singles #1: One of us must know (sooner or later) [Zimbabwe CBS SSC.654]

Ik denk niet dat ik iemand hier nog hoef uit te leggen dat ik, naast dat ik een luisteraar / lezer ben, ook een verzamelaar van de muziek van & boeken over Dylan ben. Als verzamelaar ga ik twee keer per jaar naar U. - vinyl capital of the world - zoals de posters altijd schreeuwen. Het is eigenlijk niet mogelijk om uit U. te vertrekken zonder iets opmerkelijks te hebben gevonden.
Nou wil ik lezers niet vermoeien met het stapeltje platen dat ik gisteren uit U. mee naar huis heb genomen, maar eentje wil ik er uitpikken. Een single.
Het gaat om de single welke is afgebeeld bij dit bericht. Klik eens op de afbeelding om 'm te vergroten, staar er eens naar. Het gaat om One of us must know (sooner or later) met op de flipside Queen Jane approximately & het eerste dat opvalt is dat rare driehoekje in het midden.
Kijk nog eens goed, naar het catalogusnummer, een vreemd nummer is het: SSC.654. Vergelijk dat bijvoorbeeld eens met het catalogusnummer van de Nederlandse persing van deze single: CBS 2053.
Onder de titel staat achtereenvolgens: (B. Dylan) / BOB DYLAN / Prod. by Bob Johnston /ZSP.113096 / M. Witmark & Sons. Dat ZSP-nummer staat ook op de Amerikaanse persing van deze single, hier staat het op z'n kop. Waarom?
Op de flipside staat onder de titel achtereenvolgens: (From the CBS LP. Highway 61 Revisited) / (B. Dylan) / BOB DYLAN / ZSP.113095 / Dwarf Music. Ook hier het ZSP-nummer weer op z'n kop, maar wat het meest opvalt, is From the CBS LP. Highway 61 Revisited. Logischer wijze zou op de A-kant dan moeten staan: From the CBS LP. Blonde on Blonde, maar dat staat er niet. Dat zal te maken hebben met het feit dat deze single, in ieder geval in Amerika en Europa, uitkwam vóór Blonde on blonde werd uitgebracht. Deze persing, die niet uit Amerika of Europa komt, zal waarschijnlijk ook voor de release van Blonde on blonde geperst zijn.
Rechts op label A, onder het catalogusnummer, staat nog de volgende informatie: Rec. First Pub. 1966 Time: 4.49, niks mis mee, maar wel interessant omdat er op label B van dezelfde informatie een potje is gemaakt: Rec. First Pub. 1966 iTme: 4.55. Allereerst werd Queen Jane approximately natuurlijk niet in 1966, maar in 1965 voor het eerst gepubliceerd. Daarnaast staat er iTme i.p.v. Time, alsof de ontwerper al het toekomstige iTunes wilde aankondigen...
Ik schreef al dat deze single niet in Amerika of Europa is geperst, deze single is in 1966 waarschijnlijk in Zimbabwe - wat toen nog Zuid-Rhodesië heette - geperst & als het niet Zimbabwe is, dan is het Zuid Afrika.
Wie kocht in vredesnaam Dylan in 1966 in Zimbabwe? Het makkelijke antwoord is natuurlijk Rosemary Burgoyne, dat is de naam die op het label is geschreven, maar wie is Rosemary Burgoyne? En nog belangrijker: in Zimbabwe?
Ik bedoel, dat Dylans muziek op de radio werd gedraaid in Amerika, dat Dylan platen verkocht in Amerika & iets later ook in Europa, dat kan ik wel bevatten en verklaren. Maar in Zimbabwe, in 1966?
Had Zimbabwe een eigen hitparade waar One of us must know al dan niet in terecht kwam? Werden er in Zimbabwe muziekbladen uitgegeven waar de jeugd werd geïnformeerd over de nieuwe muziek van o.a. Dylan?
Het zijn vragen die mij intrigeren, die ik niet kan beantwoorden. Alleen daarom al heb ik dit singletje gekocht, zodat ik iedere keer wanneer ik de single uit de kast pak, mezelf die vragen kan voorleggen.

Geen opmerkingen: