de vriendelijke knipper

Regelmatig komt op zaterdag mijn schoonvader een kop koffie drinken, vandaag is geen uitzondering. Mijn schoonvader is een aardige vent en één van de 'vriendelijke knippers'. 'Vriendelijke knippers' zijn mensen die, wanneer ze Dylan in de krant of een tijdschrift tegenkomen, het bericht voor mij uitknippen. Mijn schoonvader kwam vanmiddag binnen met de woorden Ik heb er weer één en toverde vervolgens uit zijn binnenzak Dix en Dylan in Chemnitz.
Eerste gedachte: dat klopt niet. Ten eerste is er op dit moment geen tentoonstelling in Chemnitz van werken van Dylan, ten tweede heeft precies hetzelfde artikel eind 2007 in de NRC gestaan. Toen ik dit tegen mijn schoonvader zei, keek hij verrast, ik heb dit net uit de krant geknipt, zo zei hij. Volgens hem komt dit stukje niet uit een oude krant, maar uit een krant van afgelopen week.
Mijn hersens gaan dan gelijk ratelen. De NRC heeft een fout gemaakt, misschien een stukje willen plaatsen over de huidige tentoonstelling in Kopenhagen en per ongeluk een oud stuk geplaatst. Langzaam begon het bericht voor de weblog zich al in mijn achterhoofd te vormen.
Om te beginnen moest ik natuurlijk precies weten wanneer dit bericht eerder in de NRC had gestaan, vervolgens moest ik een scan maken van het artikel en proberen op de website van de NRC te achterhalen wanneer in de afgelopen week dit bericht in de krant had gestaan, met mogelijk een rectificatie een dag later.
Na het vertrek van mijn schoonvader ben ik het archief ingedoken, Dix en Dylan in Chemnitz stond eerder in de NRC van 30 november 2007, bijna drie jaar geleden al weer. Wat een knuppels bij de NRC om het bericht bijna drie jaar later nog eens te plaatsen.
Vervolgens een scan gemaakt en de woorden in mijn achterhoofd aangescherpt, ik zal die NRC-knuppels eens een poepie laten ruiken.
Maar dan zie ik dat het artikel dat ik op 30 november 2007 uitknipte en het vandaag door mijn schoonvader meegenomen artikel een identieke achterkant hebben...
Even denk ik nog dat NRC twee pagina's uit de krant van 30 november 2007 deze week opnieuw heeft afgedrukt, maar dan weet ik wel beter.
Ik heb nu twee keer Dix en Dylan in Chemnitz uit de NRC van 30 november 2007.
Beter twee keer dan helemaal niet.

Geen opmerkingen: