Dylan kort #833

setlist 17 april: Leopard-skin pill-box hat / Don't think twice, it's all right / Things have changed / Tangled up in blue / Beyond here lies nothin' / Simple twist of fate / Summer days / Spirit on the water / Hones with me / A Hard rain's a-gonna fall / Highway 61 revisited / Blind Willie McTell / Thunder on the mountain / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower // Rainy day women #12 & 35
Blood on the tracks: De tweede zin van een stuk over dit album op Muzikale Schatkist luidt: 'Hij had net een scheiding achter de rug en dat merk je aan dit album.' Hmmm, misschien had de schrijver toch iets meer research moeten doen. Zie hier.
'Als een rollende steen': Nogmaals hmmm. Zie hier.
Levon Helm, drummer van The Band, is stervende. Zie o.a. hier.

3 opmerkingen:

Peter zei

Ik had mij gebaseerd op twee bronnen. www.allmusic.com zegt: "this is the sound of an artist returning to his strengths, what feels most familiar, as he accepts a traumatic situation, namely the breakdown of his marriage". Ook in het boek '1001 albums' staat dat zijn huwelijk was afgesprongen: "bovendien liep zijn huwelijk stuk". Foute bronnen? Of was ik te snel met de conclusie dat het om een scheiding ging? Zoals gezegd: ik ben geen expert of een kenner, eerder een liefhebber.

tom zei

Beste Peter,

Het is misschien een wat flauw commentaar op mijn blog. Ik snap heel goed dat de fout jou maar ten dele is aan te rekenen. Natuurlijk ben je afhankelijk van bronnen. Echter, veel bronnen - zeker als het om Blood on the tracks gaat - zijn vervuild.
Blood on the tracks kwam begin 1975 op de markt (in 1974 opgenomen).
Dylan scheidde van Sara in 1977, ruim na het opnemen & uitbrengen van Blood on the tracks dus.

Algemeen wordt aangenomen dat Blood on the tracks gaat over Dylans huwelijksproblemen (wat vaak volledig ten onrecht wordt uitvergroot tot scheiding... de scheiding was pas ná BOTT). Ik schrijf bewust 'algemeen wordt aangenomen' omdat er ook voldoende in te brengen is tegen deze aanname.
Het is interpretatie die tot feit is verheven.

Veel interessanter zou ik het vinden om te lezen wat het beluisteren van Blood on the tracks met jou doet in plaats van wat de algemene muziekboeken zeggen.
Maar goed, dat is slechts mijn mening / voorkeur.

Dank voor je reactie,
groet,

Tom

Peter zei

Ik heb ondertussen weer wat meer gelezen over Dylan en dus ook over deze periode. Het was dus absoluut verkeerd begrepen door mij. Zijn huwelijk zat inderdaad in een serieuze dip en de therapeutische kracht van muziek heeft blijkbaar zijn huwelijk nog maar eventjes kunnen rekken. Ik wist wel dat hij gescheiden was, maar had de data verkeerd. Bedankt om mij op deze fout te wijzen. Ik heb het ondertussen aangepast. Blijf vooral verder doen met je blog. Er zouden er meer moeten zijn als die van jou. Ik ben zelf nog aan het zoeken hoe ik deze blog, waar ik geen publiciteit voor maak, moet opvatten (ik ben zeer verbaasd hoe snel je die hebt ontdekt, trouwens). Als mijn persoonlijke visie op al die albums die we 'goed MOETEN vinden' of als een soort leidraad voor mensen die op zoek zijn naar de betere muziek in deze tijden van zeer vluchtige beluisteringen op internet? Misschien moet ik het toch nog wat persoonlijker maken. In ieder geval beluister ik eerst een album en lees ik er pas daarna iets over in verschillende boeken en op verschillende websites, kwestie van niet te veel beïnvloed te zijn door visies van anderen. Het valt mij trouwens op dat er zeer veel valse geruchten, tegenovergestelde meningen en misverstanden bestaan over de albums van Dylan en dan vooral de betekenissen en contexten van songs en albums. Het is dus inderdaad moeilijk om er de juiste info uit te pikken. Misschien zal ik volgende keer eerst eens bij je ten rade gaan? :)