Dylan kort #494


Geloof het of niet, maar er is - m.u.v. onderstaande setlist - geen nieuws te melden. Mijn strooptocht over het internet heeft niks opgeleverd. Geen nieuws, dan maar een inhaalslag, wat vergeten zaken en zo.
Te beginnen met een Dank aan Kasper die een reactie bij het wat oudere bericht over Rimbaud, Melville & Dylan achterliet.
Geen nieuws, wel aardig is de uitzending op radio 1 waarin gast Jos Geysels terugblikt op de zomer van 1965 en Dylans Like a rolling stone. In de uitzending van iets meer dan 10 minuten, is een fragment te horen uit de persconferentie van 3 december 1965 in San Francisco.
Voor de verzamelaars van kaarten: op de website van Boomerang - je weet wel, van die ansichtkaarten die je gratis uit cafés kunt meenemen - staan vijf kaarten met een tag [label] "Bob Dylan". Ik weet niet of deze kaarten daadwerkelijk gedrukt zijn, of alleen als e-card verzonden kunnen worden.
Het valt mij op, tijdens mijn speurtochten op het internet, hoe vaak Dylan voorkomt in de gepubliceerde playlists. Ik kan me niet herinneren wanneer ik Dylan voor het laatst voorbij heb horen komen tijdens het luisteren naar de radio [natuurlijk wel in de uitzendingen van Alja Spaan]. Blijkbaar luister ik op de verkeerde momenten naar de radio.
Een vraag die ik al langer heb, maar die weer boven komt drijven dankzij de afbeelding op de website van radio 1. Op de website staat het hoesje van de single Like a rolling stone afgebeeld - overigens een vreemde keuze aangezien het het hoesje is van de Franse jukebox single welke niet in de winkels heeft gelegen, maar dit terzijde. Ik weet dat in Nederland aanvankelijk een Nederlandse persing van Like a rolling stone te koop was, waarop het nummer in tweeën is geknipt en verdeeld is over de beide kanten van de single. In die tijd werd ook de [duurdere] Franse ep met Like a rolling stone op de A-kant en Gates of Eden op de B-kant geïmporteerd. Later werd een Nederlandse persing (een single, geen ep) met Like a rolling stone op de A-kant en Gates of Eden op de B-kant uitgebracht.
Nu de vraag: welke persing van Like a rolling stone werd in België verkocht, de Nederlandse persing met het nummer over de kanten A en B verdeeld, de Franse ep of de Nederlandse single met een volledige Like a rolling stone op kant A?
Nog een vraag: heeft de single If you gotta go, go now / To Ramona ook in België in de winkels gelegen?
Sowieso informatie over welke persingen er op de markt kwamen in België interesseert mij. Informatie hierover en antwoord op bovenstaande twee vragen kunnen naar tom_dylan@hotmail.com. Bij voorbaat dank!
Had ik het net over recente playlists van radio-uitzendingen? Hier is er nog een: Hotradio plus.
Ik was gisteren op zoek naar een bepaald artikel dat in Isis heeft gestaan. Dat betekende een groot aantal oude afleveringen doorbladeren. Tijdens het zoeken bedacht ik dat het hoog tijd wordt om een index te maken van artikelen in Isis, een enorme klus, maar de moeite waard. Dit kan een hoop nodeloos zoeken besparen. Voor dat ik me echter aan deze tijdrovende klus waag, stel ik de vraag: is er iemand die toevallig al zo'n index heeft gemaakt en mij een digitale kopie zou kunnen sturen? Mijn dank zal groot zijn!
Een laatste vraag: ik heb jarenlang gedacht dat The Groom's still waiting at the altar pas aan Shot of love werd toegevoegd bij de eerste cd-release van dit album (en dus dat er geen lp-persingen van Shot of love waren met The Groom's still waiting at the altar). Een tijdje terug vond ik overtuigend bewijs dat er wel degelijk een Amerikaanse lp-persing van Shot of love is waar The Groom's still waiting at the altar op staat. Mijn vraag: zijn er ook Nederlandse persingen van Shot of love op lp waarop The Groom's still waiting at the altar is toegevoegd?
[het artikeltje bovenaan dit bericht komt uit Hitweek 51, 6 september 1968]

Geen opmerkingen: