aantekening #7093

Rijdend door Rotterdam richting de Kunsthal zag ik vanuit mijn ooghoek een straatnaambordje, "Zimmermanweg" stond er op. Geen tijd of mogelijkheid om de auto aan de kant te zetten, om een foto te maken voor een aflevering van "Dylan vinden waar hij niet of nauwelijks is".


~ * ~ * ~ * ~

Vier dagen geleden schreef ik hier over boeken van onder andere Sjoerd Kuyper en Harmen Wind waarin Bob Dylan te vinden is. Simon wees mij er op dat een aantal van de door Wind gemaakte Friese vertalingen van songs van Bob Dylan te vinden zijn op de cd In Frysk earbetoan oan Bob Dylan; Dylan in het Fries
Ik heb de tv-uitzending van dit Friese eerbetoon ooit gezien en sinds een maandje bezit ik ook de cd. Ik moet bekennen die cd nog niet beluisterd te hebben, bang dat het beste wat die cd te bieden heeft de foto van Bob Dylan op de hoes is.
Die foto werd gemaakt tijdens Dylans tweede concert in Nederland. Dat concert was op 4 juni 1984. Het pak dat hij op die foto draagt kocht hij vlak voor dat concert in Amsterdam.

Na het plaatsen van het bericht over de boeken van Sjoerd Kuyper en Harmen Wind kocht en las ik de dichtbundel Ik herinner mij Klaas Kristiaan van Sjoerd Kuyper, de dichtbundel Killroy en de roman Het Talent van Harmen Wind. De ervaring leert dat schrijvers die over Dylan schrijven dat zelden in slechts één boek doen. 
In geen van de drie gelezen boeken komt Bob Dylan voorbij. Dat is niet erg, ik heb twee goede dichtbundels en een zeer goede roman gelezen.
Of moet ik toegeven dat mijn verwrongen geest Bob Dylan wel in Ik herinner mij Klaas Kristiaan van Sjoerd Kuyper is tegengekomen? De vorige eigenaar van het boek heeft de datum van aanschaf voor in het boek geschreven: 24 mei 1974, de dag waarop Bob Dylan 33 jaar werd.
Ook dit had een "Dylan vinden waar hij niet of nauwelijks is" kunnen worden.


Toen ik vanochtend mijn computer voor het eerst in dagen weer eens opstartte zag ik dat Frits een reactie bij het bericht over de boeken van Sjoerd Kuyper en Harmen Wind had achtergelaten. Die reactie bestaat uit niet meer dan een link, een link naar een bericht van 30 januari 2018 op zijn blog Een ander zelfportret. In dat blogbericht schrijft hij over een ander boek van Harmen Wind, het boek Het Verzet. In dit boek komt Bob Dylan voorbij. Een mooie aanvulling.
Twee dagen geleden schreef diezelfde Frits op zijn blog onder de titel "Harmen Wind" een andere aanvulling. Hij schrijft onder andere: "Op zijn blog heeft publicist Tom Willems het afgelopen week over de Fries-Nederlandse schrijver Harmen Wind. (...) Willems heeft nog nooit van Harmen Wind gehoord. Dat kan, je kunt immers niet alles weten. Maar de naam van Harmen Wind, zeker in combinatie met Dylan, dat moet je een keer gehoord hebben. Anders heb je onder een steen geleefd." En iets verder: "Tom Willems mag dan covers verafschuwen (...), zijn administratie heeft nog wel her en der een hiaat."
Drie zaken: ten eerste zou ik mezelf nooit "publicist" willen noemen, simpelweg omdat het een infantiel woord is dat voornamelijk gebezigd wordt door mensen die zichzelf belangrijker voordoen dan ze zijn - een woord voor borstkloppers -, ten tweede leef ik in een huis van steen, niet onder de steen, dat is mij veel te oncomfortabel, onder een steen, en ten derde is mijn administratie nooit op orde geweest, door het huis verspreid liggen stapeltjes bankafschriften, betaalde en onbetaalde rekeningen, belastingpapieren en allerlei andere papieren al dan niet nog in de enveloppe waarin ze zaten toen ze door de brievenbus gleden.
Mocht Frits niet die administratie bedoelen, maar met "administratie" doelen op kennis over Bob Dylan en zijn muziek, dan is die bij mij wel op orde. Ik heb een hoofd vol feiten, klaar om te grijpen. Maar een hoofd vol kennis, is dat administratie? Nee toch?
Doelt Frits dan op de gebruikelijke platen, boeken, cd's, tijdschriften en dergelijke waar en Dylan-verzameling uit bestaat? De informatiebronnen die in kasten moeten worden opgeborgen, is dat - aldus Frits - administratie? 
Het zou kunnen.
In dat geval: keurig op orde. Alles is netjes opgeborgen en voor het grijpen. Ik weet wat waar ligt, maar compleet is het niet. 
Een Fritsiaanse administratie zal toch meer zijn dan alleen de spullen die in de kast staan? Kennis zit in het hoofd, staat niet in de kast. Toch? 
Ik heb de indruk dat Frits met "zijn administratie heeft nog wel her en der een hiaat"doelt op gaten in kennis. Maar die kennis die in het koppie zit moet ergens vandaan komen, bovendien heb ik - aldus Frits - mijn administratie niet op orde omdat ik Het Verzet van Harmen Wind niet gelezen heb en niet alle covers ken. Dus toch zaken die in de kast staan.
Ik ben in de war.
Zou Frits dan met administratie zowel wat in het koppie zit als in de kast staat bedoelen? Laat ik daar maar van uit gaan.
Als dat het is, moet ik met de billen bloot: er zijn hiaten in mijn "administratie" en ook wel meer dan her en der een gaatje. Misschien moet ik mijn schamen, maar ik kan het niet. 
Ik ben de hiaten dankbaar voor hun aanwezigheid in mijn administratie.
Wat moet ik met mijn tijd als ik alles weet en heb? Ik zou me stierlijk vervelen. 
Dagelijks leer ik nog bij en dat maakt het leven, het verzamelen nou juist zo aangenaam.
Hoe meer ik leer, hoe meer ik weet dat ik nog veel te leren heb.
Hoe meer ik verzamel, hoe meer ik nog niet blijk te hebben.

~ * ~ * ~ * ~

You walk into the room
With your pencil in your hand
You see somebody naked
And you say, “Who is that man?”
You try so hard
But you don’t understand
Just what you’ll say
When you get home

Because something is happening here
But you don’t know what it is
Do you, Mister Jones?

~ * ~ * ~ * ~

In museum Prinseshof in Delft is tot en met 1 september een tentoonstelling over Concertpromotor Mojo te zien. Ik ben afgelopen donderdag naar Delft gereden om die tentoonstelling te bekijken. Het is een geslaagde tentoonstelling met - uiteraard - muziek en memorabilia. 
Ik hoopte bij deze tentoonstelling de beelden te zien van Bob Dylans eerste optreden in Nederland die in het late journaal van 23 juni 1978 werden uitgezonden, maar helaas waren die beelden niet te zien.
Uiteraard is er in de tentoonstelling wel aandacht voor Dylans eerste concert in Nederland. Op een scherm zijn de beelden van het Polygoon Journaal over dit concert te zien. 
Daarnaast ligt er in een van de vitrines een kaartje van Dylans concert van 10 november 2003 in Amsterdam.

Een dag nadat ik in Delft was kreeg ik een e-mail van Peter. Zijn mail begint met: "Gisteren bezocht ik in Delft de tentoonstelling MOJO backstage en maakte daar deze foto’s".
Misschien heb ik naast Peter gestaan om foto's te maken, om te kijken naar de beelden van het Polygoon Journaal, zonder dit door te hebben.

[met dank aan Peter voor de foto's]



2 opmerkingen:

Frans zei

Bedankt! Ik had gehoord van die tentoonstelling in Delft, maar was 'm alweer vergeten, dus fijn dat je mijn geheugen even opfrist. Zowel Delft als Rotterdam zijn vrij dichtbij voor mij, dus als ik in de buurt ben, maak ik die foto wel. Gek, ik ben vaak genoeg in de Kunsthal geweest, maar die Zimmermanweg is me nooit opgevallen. Iets om naar uit te kijken! Leuk!

Anoniem zei

De foto van het straatnaambord van de Zimmermanstraat heeft Google al voor je gemaakt in StreetView.

groet,

Wim