boeken

In een vorige aflevering van "boeken" citeerde ik uit Back To The Machinegun; Manuscripts volume 2 1975 - 1977 van Charles Bukowski een paar regels. In hetzelfde boek ben ik nogmaals Bob Dylan tegengekomen. Het gedicht "Venice, California, November 1977":

(...) the natives now huckster
baggage and small items from vans while their stereo
sets no longer play Bob Dylan; they have become minor 
capitalists, nothing werying, just a type

~ * ~ * ~ * ~

In "Dylan kort #1255" is de recensie uit de Volkskrant van Oorlogsvrede van Jeroen Wielaert opgenomen. Die recensie is vrij negatief, vond ik. 
Ik heb Oorlogsvrede gekocht in de hoop dat ik het beter zou vinden dan de recensent van de Volkskrant, maar helaas moet ik bekennen dat ik het geen sterk boek vind.
Bob Dylan komt acht maal in dit boek voorbij. Het motto voor in het boek is een citaat uit Dylans "I Threw It All Away".
Bladzijde 125:

"We moeten maar eens naar de kelder. Of wil je naar Hotel Smits?"
"Waar is dat?"
"Op het Vredenburg, tegenover het Muziekcentrum. Het hotel van Bob Dylan."
"Ik dacht van niet, ook al is Bob er."

~ * ~ * ~ * ~

Het boekje Small walks 1 - 49 van Elly Stolwijk bevat 49 foto's (of combinaties van foto's) met een korte tekst. Twee van die korte teksten bestaan (deels) uit een citaat van Bob Dylan.


[met dank aan Alja]

~ * ~ * ~ * ~

Het boek Klaar van F. Starik heeft twee motto's waaronder een Dylan-citaat: 

Any day now. Any day now. I shall be released

[met dank aan Herman]

~ * ~ * ~ * ~

Onderstaande foto is van de Willem Wilmink-biografie In de man zit nog een jongen van Elsbeth Etty.


[met dank aan Alja]

~ * ~ * ~ * ~

Ja, mompelde ik somber, - zoals de grote bard zong: The Times They Are A-Changin'. Dàt stemt me misschien wel een beetje treurig, maar 't kan ook gewoon lentemoeheid zijn.

Peter Andriesse - Gezelligheid troef

~ * ~ * ~ * ~

In het boek Jack Kerouac van Karel Wasch komt Bob Dylan een aantal malen (kort) voorbij. Een voorbeeld: "Bob Dylan zou verklaren dat zijn leven na het lezen (van) On the Road nooit meer hetzelfde zou zijn."

~ * ~ * ~ * ~

Ik verwacht niet ooit nog een kleiner boek te vinden waar Bob Dylan in te vinden is: Guns 'n Roses (deel 1) bevat de songtekst van "Knockin' On Heaven's Door".


~ * ~ *  ~ * ~

Ik heb het hier al vaker geschreven en ik schrijf het nog maar eens: de boeken van Thomas Verbogt behoren tot het beste wat de Nederlandse literatuur te bieden heeft. Zijn nieuwste boek, Olifant van zeep, is werkelijk schitterend. In deze verhalenbundel komt Bob Dylan drie keer voorbij.
Bladzijde 66:

Ik ging net de deur uit toen hij op een blauwe bakfiets arriveerde. In de bak stond onder meer een zeer gehavende leren fauteuil. Op de zitting ervan lag een stapel elpees, bovenop New Morning van Bob Dylan. Bernard stapte van zijn fiets en kwam naar me toe. We gaven elkaar een hand. Hij keek om zich heen, spreidde zijn armen en zei: 'Een dag om optimistisch van te worden.'

~ * ~ * ~ * ~

Er zijn niet veel boek van Kinky Friedman waar Bob Dylan niet in te vinden is.
Armadillos & Old Lace:

I got out of the car, performed a few square-dance maneuvers around the headstones and, following the directions of an old Bob Dylan song, 'walked ten thousand miles in the miles [sic] of a graveyard.'


~ * ~ * ~ * ~


Geen opmerkingen: