Naast Dylans reguliere albums, wordt de markt met de regelmaat van de klok overspoelt met compilatie-cd's. Denk maar aan Greatest hits (1, 2 &3), The Best of ... (1 & 2), The Essential..., DYLAN en recentelijk Beyond here lies nothin', om slechts een paar van de meest gangbare compilaties te noemen. Daar is nu Pure Dylan bijgekomen.
Eén van de eigenschappen van een compilatie, is dat het hits dan wel (over-) bekende nummers bevat. In het geval van Dylan kun je wel aannemen dat een compilatie 'Blowin' in the wind', 'The Times they are a-changin'', 'Like a rolling stone', 'Knockin' on heaven's door', 'Hurricane' en 'Things have changed' bevat. Consequentie is dat de koper van al die compilaties uiteindelijk 'Like rolling stone' absurd vaak in de kast heeft staan.
Pure Dylan is een uitzondering, op deze compilatie zul je 'Like a rolling stone' niet vinden, net zomin als één van de andere genoemde titels.
De liner-notes van Hanns Peter Bushoff: 'This CD is not a typical Bob Dylan hits collection. It's a collection of fan favorites and rarely heard songs from basically all stages of Bob Dylan's career.' Dat de zeventien nummers op Pure Dylan allemaal 'fan favorites' zijn, vind ik nogal een boute uitspraak. Niet iedere 'fan' heeft dezelfde favorieten & ieder nummer op deze compilatie zou vervangen kunnen worden door minstens drie andere 'fan favorites'. Dat het om 'rarely hearts songs' gaat, lijkt iets meer in de richting te komen, zeker voor de eigenaar van niet meer dan een compilatie van Dylans werk.
heb je al Dylans reguliere albums in huis, dan is dat 'rarely heard' al een stuk minder op jou van toepassing.
eerst maar even de tracklist van deze cd, om een beter beeld te krijgen van waar we het eigenlijk over hebben (tussen haakjes het album waarom het nummer te vinden is):
1. Trouble in mind (b-kant single, ingekorte versie)
2. Girl from the north country (The Freewheelin' Bob Dylan)
3. Most of the time (Oh mercy)
4. She belongs to me (Bringing it all back home)
5. Billy 1 (Pat Garrett & Billy the kid)
6. Shooting star (Oh mercy)
7. Sugar baby ("Love and theft")
8. You're gonna make me lonesome when you go (Blood on the tracks)
9. Tomorrow night (Good as I been to you)
10. Every grain of sand (Shot of love)
11. Percy's song (Biograph)
12. Born in time (Under the red sky)
13. Boots of Spanish leather (The Times they are a-changin')
14. This dream of you (Together through life)
15. Spanish is the loving tongue (b-kant single)
16. If you see her, say hello (Blood on the tracks)
17. Moonshiner [bonustrack] (Live at the Gaslight, 1962)
Van de zeventien nummers, zijn veertien nummers vrij gemakkelijk te verkrijgen op andere albums. Die drie nummers die overblijven: 'Trouble in mind' is een outtake van Slow train coming & werd in 1979 op de b-kant van een single uitgebracht. De in 1979 uitgebrachte single-versie is echter een edit - een ingekorte versie - van dit nummer. Op Pure Dylan is de volledige, niet ingekorte versie van 'Trouble in mind' te vinden. Dit gezegd hebbende is 'Trouble in mind' ook de reden dat Pure Dylan een absolute 'must have' is.
Cas over 'Trouble in mind': 'Meteen het hoogtepunt van de collectie, en de ook meteen enige reden waarom deze compilatie een must is, want het is de lange versie met extra couplet, geremastered en mogelijk zelfs een nieuwe mix want ik hoor een piano die ik op de single niet kan onderscheiden, en de fade out loopt wat langer door dan op de opname die we er eerder van hadden. Het is niet de eerste keer dat deze lange versie officieel uitgebracht wordt, want een paar jaar geleden zat hij ook in The Collection, je weet wel die online via iTunes aan te schaffen 100+ tracks t.t.v. de release van Modern Times. Maar uiteraard deze release op cd is natuurlijk wel een primeur.'
'Spanish is the loving tongue' is de 'piano-versie' welke op de b-kant van de single 'Watching the river flow' te vinden is. Deze versie werd eerder op de Masterpieces uitgebracht.
Cas over dit nummer op Pure Dylan: '"Spanish is the loving tongue". De B-kant van de single (het zou wat zijn als de versie van het Dylan album was gekozen!). Ik heb deze vergeleken met de geremasterde versie op de 3-cd versie van Masterpieces, en misschien flauw, maar die klinkt toch echt beter. Vergelijk zelf maar.'
Tot slot 'Moonshiner'. In augustus 2005 was bij Starbucks in Amerika de cd Live at the Gaslight 1962 - waar deze opname vanaf komt - te krijgen. In oktober 2005 bracht Humo dit album ook uit. Met een bon uit Humo kon de cd gekocht worden bij een filiaal van de Standaard boekhandel. In 2009 bracht de Volkskrant een boxje uit met daarin negen albums van Dylan uit de jaren zestig, aangevuld met Live at the Gaslight 1962. Bij mijn weten zijn dit de enige drie releases van Live at the Gaslight 1962. Dit album is dus redelijk makkelijk - voor een korte tijd - te verkrijgen geweest in Amerika en België & nog steeds te koop via de webwinkel van de Volkskrant.
De piskijker zal alleen zien dat de portemonnee flink open moet (ik heb 22 euro betaald) voor één nummer: 'Trouble in mind', ik ben wel een piskijker. Echter, die conclusie is niet helemaal fair, Pure Dylan is meer dan alleen 'Trouble in mind' + 16 andere nummers.
Wanneer je de tracklist bekijkt, zie je dat er nummers uit Dylans gehele carrière zijn gekozen. De nummers staan niet in chronologische volgorde maar ogenschijnlijk kriskras door elkaar. Luisterend naar Pure Dylan kan ik zeggen dat het verre van kriskras is. Pure Dylan werkt - in tegenstelling tot veel andere compilaties - niet alleen als een verzameling losse nummers, maar ook als album. En dat is een absolute verdienste van de samensteller(s).
Pure Dylan is uitgebracht voor de Duitse markt, wat de (Duitstalige) sticker op de plastic verpakking nog eens bevestigt. Des te bevreemdender vind ik het dat de liner notes in het Engels zijn.
Pure Dylan zit in een digipack met eenvoudig, maar schitterend artwork. Het boekje is dun, maar ter zake.
Met dank aan Cas voor zijn uitgebreide e-mail over Pure Dylan waaruit ik twee citaten heb geplukt!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten