Wachten op Wight

Gisteren slenterden 'mevrouw Tom' en ik langs de kraampjes op de boekenmarkt in Deventer. Op een van die kraampjes lagen een aantal oude muziektijdschriften met er naast een A4'tje met de tekst 'Muziektijdschriften 1 euro'. Van de aangeboden tijdschriften heb ik er twee meegenomen, waaronder de Rolling Stone van 6 september 1969. In die Rolling Stone staat namelijk een paginagrote advertentie voor het Isle of Wight-festival dat op 30 en 31 augustus 1969 plaats vond.
Het is wat vreemd een festival aangekondigd te zien in een tijdschrift die pas in de winkels lag - afgaande op de datum op de voorzijde van het tijdschrift - nadat het festival inmiddels afgelopen was.
Heel vreemd.
Dezelfde Rolling Stone, onder de kop 'The British pages': 'One could hardly expect Bob Dylan to visit these shores without attracting hordes of hangers-on and oppotunists cashing-in with furious optimism.
In time for his concert on the Isle of Wight next week, boat owners are busily planning pirate ferry services to and from the Hampshire mainland. British Rail, for their part, are merely putting on as many extra ferryboats crossings as they dare without upsetting the Board of Trade.' En iets verder: 'The organisers are most insistent that Dylan and the Band will only be playing the Isle of Wight gigs. Rumours that they may do an Albert Hall Concert after the island appearance are strongly denied by Fiery Creations. Dylan's manager, Bert Block, sent a telegram from New York to this end.
Apparently the concert will attract 15,000 people from all over the world, which is not too surprising as this is Dylan's first "official" appearance anywhere for four [sic]  years.'
Op 31 augustus 1969 trad Bob Dylan dus op het Isle of Wight-festival. De VPRO zond in een grijs verleden wat nummers van dit optreden op de radio uit (meer hierover in Bob Dylan in Nederland 1965 - 1978 en Luister je nou alweer naar Bobby). Op Self Portrait (1970) staan vier nummers van Isle of Wight. Dat is mooi, maar niet genoeg. Ik wil alles, Dylans gehele optreden op het Isle of Wight kunnen horen in een goede geluidskwaliteit.
En nu, 44 jaar na dat optreden is het dan zover en zullen we de opnamen van dit concert in z'n geheel eindelijk op een officiële release krijgen. Het is nog even wachten, maar niet eens zo heel lang meer, en dan zal The Bootleg Series vol. 10 - Another Self Portrait 1969 - 1971 uitgebracht worden. Op de standaard-editie van dit album zullen twee nummers staan van Dylans optreden op het Isle of Wight, de luxe editie zal een bonus-cd bevatten met het gehele optreden op het Isle of Wight.
Het valt niet mee om te wachten tot Another Self Portrait er eindelijk is. Tot die tijd staar ik maar naar de advertentie in de Rolling Stone.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Grappig, ik zie op de advertentie een bandnaam 'Blonde on blonde'. Nooit eerder gezien of gelezen. In de Wikipedia-pagina's over het festival worden ze niet genoemd. Gebruik je zoekwoord 'blonde on blonde wight', dan kom je ze wel tegen, zowel in '68 als '69. Was dit een tributeband? Kan 't me niet voorstellen? Gewoon een (lokale) band die de lp-naam had geadopteerd?
PS. Hoor altijd over de Deventer-boekenmarkt als die aan de gang is of gisteren was.


Simon

tom zei

Hoi Simon,
De band Blonde on blonde was ik ooit al eens elders tegengekomen, de bandnaam komt inderdaad van Dylans album. Zie hier: http://en.wikipedia.org/wiki/Blonde_on_Blonde_%28band%29

Tsja, die boekenmarkt. Je kun 'm vast voor volgend jaar in je agenda zetten: de eerste zondag van augustus. Zeer de moeite waard, vind ik.
groet,

Tom