Dylan kort #1045


Het is vandaag precies 44 jaar geleden dat Bob Dylan en The Band optraden op het Isle of Wight. Brian Hinton in het boek Message of love; the Isle of Wight festival 1968 - 1969 - 1970: 'At 11:08 pm, Bob Dylan strolled on stage to the largest live audience even he had faced in his life. "You sure look big out there," he said. Under the spotlight, Dylan wore a loose fitting all-white suit, with short hair and a scrubby beard: the crowd greeted him with an ecstatic roar.'
Vanavond, om acht minuten over elf, schuif ik de derde cd van de luxe-editie van Another Self Portrait in de speler. (En nou maar hopen dat de buren niet thuis zijn zodat het volume flink opengedraaid kan worden...)

Kranten: [aanvulling op 'Dylan kort #1044] In de volgende kranten zijn recensies van Another Self Portrait verschenen:
Parool 29 augustus (Peter van Brummelen - 'Een beter zelfportret') [met dank aan Hilda voor de tip].
De Morgen 31 augustus (geschreven door Marc Didden) [met dank aan Michel voor de tip].
Time nieuwste editie, zeer kort stuk. Enkele regels +een foto van een jonge Bob Dylan.
Telegraaf: Geen recensie, wel het vermelden waard: Another Self Portrait staat op 1 in de cd top 5 [met dank aan Arie voor de tip].
Wie kan mij een scans van deze recensies / artikelen sturen?

Cobra: Recensie van Another Self Portrait, zie hier. [met dank aan Bart voor de tip]
Album top 10: Another Self Portrait komt op 2 binnen in de album top 10 [een andere lijst dan de lijst van de Telegraaf]. Een van de vele artikelen hierover staat hier. Album top 100 staat hier. Als het om hitlijsten gaat, moet je bij Megaman zijn, zie hier.
Blues magazine: Recensie Another Self Portrait, zie hier.
Vief: Recensie Another Self Portrait, zie hier.
ClassicRockMag: Ik lees hier: 'Zo zong hij [Roger McGuinn] de beste versie van de Bob Dylan-compositie "You Ain’t Going Nowhere" ooit opgenomen.' Blijkbaar heeft de schrijver van het stuk of Dylans versie nog nooit gehoord, of problemen met zijn oren.
Freek de Jonge is 69 geworden en nam daarom een Nederlandstalige versie van Dylans 'Forever young' op, zie hier. Hartstikke mooi voor De Jonge dat hij 69 is geworden, maar die cover had voor mij niet gehoeven...
De Volkskrant: Luie luisteraar onder andere over Another Self Portrait, zie hier.
Muziek is: 'Boots of Spanish leather', zie hier.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Nu we het toch over Freek hebben... Wat vinden die-hard Dylan fans eigenlijk van Leven na de dood? Als je het ziet als een parodie i.p.v een cover is ie volgens mij best grappig.
Frans

hans altena zei

het origineel vind ik een van de grootste missers van Dylan en in ieder geval het nummer dat ik echt niet kan aanhoren (wat verder voor geen van zijn eigen songs geldt en voor zover ik me herinner ook niet voor een van zijn covers)... de parodie van Freek, want ik mag toch hopen dat dit inderdaad de bedoeling was, kan ik om redenen van de melodie evenmin aanhoren, naast dat ik zijn stem een verschrikking vind(hoewel door zijn intensiteit soms toch raak), maar in ieder geval is hij geslaagd, dat moest ik toegeven na die ene luisterbeurt

hans altena zei

en weer een ps, wel begrijp ik dat Dylan ook hier weer voor ogen had om een zogezegd archetype song te verklanken en verwoorden, iets ontleend aan dat tot hem kwam via een groepje Leger des Heils evangelisten waarschijnlijk... en in die zin griezelig geslaagd

Arie zei

Wel rekening houden met het uur tijdverschil. Dus 8 minuten over middernacht hier. Arme buren.

tom zei

Ik zal rekening houden met de buren, beschaafd als ik ben :-)
De Jonge's versie van 'death is not the end' is niet eens meer een parodie. Veel eerder een stuk cabaret waarvoor gebruik gemaakt is van een bestaande melodie.
Dit valt - in mijn ogen - eerder onder de folk traditie dan onder het kopje cover .
Overigens kan ik het origineel van Dylan niet als een van mijn favoriete nummers bestempelen.
Ik ken 2 echte covers van 'Death...' (Er zullen er ongetwijfeld meer zijn), een van Nick Cave en een handvol anderen, en een van Gavin Friday.

Cas zei

@ Wight 44 jaar geleden: er zijn toen ook een delegatie Nederlandse Dylan liefhebbers naar Wight afgereisd. Ben benieuwd wat zij ervan vinden dat het concert uiteindelijk na zoveel jaar is uitgebracht.