Dylan kort #932 - Tempest

Trouw: In Trouw van vandaag een recensie van Tempest, geschreven door Frank Straver. Het eerste dat opvalt is de grote foto van Dylan, op een podium, afgelopen juli. Aanvankelijk denk ik dat het dezelfde foto is die bij de recensies van Tempest in de Volkskrant en NRC Handelsblad is afgedrukt, maar dat is niet zo. Het is een andere foto van hetzelfde concert. Straver begint zijn recensie met 'Harde releasedata bestaan niet meer. Woensdag 12 september stond met feestelijke kleuren omcirkeld in de agenda van de rechtgeaarde Bob Dylan-fan. Dan zou het gebeuren: een nieuwe plaat. Op de dag af een halve eeuw na het verschijnen van Dylans debuut, dat ik 1962 slechts de artiestennaam van deze Robert Allen Zimmerman als titel droeg.'
Wacht even, is Straver nou echt zo wereldvreemd of heeft hij de afgelopen paar weken snurkend doorgebracht? Om te beginnen, speciaal voor Frank Straver, nogmaals de releasedata van Tempest op een rijtje: op 7 september kwam Tempest in Europa uit, op 10 september in Engeland & op 11 september in Amerika. Waar de man de datum 12 september vandaan haalt, is voor mij een mysterie.
Dan is er nog dat 50-jaar-na-debuut-verhaal. Dylans debuutalbum kwam in Amerika op 19 maart 1962 uit. Dat is nogal ver verwijderd van 'op de dag af'. Een gevalletje van de bel horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt, lijkt mij. Rond de aankondiging van Tempest dook het verhaal op dat dit album vijftig jaar na Dylans debuut zou verschijnen. Op steeds meer plekken dook vervolgens ditzelfde verhaal op, keurig overschrijf werk, steeds net even anders, totdat - zoals Straver doet - het een 'op de dag af'-onzinverhaal was geworden.
Tempest krijgt van de Trouw-recensent vier van de maximaal vijf sterren & dus verwacht ik een positieve recensie. Fout! Straver heeft het in zijn recensie vooral over wat hij minder goed vindt aan Tempest. Tsja, zo gaat dat in Holland.
[met dank aan Hans voor de tip!]
daMusic: Een veel lezenswaardiger recensie van Tempest is te vinden op de website daMusic. Dat is ook niet zo vreemd aangezien die recensie is geschreven door iemand die wel verstand van zaken heeft.
Nederlands Dagblad: Ook hier een recensie van Tempest waarvan ik alleen de inleiding kan lezen [om het gehele bericht te kunnen lezen moet je je registreren.]
Album top 100: Tempest komt deze week in de Nederlandse album top 100 binnen op nummer 1 (jawel). Uiteraard wordt daar ook over geschreven, zie hier [met dank aan Dirk en Hans voor de tip] en hier en hier en hier (inclusief overzicht & voorspelling voor volgende week)
Zuiderzee FM: Vanavond zendt Zuiderzee FM Tempest integraal uit, zie hier.
Theologie in de praktijk: 'All that jazz - Bob Dylan', zie hier. Weer een boek voor het verlanglijstje (al kan ik Slow train coming prima verteren...)
Maxazine: 'Bob Dylan in de tegenaanval', wederom een klok & klepel geval, ik citeer: '(Dylan) zei dat deze mensen van hetzelfde soort zijn die hem Judas noemden tijdens het in 1965 gehouden Newport Folk Festival toen hij een akoestische voor een elektrische gitaar omwisselde.'
Dylan werd natuurlijk helemaal niet tijdens het Newport Folk Festival voor 'Judas' uitgescholden, maar tijdens een concert in Manchester op 17 mei 1966.
Covers: Vijf covers van nummers van Dylan, voor de liefhebbers, hier.

Geen opmerkingen: