boeken

Ieder kind dat op de basisschool heeft gezeten sinds het verschijnen van het boek Het Zakmes (1981) van Sjoerd Kuyper heeft dat boek voorgelezen gekregen, denk ik soms. Ik hoop het vooral. Iedereen zou dit boek moeten kennen.
Diezelfde Sjoerd Kuyper publiceerde in 1975 de dichtbundel Handboek voor overleden knaagdieren. Voorin deze bundel staat een citaat uit de hoestekst van Bob Dylans Highway 61 Revisited. Op bladzijde 28 van deze bundel is Dylan nogmaals te vinden: 

1960 Dylan struikelt voetsporen van Jane Fonda
roadies herstellen mikrofoonstandaards zo veel
grimassen 1900 van Chaplin & staat weer op &
snijdt het haar van zijn benen (...)

Het is niet de eerste en zal ook niet de laatste keer zijn dat Bob Dylan in één adem met Charlie Chaplin genoemd wordt.

~ * ~ * ~ * ~

GRAFSCHRIFT OP BOB DYLAN

In dit graf ligt Robert Allen Zimmerman
Te zuchten onder de dylaneske kant ervan

Willem Bierman, uit de bundel Eenvoudige zwarte jurk

~ * ~ * ~ * ~

Waarom pak je het ene boek van een voor jou onbekende schrijver wel op en het boek van een andere voor jou onbekende schrijver niet?
Afgelopen weekend pakte in uit het aanbod van duizenden boeken de roman Meesterschap van Harmen Wind. Geen idee waarom. Ik had nog nooit van Harmen Wind gehoord.
Bij het openslaan van het boek zag ik voorin een citaat van Bob Dylan staan: "I'm glad I'm not me".
Na lezing blijkt het niet bij dit ene citaat te blijven. Op nog eens 15 van de 336 bladzijden van Meesterschap is Bob Dylan te vinden. Voornamelijk citaten uit verschillende songs.
Ik kan niet aan de indruk ontkomen dat Harmen Wind veel naar Dylan moet hebben geluisterd tijdens het schrijven van Meesterschap, dat hij misschien wel een liefhebber is.
Op zoek naar informatie over Harmen Wind op het internet ontdek ik dat hij songs van Bob Dylan heeft vertaald naar het Fries. Dat doet vermoeden dat hij inderdaad een Dylan-liefhebber is.
Ik kan het hem helaas niet meer vragen, Harmen Wind overleed in 2010.


3 opmerkingen:

Patrick zei

Masterpiece ?

tom w zei

Nee, de titel "Meesterschap" slaat wel echt op het verhaal en is geen verwijzing naar Dylans "When I Paint My Masterpiece".

Frits zei

http://bit.ly/2YWL4po