Luister, ik doe je na - toegift #5

Op 13 december 2011 plaatste ik op deze blog de eerste aflevering van "Luister, ik doe je na", mijn serie over Dylan-covers. De allereerste aflevering begon zo:

Met de aankomende release van Chimes Of Freedom laait de discussie over covers van Dylan-nummers weer op. Mijn mening is simpel & duidelijk: covers zijn in verhouding tot het origineel van Dylan altijd onder de maat & 90% is bagger.
Maar is dat wel zo?
Misschien is het tijd om mijn overtuiging te toetsen.

Ik schreef toen negen afleveringen. Recent voegde ik daar vier toegiften aan toe. Voor die in totaal dertien afleveringen van "Luister, ik doe je na" luisterde ik naar 715 covers. Tijdens de voorbereidingen voor deze aflevering van "Luister, ik doe je na" realiseerde ik me dat ik Chimes Of Freedom; The Songs Of Bob Dylan Honouring 50 Years of Amnesty International nog nooit voor deze serie onder de loep heb genomen. De hoogste tijd om dat recht te zetten, dacht ik.

Chimes Of Freedom
[73 tracks, waarvan Bob Dylan op 2 te horen is, totaal: 786]
Was ik er maar niet aan begonnen. Chimes Of Freedom beluisteren is geen pretje.
Mijn aanname toen ik aan deze serie begon is dat 90% van de covers bagger is. Dat betekent dat 10% oké of zelfs goed is. Dat zou betekenen dat op Chimes Of Freedom zeven covers staan die op de twijfellijst of eindlijst terecht komen.
Niet dus.
Van Chimes Of Freedom komt niks, nada, noppes op een van de twee lijsten. Het album bevat vele dieptepunten met als echt grote negatieve uitschieters "License To Kill" door Elvis Costello, "Lay, Lady, Lay" door Angelique Kidjo, "All I Really Want To Do" door Sussan Deyhim en "With God On Our Side" door K'Naan.
Natuurlijk staan er ook wel wat aardige pogingen op deze 4 cd's, zoals "Simple Twist Of Fate" door Diana Krall, "You Ain't Going Nowhere" door Brett Dennen, "New Morning" door Darren Criss feat. Chuck Criss of Freelancd Whales en "Political World" door Carolina Chocolate Drops, maar dan heb je het ook wel gehad.
Ik wil deze luisterervaring zo snel mogelijk vergeten...

Jerry Garcia - All Good Things
[3 covers, totaal: 789]
All Good Things bevat de vijf studioalbums van Jerry Garcia. Op een van deze albums staat een nummer van Bob Dylan: "Knockin' On Heaven's Door" op Run For The Roses. Tussen het bonusmateriaal op deze box staan nog versies van "Tangled Up In Blue" en "Simple Twist Of Fate". Hoewel ik een zwak heb voor Garcia, moet ik bekennen dat geen van deze drie covers het voor mij doet.

Jerry Garcia Band - Broadway act one
[3 covers, totaal: 792]
Van dit concert [28 oktober 1987] staat "I Shall Be Released" op Garcia Plays Dylan. Op deze cd-box ontbreekt "I Shall Be Released", maar staan wel 3 andere covers: "Forever Young", "Knockin' On Heaven's Door" en "Tangled Up In Blue". Geen van de drie covers is echt de moeite waard. Garcia heeft alle drie beter gespeeld.

Wyclef Jean - Masquerade
[1 cover, totaal: 793]
Voor dit album nam Wyclef Jean "Knockin' On Heaven's Door" op na het nummer eerst flink herschreven te hebben. Hoewel dit niet mijn muziekstijl is (ik hoor reggae en hip hop), moet ik bekennen dat ik zeker respect heb voor deze cover. Dit hoort op zeker de twijfellijst. Gewoon een goede cover.

The Earl Scruggs Revue - Family Portrait
[2 covers, totaal: 795]
Bob Dylan en Earl Scruggs speelden ooit samen, het is te horen op het album Earl Scruggs Performing with his Family and Friends (1971).
Voor het album Family Portrait uit 1976 namen Scruggs en familie "Tomorrow Is A Long Time" en "Watching The River Flow" op. Ik kan het beluisteren van deze tracks ten zeerste afraden.

Benmont Tench - You Should Be So Lucky
[1 cover, totaal: 796]
Voor zijn soloalbum nam Tench, een van Tom Petty's Heartbreakers, "Duquesne Whistle" op. Een sympathieke cover, grappig om een keer te horen, maar meer ook niet.

Neil Young - Road Rock
[1 cover, totaal: 797]
Tijdens 30th Anniversary Concert Celebration speelde Neil Young onder andere "All Along The Watchtower". Op Road Rock (2000) doet hij dat nogmaals, live, een versie van bijna acht minuten. Neil Young gaat hoorbaar uit zijn plaat. Klinkt best goed.... maar dan komt Chrissie Hynde het podium op om het nummer verder te zingen.  Ze zingt "All Along The Watchtower" de vernieling in, al het enthousiasme van Neil Young kan het nummer dan niet meer redden, helaas.

Forever Young; A British Folk Tribute to Bob Dylan
[14 covers, waarvan 1 eerder besproken, totaal: 810]
Bij de eerste keer draaien van deze tribute cd viel mijn mond open bij de openingstrack: "Is Your Love In Vain?" door Show Of Hands, "absoluut eindlijst" was de eerste gedachte. Nu ik het nummer voor een tweede keer beluister, ben ik iets gereserveerder. Ik vind het nog steeds een goede cover, maar niet meer zo goed als toen ik 'm voor het eerst hoorde. (Ik werd de eerste keer mede verrast door de songkeuze.) Na twee keer luisteren is het eindoordeel: twijfellijst. De versie van "Farewell Angelina" van wederom Show Of Hands op deze cd mag er ook wezen. Dit lijkt meer op de versie van Joan Baez dan op de versie van Dylan. Wat deze versie beter maakt dan de versie van Baez is dat de zanger van Show Of Hands wel een aangename stem heeft. Net niet twijfellijst.
Ook mooi: "Boots Of Spanish Leather" door 2 Dogs. De ingrediënten: een banjo, een viool en een accent. Net niet op de twijfellijst.

Hugues Aufray - Best Of
[8 covers waarvan 6 eerder besproken, totaal: 812]
Best Of Hugues Aufray bevat 8 covers (in het Frans, uiteraard) waarvan 6 ook te vinden zijn op het eerder besproken album Hugues Aufray chante Dylan. De twee niet eerder besproken covers zijn "N'y Pense Plus Tout Est Bien" ("Don't Think Twice, It's All Right") en "Comme Des Pierres Qui Roulent" ("Like A Rolling Stone"). Wat Aufray met "Don't Think Twice, It's All Right" doet is nog enigszins te verdragen. Wat hij met "Like A Rolling Stone" doet kan niet door de beugel.
Het beste wat ik over Best Of Hugues Aufray kan zeggen is dat in het boekje een fotootje staat van Aufray en Bob Dylan samen op het podium in 1984.

Geen grote uitbreiding van de twijfel-  en eindlijst dit keer, helaas. Slechts twee covers aan de twijfellijst kunnen toevoegen. Er liggen al weer genoeg nog te beluisteren covers klaar om te hopen dat er volgende keer meer songs weten te verrassen en op een van de lijsten gezet kunnen worden.


eindlijst:
The Band - "When I Paint My Masterpiece"
Wilco & Fleet Foxes - "I Shall Be Released"
Guy Davis - "Sweetheart Like You"
Suzzy & Maggie Roche - "Clothes Line Saga"
Martin Simpson - "Highway 61 / Highway 61 Revisited"
Develish Doubledylans - "Shot Of Love"
Michael Moore Trio - "Sign On The Window"
Merl Saunders and Jerry Garcia - "It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry" [3 versies: 2x Keystone 1973 en Garcia Plays Dylan]
Merl Saunders, Jerry Garcia, John Kahn, Bill Vitt - "Positively 4th Street"
Jim James & Calexico - "Going To Acapulco" [gouden ster]
The Band - "I shall Be Released"
The Band - "Long Distance Operator"
Oh Susanna - Billy 4"
Odetta - "Long Ago, Far Away"
Odetta - "Long Time Gone"
Grateful Dead - "It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry"
Jerry Garcia Band - "Simple Twist Of Fate" (1 maart 1980)
Fairport Convention - "Dear Landlord"
Jeff Buckley - "Just Like A Woman" (Live at Sin-é-versie)

twijfellijst:
The Low Anthem - "Dignity"
Ramblin' Jack Elliott - "Don't Think Twice, It's All Right" [The Ballad of Ramblin' Jack]
Articolo 31 - "Come Una Pietra Scalciata (Like A Rolling Stone)"
Patti Smith - "The Wicked Messenger"
Odetta - "Paths Of Victory"
Robert Deeble with Mandy Troxel - "Boots Of Spanish Leather"
Billy Goodman - "Billy 1"
Tim O'Brien - "Subterranean Homesick Blues"
Peter, Paul and Mary - "Blowin' In The Wind"
Jeff Tweedy - "Simple Twist Of Fate"
Willie Nelson & Calexico - "Señor (Tales Of Yankee Power)"
Antony & The Johnsons - "Knockin' On Heaven's Door"
Richie Havens - "Just Like A Woman" [versie van Mixed Bag]
Neville Brothers - "With God On Our Side"
The Band - "Tears Of Rage" (2 versies)
Salomon Burke - "Stepchild"
Pete Seeger - "Masters Of War"
Odetta - "Masters Of War"
Grateful Dead - "Queen Jane Approximately"
Eddie Vedder - "Masters Of War"
Jerry Garcia Band - "When I Paint My Masterpiece"
Jerry Garcia Band - "Simple Twist Of Fate" (28 februari 1980)
Julia Haltigan - "Boots Of Spanish Leather"
Fairport Convention - "Si Tu Dois Partir"
Fairport Convention - "Down In The Flood"
Wyclef Jean - "Knockin' On Heaven's Door"
Show Of Hands - "Is Your Love in Vain?"

3 opmerkingen:

Patrick zei

Judi Collins heeft een werkelijk magnifieke Just Like Tom Thumb's blues (live) op een plaat staan ! Evenaart 'masterpiece'.
Patrick Hunink

Patrick zei

Artiest: Judy Collins
Album: Living
Uitgebracht op: 1971
Genre: Folk
https://www.youtube.com/watch?v=b7YfqIuwqNQ

Patrick zei

Sorry, moest deze uitvoering zijn.
Fenomenale pianopartij !
https://www.youtube.com/watch?v=JKrpDLJB_38