie voor 3 Grammy's, terwijl op de latere sticker alleen maar sprake is van de Grammy voor 'Album of the year' (en dat terwijl Time out of mind toch echt drie Grammy's heeft gewonnen).

Ik weet het, bovenstaande is geen groots of wereldschokkend verhaal. Het is niet meer dan een paar regels bij een sticker. En wat is nou een sticker? Een klein, kleverig stukje papier, meer niet.
En toch, soms zijn het simpele dingen als een sticker die mij als verzamelaar bezig kunnen houden.
Achter iedere sticker schuilt wel een verhaal. Soms een lang verhaal, soms niet meer dan twee of drie zinnen.

Geen opmerkingen: