Bob Dylan komt een aantal malen in dit vuistdikke boek voorbij, maar meest opmerkelijk is dat hij niet alleen een eigen essay krijgt in dit vuistdikke boek - geschreven door Joshua Clover (en niet Greil Marcus, zoals je zou verwachten) - maar ook op de cover van A New Literary History Of America staat.
Is dit de enige literatuurgeschiedenis verschenen voor 13 oktober 2016 met Bob Dylan op de cover? Waarschijnlijk wel.
Hoeveel boeken vol literatuur (geschiedenis) met Dylan op de cover zijn er sinds het toekennen van de Nobelprijs aan Bob Dylan verschenen? Nul?
~ * ~ * ~ * ~
Het boek Prospero - de Nederlandse vertaling (2007) van het Friestalige boek (2006) van Nyk de Vries - heeft als motto een Dylan-citaat:
To live outside the law you must honest
[met dank aan Hans]
~ * ~ * ~ * ~
Het boek Styled van Emily Henderson:
[met dank aan Alja]
~ * ~ * ~ * ~
ik bezit sinds enige tijd de dichtbundels Het land achter de spiegel (1969) en Quant à moi (1971) van Kees van Kalmthout. In beide bundels is Bob Dylan te vinden.
Afgelopen april had ik het exemplaar van Dylans Self Portrait in handen die ooit eigendom van Van Kalmthout. (zie hier en hier)
In een artikel uit 1991 over Van Kalmthout lees ik: "Amerika bezocht hij driemaal. Kees van Kalmthout was er vooral naarstig op zoek naar contacten in de muziek- en literaire wereld. Tijdens zijn eerste reis zocht en vond hij er het huis van Bob Dylan, maar de hoop op een ontmoeting met zijn grote idool bleek vergeefs."
Afgelopen weekend vond ik een exemplaar van Van Kalmthouts debuut: In de handpalm (1968).
Het motto voorin deze bundel is een citaat van Bob Dylan:
it's life and life only
~ * ~ * ~ * ~
In de bundel Stadstekens (1969) van Hans van de Waarsenburg staat de uit zes delen bestaande gedichtencyclus "I remember Eindhoven". Het zesde deel begint met:
och, het is lang geleden
dat we n.b. in E.
highway 51 draaiden en
gebeenten opgroeven;
we zijn verder gegaan;
bob dylan heeft
het kollektivum gevonden
en wij zijn versnipperd
Toen Van de Waarsenburg dit schreef kon hij nog niet vermoeden dat Bob Dylan bijna vijftig jaar later, in 2015 in Eindhoven zou optreden...
[aanvulling: ook in 1993 trad Bob Dylan in Eindhoven op, maar tijdens het lezen van het gedicht van Van de Waarsenburg dacht ik alleen aan 2015. Met dank aan Hans en Frits]
[aanvulling: ook in 1993 trad Bob Dylan in Eindhoven op, maar tijdens het lezen van het gedicht van Van de Waarsenburg dacht ik alleen aan 2015. Met dank aan Hans en Frits]
~ * ~ * ~ * ~
In zijn "schriftelijke cursus dichten" Waar het hart vol van is behandelt Willem Wilmink kort Bob Dylans "Blowin' In The Wind". Hij zegt weinig over de song, maar geeft wel een vertaling van één couplet: "Hoeveel jaar kan een berg bestaan, voor de zee hem heeft weggespoeld? En hoeveel jaar kunnen mensen bestaan voor men hun de vrijheid toestaat? En hoeveel keren kan iemand zijn hoofd afwenden en net doen alsof hij niets ziet? Het antwoord, mijn vriend, verwaait in de wind. Het antwoord verwaait in de wind".
~ * ~ * ~ * ~
Nummer 31 van het kunsttijdschrift Dada voor iedereen in de leeftijd van 6 tot 106 jaar gaat over popart. Dat de door Milton Glaser ontworpen poster van Bob Dylan popart is, is nieuw voor mij.
~ * ~ * ~ * ~
De dichtbundel Virtuele beelden (1973) van Arie Visser bevat een citaat uit Bob Dylans "Talkin' World War III Blues" en een gedicht met de titel "Blowing In The Wind":
BLOWING IN THE WIND
hoe rood gras in de velden
de aarde een warme vrouw
rust maar rust maar uit
zegt de wind tegen de rook
die dromen oproept
~ * ~ * ~ * ~
De dichtbundel Búúúút Vrij (1975) van Michel Ball:
Mr. Tambourine Man reist met Mr. Jones
In een open Cadillac CD naar Harrar
Qui de neuf, vraagt de tuinknecht
Bombe te geule, je est un autre
Ziggy is the star now
Sigis?
De fakir?
Chicken Street?
Nee laat maar, fluistert hij verdrietig
~ * ~ * ~ * ~
1 opmerking:
Niet alleen in 2015 trad Dylan op in Eindhoven: http://bit.ly/1HcB0hH
Een reactie posten