Dylan kort #998

'Net als Klein Duimpjes blues' (naar Bob Dylan) op Ozon.
6&half (= 'Fourth time around') op de log van Alja Spaan, zie hier.
Collector's item - Dylan in het Nederlands over Nederlandse vertalingen van nummers van Dylan in het algemeen en 'Zo is t goed' van Dick Spoons in het bijzonder op New Folk Sounds, zie hier.
The Blues line: Op eerste kerstdag vond ik het door Eric Sackheim samengestelde boek The Blues line onder de kerstboom. Een boek waar ik al een tijdje naar verlangde om eens door te neuzen.
Het boek The Blues line werd in 1969 voor het eerst uitgegeven, maar ik kwam het pas een paar maanden geleden voor het eerst tegen, op Dylans officiële website om precies te zijn. (Zie hier)
Het boek The Blues line bevat transcripties van de teksten van 270 bluesnummers, die transcripties zijn gemaakt van 78 toeren platen. Bob Dylan is in dit boek niet te vinden en toch wilde ik het lezen. Het boek wordt aangeprezen op Bob Dylans officiële website en dus - althans daar ga ik van uit - beveelt Bob Dylan dit boek aan.
Ik heb 't inmiddels gelezen (of liever: verslonden) en ik ben diep, diep onder de indruk. Dit boek laat zich lezen als een poëziebundel. Dit boek bevat een aantal schitterende songteksten.
Maar dit is een weblog over Bob Dylan, en dus blijft het de vraag: wat heeft dit boek te maken met Bob Dylan? (Als het niks met Dylan te maken zou hebben, zou ik het boek hier niet noemen)
Nog even afgezien van het feit dat het boek wordt aangeprezen op Dylans officiële site is het antwoord: misschien wel meer dan je aanvankelijk zou denken.
Allereerst staan er natuurlijk songteksten in van een aantal nummers die Dylan ook gespeeld heeft, zoals 'Frankie' dat Dylan opnam onder de titel 'Frankie & Albert' (op Good as I been to you).
Maar veel interessanter vind ik het dat in The Blues line veel regels te vinden zijn die ook terug te vinden zijn - vaak in verscherpte vorm - in Dylans songteksten. Ik ben er van overtuigd dat Bob Dylan The Blues line heeft gebruikt als inspiratiebron tijdens het schrijven van een aantal nummers in het algemeen en tijdens het schrijven voor recent werk in het bijzonder.
Zo kom ik in The Blues line het nummer 'I will turn your money green' van Furry Lewis tegen, dat nummer begint met:

When I was in Missouri, would not let me be
When I was in Missouri, would not let me be
Wouldn't rest content, till I came to Tennessee

wat natuurlijk erg doet denken aan de regels:

When I was in Missouri
They would not let me be
I had to leave there in a hurry 
I only saw what they let me see

uit 'Trying to get to heaven'.
Zo zijn er legio voorbeelden in The Blues line te vinden.
Voorbeeld twee: 'Rollin' and tumblin'' - zo heb ik al vaak gelezen - zou rechtstreeks van Muddy Waters afkomen, nou - met dank aan The Blues line - weet ik nu dat er een aantal nummers zijn met min of meer dezelfde regels die veel ouder zijn dan het nummer van Muddy Waters. Lees maar mee:

Yes I rolled and tumbled and cried the whole night long
Yes I rolled and tumbled and I cried the whole night long
Yes I rose this morning and didn't know right from wrong

Bovenstaande regels komen uit 'Dough roller blues' van Garfield Akers. (Nagenoeg dezelfde regels zijn ook te vinden in bijvoorbeeld 'Seven sister blues')
Het gaat te ver om hier alle overeenkomsten tussen regels in The Blues line en songteksten van Bob Dylan te noemen, maar het moge duidelijk zijn dat er (veel) meer zijn dan bovenstaande twee voorbeelden.
The Blues line is an sich al een fantastisch boek en voor de Dylanliefhebber is het helemaal interessant.
(dank www.bobdylan.com voor de tip!)
de Bob Dylan aantekeningen: Zie het bericht hieronder. Mocht je nog interesse hebben, wees dan snel, de teruggevonden exemplaren vliegen de deur uit.

Geen opmerkingen: