via de e-mail ontvangen, met dank aan Alja

AMSTERDAM - Het was vooraf keurig aangekondigd: Tom Jones (1940) zou in de Amsterdamse Melkweg alleen werk zingen van het in juli verschenen Praise & Blame, de gospelplaat die hij van zijn vriend Elvis Presley nog eens moest maken. Een 'reguliere' avond Jones-hits was er vorig jaar nog, in Ahoy in Rotterdam. Kennelijk had niet iedereen dat gelezen, en dus werd hier en daar met ontzetting gereageerd toen het na amper 70 minuten zomaar afgelopen was.
Vanuit de zaal was geroepen om Delilah, What's New Pussycat en It's Not Unusual, en steeds had Jones geduldig gereageerd. Hij zong Praise & Blame in zijn geheel en sloot af met welgeteld één oude hit: Green, Green Grass Of Home, opgenomen in 1966.

De zanger had een punt: de hits waar om geroepen werd, pasten niet bij deze avond, om over Sex Bomb maar te zwijgen.

Bijna alles was goed
Terecht, zeker achteraf, want bijna alles was goed aan de stemmige voorstelling: van Jones' kalme inleiding en zijn grijze colbert met sjaaltje tot zijn degelijke begeleidingsband, zijn nog altijd onvoorstelbaar krachtige stem en het prachtige Dylan-lied What Good Am I? waarmee hij opende.

Bezoekers die voor Delilah waren gekomen, moeten na twee keer slikken alsnog tot de conclusie zijn gekomen dat ze getuige waren van iets bijzonders, en dat het materiaal van Praise & Blame niet alleen Jones, maar ook henzelf op het lijf geschreven is: naast gedragen songs als Did Trouble Me waren er ook uitbundig swingende stukken als Strange Things, die een brug sloegen naar zijn bekende poprepertoire.

Knerpende gitaarrifs
Verrassen deed hij met Burning Hell, een rauwe stamper van John Lee Hooker met knerpende gitaarriffs. Hiervan zouden zelfs White Stripes-fans onder de indruk zijn geweest.

Het voelde allemaal precies goed, ook Jones' oprechte eresaluut aan wijlen Solomon Burke, van wie hij op Praise & Blame een respectabel stijlgenoot is geworden. Burke was ook van 1940, maar wie Jones aan het werk zag, twijfelde er niet aan: die komt heus nog wel eens terug voor een hitsavond. Zo kon zelfs de handvol mopperaars gerustgesteld naar huis.

Geen opmerkingen: