de goedheid van 'mevrouw Tom'

Ik moet terug naar gisteren. 'Mevrouw Tom' gaat naar de stad om de bestelde taarten en de krant van vrijdag op te halen. Ze is nog geen kwartier weg wanneer ze belt, vanuit de boekwinkel. Of ik het boek Dromen van Johanna van Ernst Jansz al heb.
Een week eerder heb ik voor mezelf een besluit genomen. De cd Dromen van Johanna ga ik niet kopen, ik heb twee nummers van de cd op het internet gevonden en gehoord en ik ben niet onder de indruk. Het boek Dromen van Johanna wil ik nog wel kopen, hoewel ik mijn twijfels heb nu ik heb gelezen dat Jansz' zich onder andere heeft gebaseerd op Ik, Jan Cremer III.
Wanneer ik 'mevrouw Tom' vraag wat het boek kost, schrik ik van haar antwoord, bijna dertig euro.
Oktober is een dure maand, twee verjaardagen en de release van The Bootleg series vol. 9 - the Witmark demos 1962 - 1964 en The Original mono recordings. Ik zeg tegen 'mevrouw Tom' dat ze het boek maar moet laten liggen, dat ik het later wel aanschaf. 'Mevrouw Tom' sputtert nog wat tegen, ze zegt Maar je wilt het toch graag hebben? En als ik Ja zeg, heeft ze gewonnen.
Twintig minuten later is 'mevrouw Tom' weer thuis en heeft ze Dromen van Johanna voor me gekocht, zomaar, in de maand dat het eigenlijk financieel niet zo goed uitkomt.
Wanneer ik het boek doorblader, zie ik dat de cd Dromen van Johanna achterin het boek is verstopt in een doorzichtig hoesje. Nu snap ik ook beter de prijs van het boek.
Terwijl de slingers van de ene verjaardag worden opgeruimd en de slingers voor de volgende verjaardag weer opgehangen worden, schalt Dromen van Johanna voor het eerst door de kamer. Niet dat ik er al iets zinnigs over te zeggen heb, ik heb tussen het praten door wat flarden van de muziek gehoord, niets van de teksten.
Dat komt later wel, na de verjaardagen.

Geen opmerkingen: