SNACK

Een paar dagen geleden, ik meen in een Dylan kort, heb ik hier de belofte gedaan om nog een stuk(je) over SNACK te schrijven. Gisteravond wat aantekeningen gemaakt over SNACK, welke ik hieronder plaats.

SNACK, wat een afkorting is voor Students Need Atletic and Cultural Kicks, vond plaats op 23 maart 1975 in San Francisco.
Dylan was daar ook. Hij deelde het toneel met Neil Young en drie leden van the Band. Dylans microfoon werkte niet goed waardoor op de circulerende opnames van SNACK Dylan niet tot nauwelijks hoorbaar is. Een gemiste kans, zeker gezien de opmerkelijke tracklist:

1. Are you ready for the country?
2. Ain't that a lot of love
3. Looking for a love
4. Loving you is sweeter than ever
5. I want you
6. The weight
7. Helpless
8. Knockin' on heaven's door
9. Will the circle be unbroken

Bovenstaande was zo'n beetje alles dat ik wist over SNACK Vorige week kwam daar verandering in.
Boekenmarkt, achter in een kraam een doos vol oude aflevering van Rolling stone. Daar neem ik dan even de tijd voor. Haal de hele stapel uit de doos en bekijk ze een voor een.
De Rolling stone van 8 mei 1975 heeft een groot portret van John Denver op de cover en in de rechter benedenhoek in grote witte letters: Dylan, Brando, Baez, Garcia, Young, Santana and more / The Biggest Benefit Concert Ever. Na het openslaan van het blad, vind ik een vier pagina's tellend verslag van SNACK door Charles Perry.
En met het lezen van het verslag word ik een stuk wijzer, hoewel het tegelijkertijd ook weer nieuwe vragen oproept.
Allereerst maar wat feiten op een rijtje:

60.000 bezoekers kochten een kaartje ($5) om o.a. the Doobie Brothers, The Grateful Dead, Jefferson Starship, Santana, Joan Baez en Neil Young te zien.
Het concert kende twee onaangekondigde gasten: Marlon Brando en Bob Dylan.
S.N.A.C.K. werd georganiseerd om geld in te zamelen voor de San Francisco city school system, welke vanwege een tekort van $3 miljoen gedwongen werd te snijden in buitenschoolse activiteiten.
S.N.A.C.K. werd georganiseerd door Bill Graham nadat hij in februari 1975 een bericht in de krant las over het tekort aan geld.
Een dag voor het concert meldde de kranten dat de San Francisco city school systeem plots een budget van $2.1 miljoen had gevonden, waardoor het concert zijn benefietwaarde grotendeels verloor.
Het concert begon op 9 uur 's ochtends en eindigde om 6 uur 's avonds.
Het gehele concert werd uitgezonden door K101-FM radio.
Ik beperk me verder tot het Dylan-deel van het concert:
De set van Neil Young, drie leden van the Band en Bob Dylan was het laatste deel van het concert.
Tijdens de eerste drie nummers fungeerde Dylan als deel van de backingband van Neil Young, tijdens het eerste en derde nummer als gitarist, tijdens het tweede als pianist, en back-up vocals tijdens Looking for a love.
Het vierde nummer werd gezongen door Rick Danko, het vijfde door Dylan.
The Weight werd (uiteraard) gezongen door Levon Helm en Rick Danko, Helpless door Neil Young en Knockin' on heaven's door weer door Dylan.
Als encore werd Will the circle be unbroken gespeeld. Dylan vergat de tekst van het tweede couplet - aldus Charles Perry - wat door Garth Hudson werd opgevuld.

Tot zover wat door Charles Perry gegeven feiten en wetenswaardigheden.
De circulerende tape van SNACK is, naar ik aan neem, opgenomen van de radiouitzending door K101-FM radio, en niet vanuit het publiek. Op de circulerende tape is Dylan niet tot nauwelijks te horen aangezien zijn microfoon niet werkte. Charles Perry - aanwezig in het stadion - maakt tot mijn grote verbazing geen enkele melding van het weigeren van Dylans microfoon. De grote vraag is of Dylans microfoon inderdaad weigerde, of dat Dylans zang in het stadion wel degelijk goed hoorbaar was, maar niet tijdens de radiouitzending (en dus ook niet op de tape).
Dylan moet gebruik gemaakt hebben van twee microfoons aangezien hij wisselend piano en gitaar speelde. Is op de circulerende tape te horen dat één van de twee door Dylan gebruikte microfoons niet werkte, dus in een deel van de opnames zou de zang dan wel hoorbaar moeten zijn, in een ander deel niet. Ik weet het zo niet.
Stel dat Dylans zang in het stadion ook niet hoorbaar was door een defecte microfoon, waarom is daar tijdens het concert niks aan gedaan? De bewuste microfoon werd waarschijnlijk al de gehele dag gebruikt, deed het probleem zich pas voor tijdens de set van Neil Young, de drie leden van de band en Bob Dylan?
Het zijn vooral vragen die het verslag van Charles Perry oproept.

Geen opmerkingen: