The Staple Singers

Er is een schitterend verhaal - waar of niet - waarin een jonge Bob Dylan Pops Staples vraagt om de hand van dochter Mavis Staples omdat Dylan zo onder de indruk is van Mavis' stem. Het antwoord van Pops Staples: 'Dat moet je niet aan mij, maar aan Mavis vragen'.
Vanmiddag liep ik een zaakje vol tweedehands cd's uit met een flinke stapel cd's (voor een habbekrats). Eén van die cd's is Great day van The Staple Singers, die cd draait nu. Ik snap wel dat de jonge Dylan onder de indruk was van de stem van Mavis.
Wat een plaat, schitterend. Great day bevat opnamen die gemaakt zijn tussen februari 1962 en januari 1964. Zevenentwintig nummers bevat dit album, waarvan 'A Dying man's plea' (oftewel 'See that my grave is kept clean'), 'Motherless children' en 'Gamblin' man' onder Dylanliefhebbers een belletje zal doen rinkelen.
Great day sluit af met 'Masters of war', inderdaad het door Bob Dylan geschreven nummer, maar helaas is dit nou net weer een van de weinige nummers die naar mijn smaak minder geslaagd zijn.
The Staple Singers hebben ook Dylans 'Blowin' in the wind' opgenomen, maar dat nummer staat helaas niet op Great day.
Als ik me niet vergis, zit er in No direction home een klein fragment van The Staple Singers. Daarnaast nam Bob Dylan samen met Mavis Staples 'Gonna change my way of thinking' op voor de cd Gotta serve somebody.
Om een beetje een beeld te krijgen hoe dit album klinkt, luister hier.

1 opmerking:

Frits zei

En dan heb je The Staple Singers met The Band nog niet genoemd. Het bonus-nummer van The Last Waltz, waarbij deze gelegenheidsformatie The Weight uitvoert alsof het een gospel is.