The 50th Anniversary Collection

Vlak voor de jaarwisseling werd The 50th Anniversary collection (ook bekend onder de naam Copyright extention collection volume 1) uitgebracht. The 50th Anniversary collection (vanaf nu: T50AC) bestaat uit vier brandbare cd's met daarop 86 nummers van Bob Dylan, opgenomen in 1962.
Ik ben al een paar dagen op de hoogte van deze release, maar worstelde tot nog toe er nogal mee wat ik over T50AC op deze blog moest publiceren. Vandaag ontving ik van twee lezers van deze blog de tip om op de website van Rolling Stone te kijken. Op deze website staat wat informatie over deze release. [met dank aan Ton en Bert voor de tip] Daarnaast vond ik op de website DaMusic een Nederlandstalig bericht over T50AC. Kortom: de hoogste tijd om ook hier aandacht te besteden aan T50AC.
T50AC is in een zeer beperkte oplage uitgebracht (de meeste bronnen hebben het over ongeveer 100 exemplaren). Dit pakketje met vier brandbare cd's werd in een beperkt aantal geselecteerde winkels in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Zweden te koop aangeboden. De verkoopprijs varieerde van ongeveer €30,- tot ongeveer €100,-. Daarnaast werd inwoners van Frankrijk en Duitsland de mogelijkheid geboden om de 86 nummers van T50AC te downloaden tegen een kostprijs van €100,-.
Gezien de zeer beperkte oplage van deze release, werden binnen uren nadat de verkoop was gestart al exemplaren van T50AC op bijvoorbeeld e-bay te koop aangeboden. Deze te koop aangeboden exemplaren gingen (en gaan?) voor absurd hoge bedragen van hand tot hand.
T50AC is niet zozeer uitgegeven om de liefhebbers van Bob Dylans muziek een nieuwe release te geven, of om geld te verdienen aan de uitgave van cd's. Mocht dat het doel zijn geweest, dan zou T50AC in de eerste plaats (uiteraard) in een veel grotere oplage zijn uitgebracht en zou er in de tweede plaats een behoorlijke reclamecampagne uitgezet zijn om de verkoop van T50AC te stimuleren.
T50AC is uitgebracht om te voorkomen dat het copyright op niet eerder officieel uitgebrachte opnamen uit 1962 van Bob Dylan zou komen te vervallen. Vanaf 1 januari 2013 zouden de copyrights op deze opnamen vrijkomen indien ze nog niet officieel zouden zijn uitgebracht. Iedereen zou dus niet eerder officieel uitgebrachte opnamen van Bob Dylan uit 1962 op de markt kunnen brengen. Om dat te voorkomen, om de copyrights te behouden, is T50AC vlak voor de jaarwisseling uitgebracht.
Lees bovenstaande paar zinnen nog eens door en je kunt een aardige inschatting maken van wat er op T50AC te vinden is.
T50AC bevat 84 (!) opnamen van Bob Dylan die nog nooit eerder officieel zijn uitgebracht. Ja, je leest het goed. 84 opnamen die nog niet eerder officieel zijn uitgebracht. [de vier cd's bevatten dan wel 86 tracks, maar om wat voor reden dan ook staat 1 nummer er twee keer op en is 1 nummer al wel eerder officieel uitgebracht]
Wanneer je daar nog niet van gaat watertanden, lees maar even verder: de eerste twee cd's bevatten uitsluitend opnamen die zijn gemaakt tijdens de sessies voor het album The Freewheelin' Bob Dylan. Zo bevat T50AC de eerste twee takes van 'Blowin' in the wind' (de derde take staat op The Freewheelin' Bob Dylan). Of wat te denken van drie takes van 'Hero blues'? En wat denk je van maar liefst zeven (!) niet eerder officieel uitgebrachte takes van 'Mixed up confusion'?
Genoeg om iedere liefhebber van Bob Dylans muziek te doen watertanden.
De derde en vierde cd van T50AC bevatten voornamelijk concertopnamen - zoals uit de Finjan Club en The Gaslight Café - die (wederom) nog nooit eerder officieel zijn uitgebracht.
Kortom: genoeg nieuwe muziek om even stil van te worden.
Zie daar het dilemma (en ook de reden voor mij twijfel over wat ik over T50AC op de blog moest zetten): Aan de ene kant is T50AC een uitgave die iedere liefhebber van Bob Dylans muziek zou willen horen. Aan de andere kant is T50AC (logischerwijze) in een dusdanig kleine oplage uitgebracht dat het wel haast onmogelijk is om een exemplaar te pakken te krijgen.


Geen opmerkingen: