aanvullingen aan het begin van de avond

In Dylan kort #586 vroeg om lijsten met dingen waarvan je zou willen dat Dylan ze doet (zie aldaar). De eerste reactie is van Kris:

Dag Tom,

Lijst met tien dingen waarvan ik zou willen dat Dylan ze doet:

- Een mooi concert uit 79-80-81 op CD/DVD uitbrengen.

- Met een uitgebreide band optreden die met een rijker muzikaal palet
kan schilderen (strijkers, blazers, keyboards, een Scarlett Riviera
viool, soulvolle backingvocals,...)

- Nog een seizoentje Theme Time Radio Hour.

- Beginnen schrijven aan echte memoires, systematisch, chronologisch,
geen capita selecta à la Chronicles (hoewel die best de moeite waard waren).

MAAR VOORAL:

- Een tour doen waarin hij zijn best doet om alle aspecten uit zijn
prachtige carriere mooi aan bod te laten komen. Hoewel hij de laatste 15
jaar ook mooie dingen heeft gedaan op het podium zijn dit vaak
uitzonderingen in het concert. Iemand als bvb Springsteen tilt zijn al
fantastische materiaal live nog nét een trapje hoger door intensiteit,
inzet, empathie, inspiratie en 'transpiratie', eigenschappen die bij
Dylan te vaak ontbreken.

Groeten

Kris
Antwerpen

Vlak daarna kwam er nog een tweede e-mail van Kris. Ik had bezworen niet meer over Ernst Jansz' Dromen van Johanna te plaatsen. Voor Kris maak ik een uitzondering:

Dag Tom,

Dit wou ik je maar even schrijven:

Deze week ben ik in de supergezellige Antwerpse Roma naar Ernst Jansz gaan luisteren. De laatste maanden heb ik een bovenmatige interesse in Dylan-vertalingen. Ik weet niet waar die rare afwijking vandaan komt, maar ik speel tegenwoordig bij wijze van spreken evenveel Dylan in het Limburgs en het Fries als in het Dylans. Ernst Jansz dus. Ik had enkel op zijn website enkele korte stukken gehoord van zijn CD en was wel geïnteresseerd, maar niet wild enthousiast. Om een lang verhaal kort te maken: het optreden was fantastisch. Neen, dit was geen Dylan, maar wel de oprechte getuigenis van Ernst over zijn liefde voor Dylan's muziek, zijn passie voor de diepgang in de teksten, zijn inspanningen om de songschrijver Dylan te begrijpen. Ernst leidde elk nummer uitvoerig in, verwijzend naar elementen uit Dylan's leven én dat van Jansz om vertaalkeuzes toe te lichten, om aan te geven waarom die weg wél en die andere niet werd genomen. Heel interessant allemaal, maar wat telt is: de muziek. En die was, en ik wik mijn woorden, fenomenaal. Over de zin of onzin van het spelen van Dylan-covers, en bij uitbreiding het zingen van Dylan-vertalingen, kan lang gediscussieerd worden, maar àls je het doet, moet het met de présence, de inzet en de schoonheid die Ernst Jansz bracht. Hij werd slechts begeleid door één muzikant, de gitarist Guus Paat, die mooi meespeelde op allerlei besnaarde instrumenten. Het is moeilijk om hoogtepunten aan te wijzen maar puur emotioneel was 'Iedere korrel zand' voor mij het brandpunt van de avond. Ik ga geregeld naar optredens, maar dit was zonder meer het mooiste live-moment van het laatste jaar. Ter plaatste kocht ik Ernsts'sz'ss' boek en CD, maar tot mijn spijt is de CD, hoewel m.i. heel goed, slechts een flauw afkooksel van het optreden van donderdagavond. Nergens hoor ik op de CD de passie, de emotie, de betrokkenheid die live zo overduidelijk was. Als Ernst ons en zichzelf een dienst wil bewijzen moet hij alsnog een live DVD van Dromen van Johanna uitbrengen, en dan beschouwen we de CD gewoon als een illustratie bij het zéér goede boek. Ernst speelt nog 4 voorstellingen in Nederland...

Kris
Anwerpen

Vanmiddag viel Isis issue 153 door de brievenbus. Al veel in gelezen, o.a. over een aantal boeken die in de komende maanden zullen verschijnen, reïssues van The Bootleg series vol. 1 t/m 8 en stukken over o.a. The Original mono recordings. Mag ik eenieder die geïnteresseerd is in Dylan [en om welke andere reden zou je deze blog bezoeken?] aanraden een abonnement te nemen op Isis. In issue 153 staan nog een aantal opmerkelijke zaken waar ik later hier nog op terug zal komen.

En dan naar de top 2000, je weet wel, het jaarlijkse fenomeen van radio 2. Luisteraars stellen de lijst samen & Dylan eindigt nooit hoog genoeg op de lijst.
Spits over de top 2000, editie 2010, hier.
Dylan in de Top 2000:

#0058 Hurricane
#0149 Like a rolling stone
#0210 Blowin' in the wind
#0442 Knockin' on heaven's door
#0492 The Times they are a-changin'
#0527 I want you
#0751 Lay lady lay
#0771 Just like a woman
#0919 Subterranean homesick blues
#1396 Handle with care (Traveling Wilburys)

Geen opmerkingen: