Nashville Skyline 50 jaar

Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat Nashville Skyline uitkwam. de Dylan-wereld viert feest & draait Nashville Skyline. Ik snap dat, ik doe mee.
Toch klopt het niet helemaal. Ja, Nashville Skyline lag op 9 april 1969 in de winkels, maar niet hier. Dat was in Amerika. Alle niet-Amerikaanse Dylan-liefhebbers moesten nog wat langer wachten voor ze Nashville Skyline konden draaien. In Nederland verschijnt Nashville Skyline in de week van 21 april, dus zo'n twee weken na de Amerikaanse release. Toch is het voor menig Nederlands Dylan-liefhebber mogelijk geweest om het album al te horen voor het in de winkels lag. Op zondag 20 april 1969 werd het album in z'n geheel gedraaid in de Kid Jensen Underground Show op Radio Luxemburg.
Hoeveel Dylan-liefhebbers heb die zondag met hun oor aan de radio gekluisterd gezeten om al vast iets op te vangen van het nieuwe album? Veel, zo stel ik mij voor. Hoeveel jonge Dylan-liefhebbers moesten weken lang hun zakgeld aan de kant leggen, misschien wel extra klusjes doen om aan geld te komen zodat ze weken, misschien wel maanden na die 20ste april Nashville Skyline eindelijk, eindelijk, eindelijk konden kopen?
Waar is de goede tijd gebleven dat een nieuw album integraal op de radio werd gedraaid? Waar is de tijd gebleven dat een elpee een bezit was dat je mee naar feestjes nam, dat je deelde met vrienden en gelijkgestemden?
Zou Nick Cave vroeger ook Nashville Skyline onder zijn arm hebben gestoken wanneer hij naar een feestje ging? Ik las ooit dat Cave in iedere stad een platenzaak opzoekt en Nashville Skyline koopt. In zijn huis moeten vele Nashville Skylines staan.
Het is een mooi verhaal. Ik ben ergens wel jaloers op het verhaal van Nick Cave, of het nou waar is of niet doet er niet zo veel toe. Kun je ooit genoeg Nashville Skyline is huis halen? Als je van reizen houdt niet, als ik Nick Cave mag geloven.
Ik associeer Nashville Skyline vaak met het voorjaar, april of zo. Ik denk dat dat meer met de hoes dan met de releasedatum van het album te maken heeft. Als ik er over nadenk is dat vreemd. Ja, er is een strak blauwe lucht achter Dylan te zien, maar ook, in de rechter bovenhoek enkele kale takken. De foto is gemaakt op een moment dat er geen blad aan de boom zit! Niks voorjaar dus.

Hoe vaak heb ik de hoes van Nashville Skyline al gezien? Vaak en dan vooral die iconische foto op de voorzijde, gemaakt door Elliott Landy. Het gekke is dat ik in die foto vaak het play-icoontje zie, het driehoekje dat symbool staat voor afspelen - de driehoek blauwe lucht tussen Dylans rechterarm, lijf en hoofd -, maar zelden valt mij de weerspiegeling van diezelfde rechter arm in de kast van de gitaar op.
Dat die hoes ook prijswinnende liner notes heeft vergeet ik vaak. Dom, want die liner notes van de hand van Johnny Cash mogen er zeker wezen. Ze beginnen zo:

There are those who do not imitate, 
Who cannot imitate
But then there are those who emulate
At times, to expand further the light
Of an original glow.

Het mooie aan deze opening is dat Cash zegt dat Bob Dylan niet kan imiteren. Het is geen keuze om origineel te zijn, aldus Cash, hij kan simpelweg niet anders.
Diezelfde Johnny Cash staat natuurlijk ook helemaal aan het begin van Nashville Skyline, op de openingstrack "Girl From The North Country" en hoewel ik Nashville Skyline vanavond inmiddels twee gedraaid heb, begin ik gewoon nog een keertje vooraan, bij dat duet. Bij "Girl From The North Country".
Je kunt nooit genoeg Nashville Skylines in huis hebben. Dat mag je zo letterlijk of figuurlijk nemen als jou past. Maar genoeg is het nooit.


Geen opmerkingen: