boeken

In de gedichten in dutch co (1966) van Schuddeboom komt Bob Dylan niet voor, wel in de door Hans van Waarsenburg geschreven inleiding:

met de rechtlijnigheid van mondriaan.
een bezig oeuvre bouwend,
met het doorgevreten element van wereld
delen niet te achterhalen liefde, 
met de elementaire ritmiek van de
moderne hard-boiled songs,
met een trein dylan,
een ren met tijd.

~ * ~ * ~ * ~

In de dichtbundel Antwerpen (1974) komt niet Bob Dylan voorbij, maar een cover van een van zijn songs:

waren het maar hanen
kraaien en het lijden en ondergang
een generatie die na 9 minuten,
wat ons de klere troep kan schelen
omdat joe cocker zingt: 'just like
a woman'

~ * ~ * ~ * ~

De door Agnes Andeweg en Lies Wesseling geschreven inleiding van het boek Wat verbeelding niet vermag! (2014) begint - na enkele dichtregels van Elly de Waard - zo:

Deze bundel verschijnt ter gelegenheid van het afscheid van Maaike Meijer als hoogleraar Genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Wij nodigden Maaikes promovendi, promoti en (voormalige) collega's binnen en buiten de universiteit uit om een lied of gedicht te bespreken dat hen na aan het hart ligt, van Hadewijch tot Dylan of daarna, want zo ver reikt Maaikes belangstelling.

Bob Dylan komt enkele malen voorbij in dit boek, maar wat dit boek vooral interessant maakt, is het korte essay (vier en een halve bladzijde) van Paul de Bruyne over Bob Dylans "Roll On John".
Mocht je een keer tegen Wat verbeelding niet vermag! aanlopen voor een schappelijke prijs, twijfel dan niet, koop het en lees het essay van De Bruyne.

~ * ~ * ~ * ~

Het enige boek in deze editie van "boeken" dat ik niet gelezen heb, is Jagger Unauthorized (1993) van Christopher Andersen. Wat ik wel heb gedaan is - met behulp van de index - de Dylan-relevante stukken lezen. Het gaat om negen pagina's.
Blz. 428:

As much as Live Aid was a triumph for Jagger, it turned out to be a singular embarrassment for Keith Richards and Ron Wood. In a last-ditch effort to steal Jagger's thunder, Richards and Wood hastily agreed to back Bob Dylan for the show's much-ballyhooed grand finale. The result was shoddy and unprofessional.

Ik kan er niks aan doen, maar ik vind Dylans optreden tijdens Live Aid helemaal niet zo dramatisch als vaak beweerd wordt. Nee, het was niet Dylans finest hour, maar zeker ook niet slecht.

~ * ~ * ~ * ~

Het boek Ik ben onbereikbaar (1996) van Theodor Holman bevat één vermelding van Bob Dylan, wat voor Holman erg weinig is.

mijn oren luisteren met treurigheid [naar house] dat ik het nooit helemaal zal kunnen doorgronden, zoals mijn ouders nooit The Rolling Stones of Dylan zouden kunnen begrijpen.

~ * ~ * ~ * ~

De roman Ruitijd (1995) van Roland Arnould gaat over Gerard, reclameman en in zijn vrije tijd "schrijver van liedteksten". Een roman over een schrijver van liedteksten... dan verwacht ik Dylan - dè songschrijver onder de songschrijvers - tegen te komen en inderdaad Bob Dylan is te vinden in Ruitijd, slechts één keer, in een lange opsomming van muzikanten wiens songs door Titus - vriend van Gerard - gecoverd worden. Dylan is in goed gezelschap. Titus speelt naast songs van Dylan nummers van onder andere Van Morrison, The Kinks, The Beatles en The Doors.

~ * ~ * ~ * ~

De door Menno Schenke geschreven biografie Vaan; Het bewogen leven van C.B. Vaandrager (2005) behoort tot de beste biografieën die ik gelezen heb. Schitterend boek.
Volgens de index komt Bob Dylan op drie bladzijden in dit boek voorbij. Dit klopt niet. Op de eerste bladzijde waar Bob Dylan volgens de index te vinden zou moeten zijn, komt Bob Dylan niet voorbij, wel Dylan Thomas. Foutje.
In het boek wordt geciteerd uit een interview met J. Bernlef.
Vaandrager:

Al ben ik geen muzikant, ik voel me wel met Dylan verwant. Ik ben betrokken bij de muziekscene. Jimi Hendrix, jazz - het spreekt me aan.

Lees Vaan, niet vanwege de Dylan-vermeldingen, maar omdat het gewoon een goed boek is. Een goede biografie over een groot schrijver.

~ * ~ * ~ * ~

Geen opmerkingen: