All these people

Heb jij dat nou ook wel eens? Terwijl je luistert naar 'I shall be free no. 10', hoor je Dylan zingen over ene Barry Goldwater. Onherroepelijk komt dan de vraag naar boven: 'Wie is dat eigenlijk, die Barry Goldwater?'
Of wat te denken van Betsy Ross ('Talkin' John Birch paranoid blues'), The Lone ranger ('Bob Dylan's blues'), Paul Revere ('Tombstone blues') & 'Georgia Sam' ('Highway 61 revisited')? All deze namen & nog veel meer zijn terug te vinden in het boek All these people; 100 characters who inspired Bob Dylan to create his colorful songs.
All these people van Jan Joos & Ivan Brackin is een fantastisch boek voor iedere Dylan-liefhebber & raad eens? Dylan zelf komt nauwelijks in dit boek aan bod.
All these people is een boek - zoals de ondertitel al prijsgeeft - met daarin (korte) biografieën van 100 personen, karakters, mythische & bijbelse figuren die figureren in Dylans songs. Het boek begint met Woody Guthrie ('Song to Woody') & eindigt met Mona Lisa ('Visions of Johanna'). Honderd biografieën in min of meer chronologische volgorde. De auteurs hebben er voor gekozen om zich te beperken tot 100 biografieën, een mooi aantal. De eerste 99 biografieën beslaan de albums Bob Dylan t/m Highway 61 revisited. De 100ste biografie is over - zoals ik al schreef - Mona Lisa & daarmee de enige biografie van een 'personage' uit een nummer van Blonde on blonde.
Dit boek schreeuwt om een vervolg. Nog een boek met 100 biografieën (en nog een), net zo lang tot alle personen die een rol spelen in Dylans muziek tot op de dag van vandaag een eigen biografie hebben gekregen.

Voor ik het boek las, had ik één 'angst': hoe vaak heb ik al niet gelezen dat 'Leopard-skin pill-box hat' gaat over Edie Sedgwick? Antwoord: véél te vaak. En dan te bedenken dat die bewering niet meer is dan aanname, speculatie. Mijn 'angst' was dat All these people vol zou staan met dit soort interpretaties, speculaties.
Nu ik het boek gelezen heb, kan ik zeggen dat mijn 'angst' gelukkig volledig ongefundeerd is gebleken. In All these people zijn alleen biografieën te vinden van personen die door Dylan in zijn nummers bij naam genoemd worden. Geen Edie Sedgwick, geen Joan Baez, geen noem ze maar op.
En dus leer ik, terwijl ik een boek uit de zogenaamde 'Dylan-literatuur' lees, over Napoleon, Anthony Perkins & Davey Moore.
All these people is bijzonder prettig geschreven.
De opzet van het boek zou kunnen doen vermoeden dat het eerder geschikt is als naslagwerk dan als leesboek. En al ben ik er van overtuigd dat ik All these people in de toekomst zeker als naslagwerk zal gebruiken, het boek werkt zeker ook als leesboek. Het werkt zelfs zéér goed als leesboek. Ik heb All these people verslonden.

Heb ik dan niks negatiefs te melden over All these people? Zeker wel, maar het zijn slechts kleine punten & zeker geen reden om het boek niet te kopen.
Zo staat er in het allereerste stuk - het stuk over Woody Guthrie - o.a. dat Dylan bezoeken aan Guthrie bleef afleggen tot Guthries dood. Dat is simpelweg niet waar.
Daarnaast bevatten de copyright gegevens voor geciteerde songteksten nogal wat foutjes & onvolkomenheden. Om er een te noemen: bij een aantal nummers wordt vergeten dat ze op het negende deel van The Bootleg series te vinden zijn.
Tot slot mis ik in de biografie over William Zantzinger dat de mans naam Zantzinger is (met een t), maar dat Dylan in 'The Lonesome death of Hattie Carroll' zingt over Zanzinger (zonder t).
Ik schreef het al: kleine punten.

Tot slot:
All these people is een schitterende aanvulling op de toch al volle kast boeken over Dylan. Uniek in z'n soort & daardoor een absolute aanrader.

All these people is te koop via de website van boekscout (€19,95 exclusief verzendkosten)

P.S.: De eerder genoemde Georgia Sam komt natuurlijk voor in Dylans 'Highway 61 revisited', maar diezelfde Georgia Sam komt ook - onder een andere naam - voor in een ander nummer van Dylan. Wil je weten welk nummer? Lees dan All these people.

3 opmerkingen:

Jan Joos zei

Beste Tom, bedankt om zo veel lof. Fijn dat je het fijn lezen hebt gevonden. En goed gezien van die T ... van Zanzinger. Ik vrees dat die komt van een overijverig corrector ... die helaas niet zal hebben ingezien dat dat voor 'ons' wel belang heeft. Indien je het liedje zelf zingt, merk je dat Zanzinger merkelijk beter 'bekt' dan Zantzinger. Wellicht de reden waarom Zantzinger Zanzinger werd? Anderen beweren dat Dylan dit met opzet veranderde in het licht van een mogelijke claim van Zantzinger. Ik geloof het eerste echter. Bekt gewoon lekkerder. En ja hoor, er komt een vervolg ... misschien net geen 100 (maar 86 voorlopig), maar dat kan veranderen als de nieuwe CD uit komt ... Was gisterenavond nog aan het schrijven aan Alicia Keys ... gelukkig is ze zo oud nog niet ... Ik hoop het dit jaar nog te kunnen uiteven. Ik hou je uiteraard op de hoogte.
Mvg,
J.J.

paularad zei

Hi Tom and January

I have been trying to buy this book, but the boek scout website does not seem to send to England (and does not accept paypal or credit cards). Any help would be appreciated!

Dr Paula Radice

tom zei

dear Paula,

Send me your e-mailadres (tom_dylan@hotmail.com) and I will try to get you in contact with the auteur.

greetings,

Tom