Openbare verborgen schatten... #1

In openbare verborgen schatten zal ik - de ene keer kort, de andere keer wat langer - opnames waarop Dylan te horen is, maar die niet op Dylan's officieel uitgebrachte albums te vinden zijn, bespreken. Het kan gaan om een soundtrack of verzamelaar waarvoor Dylan een nummer heeft opgenomen, of om een opname van een andere artiest waar Dylan aan heeft meegewerkt.
In deze eerste aflevering Street angel van Stevie Nicks.

Stevie Nicks - zangeres bij Fleetwood Mac sinds halverwege de jaren zeventig - bracht in 1994 het album Street angel uit. Eind 1993 of begin 1994 nam Stevie Nicks in de Ocean way recording studios in Hollywood Dylan's Just like a woman op voor dit album met Andy Fairweather Low (gitaar), Mike Campbell (gitaar), Bernie Leadon (gitaar, cello), Waddy Wachtel (gitaar), Pat Donaldson (basgitaar), Kenny Aronoff (drums), Peter Michael (percussie), Benmont Tench (Hammond orgel) en Sharon Celani, Lori Nicks en Sara Fleetwood (backgroud vocals).

Na een bijna dreigend klinkend intro met drums, een hoge pieptoon en wat getokkel op een gitaar, weten Stevie Nicks en co Dylan's Just like a woman om te vormen tot een muzikale pop-hobbezak zoals ze regelmatig op de radio voorbij komen denderen en waar achteraf geen noot van is blijven hangen. Dit maakt geen indruk, zelfs geen ergernis.
Maar bij betere beluistering blijkt dat Stevie Nicks heeft zitten sleutelen aan de tekst. Het overbekende refrein:

She takes just like a woman, yes, she does
She makes love just like a woman, yes, she does
And she aches just like a woman
But she breaks just like a little girl.

heeft ze ergens halverwege het nummer van de derde persoon enkelvoud veranderd in de eerste persoon enkelvoud. En zo staat het ook keurig in het bij de cd horende boekwerkje, inclusief de adempauzes:

I take… just like a woman… yes I do
I make love just like a woman… yes I do
And I ache… just like a woman
But I break… yes I break… like a little… girl

En hoe ik mijn best ook doe, ik kan dit niet als een aanvulling op of een verbetering van het origineel zien.
Hier blijven de tekstveranderingen niet bij. In het eerste couplet is I veranderd in he, maar in het tweede couplet is dit weer achterwege gelaten.
En nog opmerkelijker is dat de regel

With her fog, her amphetamine and her pearls

is veranderd in

With her fog, her amphetamine and her pills

Stevie Nicks' versie van Just like a woman werkt voor mij niet en ik had dan ook nooit Street angel gekocht als Dylan op dit nummer niet zou meespelen.
Volgens de informatie in het boekje speelt Dylan op deze opname gitaar en mondharmonica. Nou is het, mede gezien door de hoeveelheid gitaristen op deze opname, onmogelijk om te bepalen waar en wat Dylan op de gitaar speelt. Sterker, ik heb sterk de indruk dat Dylan's gitaar geheel in de mix is verdwenen. Maar zijn mondharmonica is wel degelijk te horen, even, tijdens het tweede couplet.
En het is echt maar even, maar onmiskenbaar Dylan.
Ik kan niemand aanraden om Street angel alleen vanwege Dylan's bijdrage te kopen - zoals ik gedaan heb - maar voor verzamelaars die Dylan compleet willen hebben, is deze cd zeker een must.

Geen opmerkingen: