The Cutting Edge 1965 - 1966: Deluxe Edition #7: 30 juli 1965

30 juli 1965 Studio A, Columbia Recording Studio New York City

1. From A Buick 6 – Take 1 False start The Cutting Edge
2. From A Buick 6 – Take 2 False start
3. From A Buick 6 – Take 4 eerste persing Highway 61 Revisited, The Cutting Edge
4. From A Buick 6 – Take 5 Highway 61 Revisited
5. Can You Please Crawl Out Your Window? – Takes 1-4 False starts
6. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 1 Complete The Cutting Edge

7. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 2 False start
8. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 3 Complete
9. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 4 False start
10. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 5 Complete
11. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 6 Rehearsal/false start
12. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 7 False start
13. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 8 False start
14. Can You Please Crawl Out Your Window? – Takes 10-11 False starts
15. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 12 Complete
16. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 14 Breakdown
17. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 15 Breakdown
18. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 17 single “Positvely 4th Street”, The Cutting Edge

Met de wijsheid van nu oogt de tracklist van de vierde sessie voor Highway 61 Revisited wat vreemd. Bob Dylan werkte tijdens deze sessie aan het opnemen van slechts twee composities, waarvan één nooit op Highway 61 Revisited terecht zou komen. Van beide composities – en dat maakt het echt vreemd – is een opname van deze sessie per ongeluk geperst op een officiële Dylan-uitgave.
Tijdens de eerste vier sessies voor Highway 61 Revisited werkte Bob Dylan aan het opnemen van acht composities: “It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry”, “Sitting On A Brabed-Wire Fence”, “Like A Rolling Stone”, “Tombstone Blues”, Positively 4th Street”, “Desolation Row”, “From A Buick 6” en “Can You Please Crawl Out Your Window?”. Van deze acht composities kwamen er uiteindelijk vijf op Highway 61 Revisited terecht. Twee composities verschenen op single: “Positively 4th Street” en “Can You Please Crawl Out Your Window?”. Gezien de tijd die Bob Dylan tijdens de sessies voor Highway 61 Revisited stak in het opnemen van “Positively 4th Street” (29 juli) en “Can You Please Crawl Out Your Window?” (30 juli) lijkt het voor de hand te liggen dat beide composities bedoeld waren voor het album Highway 61 Revisited. Na de opnamesessie van 2 augustus 1965 werd er een acetate geperst met elf nummers. Deze acetate werd (waarschijnlijk) gemaakt om Bob Dylan de kans te geven de opnamen te beluisteren en de volgorde van de tracks voor het album Highway 61 Revisited te bepalen. Deze acetate bevat de volgende tracklist:

1. Like A Rolling Stone
2. Ballad Of A Thin Man
3. Just Like Tom Thumb’s Blues
4. Highway 61 Revisited
5. Positively 4th Street
6. It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry
7. Tombstone Blues
8. Can You Please Crawl Out You Window?
9. Desolation Row
10. Queen Jane Approximately
11. From A Buick 6

Starend naar de tracklist van deze acetate is de conclusie dat “Positively 4th Street” en “Can You Please Crawl Out Your Window?” ooit op de nominatie stonden om op Highway 61 Revisited te verschijnen niet zo vreemd.
Terug naar de sessie van 30 juli: Bob Dylan werkte aan twee composities. Volgens de recording sheet van deze sessie ging het om “Lunatic Princess No. 3” en “Look At Barry Run”. Later kregen beide nummers een nieuwe titel: “From A Buick 6” en “Can You Please Crawl Out Your Window?”
Wie de sessie-informatie, zoals boven gegeven, van de Collector’s Edition van The Cutting Edge vergelijkt met de informatie van diezelfde sessie in Bob Dylan: The Recording Sessions ziet dat de informatie over “From A Buick 6” overeenkomt, maar de informatie over “Can You Please Crawl Out Your Window?” niet.
Waar de Collector’s Edition aangeeft dat het opnemen van “Can You Please Crawl Out Your Window?” startte met vier valse starten (track 5 in bovenstaande lijst), geeft Krogsgaard vijf valse starten. Volgens Krogsgaard zijn er – in tegenstelling tot de informatie op de Collector’s Edition - wel degelijk (incomplete) takes 9 en 13 opgenomen van “Can You Please Crawl Out Your Window?”. Volgens zowel Korgsgaard als de Collector’s Edition van The Cutting Edge bestaan “From A Buick 6” take 3 en “Can You Please Crawl Out Your Window?” take 16 niet.
Relatief weinig van de op 30 juli gemaakte opnamen zijn verschenen op The Cutting Edge: Deluxe Edition. De voornaamste reden daarvoor lijkt te zijn dat de vele takes van “Can You Please Crawl Out Your Window?” in de eerste plaats niet zo heel veel van elkaar verschillen en in de tweede plaats omdat het Bob Dylan en muzikanten niet lukte om een bevredigende take van dit nummer op band te krijgen.

1. From A Buick 6 – Take 1 False start
Deze eerste take van “From A Buick 6” is niet veel meer dan een valse start met één regel gezongen tekst.

2. From A Buick 6 – Take 2 False start
Deze valse start is alleen te vinden op de Collector’s Edition van The Cutting Edge.

3. From A Buick 6 – Take 4
Deze take van “From A Buick 6” verschijnt niet alleen op The Cutting Edge: Deluxe Edition, maar werd in 1965 ook per ongeluk op de eerste Amerikaanse en Canadese stereo-persingen van Highway 61 Revisited en alle Japanse vinyl-persingen (stereo) van Highway 61 Revisited vanaf 1968 gezet. Dit is een uptempo-versie met een harmonica-intro.

4. From A Buick 6 – Take 5
Dit is de van Highway 61 Revisited bekende versie.
Opmerkelijk om te zien dat, na twee valse starten, Bob Dylan en band twee bruikbare versies van “From A Buick 6” wisten op te nemen. Het opnemen van “Can You Please Crawl Out Your Window?” kostte duidelijk meer moeite.

5. Can You Please Crawl Out Your Window? – Takes 1-4 False starts
Deze incomplete versies van “Can You Please Crawl Out Your Window?” zijn alleen te horen op The Collector’s Edition van The Cutting Edge.

6. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 1 Complete
Kan “Can You Please Crawl Out Your Window?” beginnen met “Jingle Bells”? De vraag stellen is ‘m beantwoorden. Ja, dus. Na “Jingle Bells” volgt het aftellen en kan “Can You Please Crawl Out Your Window?” starten. Een versie met ‘belletjes’. Een aangenaam slepende versie. Tegen het eind van de opname lijkt Bob Dylan met zijn stem de opname wat meer pit te willen geven.
Deze take is ook te horen op The Best Of The Cutting Edge.

7. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 2 False start
8. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 3 Complete
9. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 4 False start
10. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 5 Complete
11. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 6 Rehearsal/false start
12. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 7 False start
13. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 8 False start
14. Can You Please Crawl Out Your Window? – Takes 10-11 False starts
15. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 12 Complete
16. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 14 Breakdown
17. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 15 Breakdown
Maar liefst twaalf takes van “Can You Please Crawl Out Your Window?” die alleen op de Collector’s Edition van The Cutting Edge te horen zijn. Van deze twaalf takes zijn er drie compleet.

18. Can You Please Crawl Out Your Window? – Take 17
Deze versie was nooit voor een officiële uitgave bedoeld, maar door een foutje werd deze opname in september 1965 in Amerika op de single “Positively 4th Street” uitgebracht. Nadat de fout werd ontdekt werd deze single snel teruggetrokken en nogmaals uitgebracht met dit keer wel “Positively 4th Street” op de A-kant.
Nu is deze per ongeluk uitgebrachte versie van “Can You Please Crawl Out Your Window?” uitgebracht op The Cutting Edge: Deluxe Edition.
Zijpad: in september 1965 schreef Allen Ginsberg het gedicht “Beginning Of A Poem Of These States” met de regel: “On plains toward Pasco, Oregon hills at horizon, Bob Dylan’s voice on airways, mass machine-made folksong of one soul – Please crawl out your window – first time heard.”
Gezien de tijd waarin Ginsberg dit gedicht schreef moet het deze per ongeluk uitgebrachte take 17 van “Can You Please Crawl Out Your Window?” zijn geweest die hij op de radio hoorde.

Deze sessie van 30 juli was weinig succesvol, het leverde Bob Dylan slechts één opname voor Highway 61 Revisited op. Dat was tijdens de volgende sessie, de sessie van 2 augustus, wel anders.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Van de 'mislabeled' versie van "Can you please crawl out your window" hebben we het altijd jarenlang met de mono mix van de single moeten doen. Nu, na 50 jaar, met de release van The Cutting Edge, horen we dit nummer dan eindelijk voor het eerst in full stereo.

Van de 'alternate' "From A Buick 6" daarentegen kenden we alleen de stereo versie, via de releases die je noemt. Er bestaat een mono mix, maar deze is alleen op bootleg te vinden (de "1965 Revisited" box).
Rob


tom zei

Dank voor de aanvulling Rob, het feit dat we de alternatieve "Can You Please Crawl Out Your Window?" nu in stereo hebben, had ik inderdaad even moeten vermelden.
Tom