Maarten Giltay Veth - Tangled Up In Blue

Bob Dylans werk heeft in de afgelopen decennia vele reacties opgeroepen van liefhebbers en haters. Er moeten tienduizenden artikelen over Bob Dylan geschreven zijn, honderden boeken. Zijn muziek is gecoverd en geremixed. Er zijn honderden portretten van Bob Dylan getekend en geschilderd door amateurs en professionele kunstenaar. Bob Dylan is te vinden in strips, in kinderboeken, op straatnaamborden en in musea. Soms lijkt het weinig uit te maken waar je kijkt, de kans dat je Bob Dylan tegenkomt is groot.
Tangled Up In Blue van Maarten Giltay Veth is ook een eerbetoon aan de man en vooral aan zijn muziek. En wat voor een eerbetoon. Ik ben niet snel meer onder de indruk, maar van Giltay Veths Tangled Up In Blue viel ik toch wel even stil.
Toen ik het vanmiddag uit de verpakking haalde dacht ik in eerste instantie met het zoveelste boekje over Bob Dylan te maken te hebben. De naam "boekje" doet Tangled Up In Blue echter geen recht. Helemaal niet zelfs. Giltay Veths Tangled Up In Blue is geen boekje, maar een kunstwerk.

Tangled Up In Blue bevat 16 bladzijden. Op twee van die bladzijden staat een kort verhaal over het ontdekken van Bob Dylans muziek. Een herkenbaar verhaal. Leuk om te lezen. Toch is dit verhaal niet de reden om Tangled Up In Blue te koesteren. De echte schoonheid zit in de resterende pagina's.
Een groot aantal van de resterende pagina's bevatten afbeeldingen waarin de woorden "Tangled Up In Blue", portretten van Bob Dylan, gitaren en de naam van de kunstenaar terug te vinden. Alles in de kleur blauw, of liever: in vele verschillende kleuren blauw. De afbeeldingen zijn laag voor laag, blauw-tint voor blauw-tint op het papier gedrukt. Een tijd vretend proces, zo lijkt mij.
De kunstenaar zelf kan het beter uitleggen dan ik: "Gedurende de zomermaanden is dit boekje van licht- naar donkerblauw, kleur voor kleur, ontstaan. Bovenstaande titel [Tangled Up In Blue] was het begin met als uiteindelijk doel een Ex Libris waarvan bij aanvang van het drukproces nog geen concreet ontwerp bestond. (...) De techniek welke ik hiervoor het meest geschikt achtte is hoogdruk, met linosneden en ornamenten. De teksten zijn op de traditionele manier gezet met loden en houten letters."


De foto's bij dit bericht doen het boekje - of liever kunstwerk - Tangled Up In Blue eigenlijk geen recht. Kijkend met mijn lekenogen zie ik dat de liefde voor het drukken, voor het creëren van iedere pagina spat. Tangled Up In Blue is een boekje dat gemaakt is uit liefde voor Dylans muziek, maar ook uit liefde voor de druktechniek, voor het vervaardigen van een boekje.
Tangled Up In Blue is in een oplage van veertig exemplaren gedrukt, ieder exemplaar zal uniek zijn, eigen kleine details hebben die het exemplaar onderscheidt van de overige 39 exemplaren.
Tangled Up In Blue is een boekje dat je niet koopt als je wijzer wilt worden over Dylans muziek, het is een kunstwerk dat je koopt als je liefde voor de schoonheid van het boek hebt, als je waardering voor Dylans muziek in het algemeen en "Tangled Up In Blue" in het bijzonder deelt met Maarten Giltay Veth.
Tangled Up In Blue van Giltay Veth is mooi en uniek en veruit het meest oogstrelende boek in mijn toch aardig omvangrijke Dylan-bibliotheek.
Ik zegt het nogmaals: ik ben niet meer snel onder de indruk, maar bij het zien van Tangled Up In Blue viel ik toch wel even stil.
Koop dit boekje nu het nog kan. Er zijn er slechts 40 gedrukt en een groot deel is reeds verkocht.

Meet informatie over Tangled Up In Blue is te vinden op de website van Maarten Giltay Verth, zie hier.


Geen opmerkingen: