Dylan kort #375


De link naar Een nieuw oor in Dylan kort #374 werkte niet, dit probleem is nu opgelost (met dank aan Rob voor de tip).
Vandaag 20 jaar geleden verscheen Bob Dylan onverwacht op het podium tijdens een concert ter nagedachtenis van Roy Orbison om samen met The Byrds Mr. Tambourine man te spelen. De video van dit optreden is hier te zien. Deze opname verscheen in 1990 op de 4cd boxset The Byrds.
Voor degene die BBC 4 kunnen ontvangen: Folk America, morgen.
Twitter: hier.


A: "Ik heb Blonde on blonde gekocht!"
B: "Welke?"
A: "Hoezo welke? Ik heb gewoon Blonde on blonde gekocht."
B: "Blonde on blonde bestaat niet."
A: "Hoezo Blonde on blonde bestaat niet, ik heb 'm toch net gekocht!"
B: "Elpee of cd. En als het een Elpee is: mono of stereo. Als het mono is, welke mono. De Amerikaanse, Engelse, Canadese, Franse, om er een paar te noemen. Voor stereo geldt eigenlijk hetzelfde. De Amerikaanse, Engelse, enz. En dan, welke mix? De eerste mix, de latere mix met afwijkende Fourth time around, de..."
A: "Cd, ik heb 'm op cd gekocht! We leven verdomme in de 21ste eeuw!"
B: "Welke cd?"
A: "Hoe bedoel je welke cd? Gewoon de cd!"
B: "De ingekorte, eerste cd-uitgave, de tweede - standaard - cd-uitgave, de Mark Wilder remix, de Gold-disc, de SACD-versie, de 2003-remaster, de bluespec-versie, de..."
A: "Weet ik het!"
B: "Het maakt wel degelijk uit hoor."
A: "Wat kan jij zeiken zeg! Ben ik in bij de platenboer, denk ik, ik koop leuk Blonde on blonde omdat jij altijd loopt te zaniken over hoe gewèldig dat album wel niet is. Nog vóór ik thuis ben, nog voor ik ook maar één noot geluisterd heb, denk ik, kom, ik bel 'm, vindt hij leuk om te horen dat ik Blonde on blonde heb gekocht. Begin je zó te zeiken! Ik heb al helemaal geen zin meer om te gaan luisteren. Ik breng 'm wel weer terug, ruil 'm voor wat anders of zo. Gatverdamme!"
B: "... maar voor dat je 'm ruilt... Welke is het nou?"
A: "Als je het dan per sé moet weten, een goudkleurige cd in een langwerpige witte doos. Tevreden?"
B: "... uhm... voor je 'm ruilt... ik ben volgende week jarig en ik zou het erg leuk vinden als je ook komt... misschien, voor je 'm ruilt, zie je, die heb ik nog niet..."
A: "Nou dat kun je natuurlijk wel op je buik schrijven! Ik koop wel een goudvis voor je! Of een flesje zeep!"
B: "Maar... alsjeblieft?"
A: "Zak d'r maar in!"

6 opmerkingen:

Thomas zei

hi,
enkele jaren geleden heb ik een first pressing van Blonde On Blonde in mono op de kop kunnen tikken. Inclusief foto van Claudio Cardinale!
Ik speel de plaat zelden uit vrees dat ik hem kapot zou spelen. Enkele weken geleden heb ik hem echter nog eens op de draaitafel gelegd. Wat ik toen onmiddellijk opmerkte was dat alles veel trager afspeelde dan op de CD versie.
Alleen ben ik er nog niet uit of dit nu aan de plaat ligt of aan de platenspeler, die waarschijnlijk tegen het eind van z'n leven aanzit.
Kan iemand dit bevestigen of ontkrachten?

tom zei

@Thomas,

Uit welk land komt de persing?
Zie ook de geweldige site van Roger Ford hier: http://www.rdf.pwp.blueyonder.co.uk/

Tom

Ton de Kruyff zei

Fijn stukje Tom. Met al die versies heb ik niet zo veel maar het stukje is mooi.

tom zei

@Ton: dank voor het compliment. Misschien dat ik je nog kan 'verleiden' tot het luisteren / speuren naar de verschillende versies van Blonde on blonde.
Drie cd-versies van Visions of Johanna:

de standaard cd-versie (1987-remix, geproduceerd door Tim Geelan) (7:34):
Het eerste dat opvalt is dat het orgel van Al Kooper en de electrische gitaar van Robbie Robertson bijna volledig in de mix zijn verdwenen. De drum, basgitaar en Dylan's akoestische gitaar bepalen het geluid van deze versie. Dylan's stem is in deze mix prominent aanwezig.
Het geluid van de elektrische gitaar wordt, naarmate de song vordert, steeds beter hoorbaar.

de mastersound / gold-cd (1992-remix, door Mark Wilder) (7:32):
Het eerste dat opvalt is dat in deze versie het orgel en de elektrische gitaar veel beter hoorbaar zijn. Waar de versie op de standaard cd-versie eerder akoestisch klinkt, klinkt deze versie veel meer elektrisch, vooral door de veel sterkere nadruk op de elektrische gitaar en het orgel.
De drums daarentegen, zijn bij deze versie veel te sterk aanwezig. De oorzaak van deze te sterk aanwezige drums is dat tijdens de opnames van Visions of Johanna de drums en het orgel op één spoor zijn opgenomen. Met het harder in de mix brengen van het orgel, een terecht keuze, kwam ook de drum harder in de mix, helaas.
Dylan's stem is hier minder 'scherp' aanwezig dan op de standaard cd-versie.

de huidige versie (1999-remix, door Michael H. Brauer en Steve Berkowitz) (7:33)
In deze mix klinkt de elektrische gitaar 'scherper' dan in de 1992-remix en ook Dylan's akoestische gitaar is in deze remix beter hoorbaar. Het orgel is wel goed hoorbaar, maar lijkt van ver te komen, haast alsof het in een ander vertrek opgenomen is. De basgitaar verdrinkt haast in de mix.
Dylan's stem is hier goed hoorbaar. De nadruk lijkt vooral te liggen op Dylan's stem en de elektrische gitaar van Robbie Robertson.

Op de eerst genoemde cd klinkt Visions of Johanna als een akoestisch nummer, op de als tweede genoemde cd als een electrisch nummer, een wereld van verschil...

Tom

Thomas zei

@tom
tom, het gaat om de US versie uit 66 (C2L 41).
Ik heb searchingforagem en de info op de site van roger ford nog eens nagelezen maar vind er niets over terug.
Ik vrees dus voor m'n platendraaier.

Het resultaat is gek genoeg dat de stem van Dylan door de vertraging nogal aan "Nashville Skyline" doet denken.

tom zei

@Thomas,

Ik vrees ook voor je platenspeler. Ik zou eerst nog eens een andere plaat draaien, om te kijken of deze ook te traag draait. Onlangs zelf ook een nieuwe platenspeler moeten kopen. Na lang twijfelen uiteindelijk voor de Akai ATT05U gekozen. Ben zéér tevreden over deze pick-up, zeker voor de prijs die ik er voor betaald heb. Zie ook hier: http://www.kieskeurig.nl/platenspeler/akai/att05u/270981/
Waar ik wel erg aan moest wennen dat deze pick-up niet automatisch is, dus ook niet zelf afslaat. Groot voordeel van deze pick-up is, als je het mij vraagt dat hij vrij goedkoop is, (zeer) goed geluid, pitch-control heeft. Bovendien komt deze pick-up standaard met een USB-aansluiting, zodat je makkelijk lp's kunt digitaliseren. Toen ik 'm kocht zat tot mijn grote verrassing een cd met Magix music cleaning lab erbij in. (Dit stond niet op de verpakking, volgens de verpakking zou alleen het mindere en gratis te downloaden Audacity erbij zitten) Dit is een perfect programma om lp's te digitaliseren.
Hoe dan ook, mocht je een nieuwe platenspeler willen kopen, kijk eerst even goed rond, er wordt een heleboel bagger verkocht (voor soms schrikbarend hoge prijzen), ik vond de eerder vermelde website een prima hulp om een keuze te kunnen maken.

groet,

Tom