Niemand zingt Dylan zoals Dylan

Bij 'Dylan kort #776' heeft Arno, waarvoor dank, de volgende reactie achtergelaten: 'Hi Tom, Ik volg nu met veel plezier geruime tijd je blog. Hulde , hulde om zo veel tijd te steken in het beluisteren van covers. Meestal is het nada. Ik ben erg benieuwd wat er in huize Tom tijdens de Kerstdagen gedraaid gaat worden. Speciale Dylan songs of ook een verdwaalde Kerst CD uit de USA?'
Tsja, de muziek in huize Tom tijdens de kerstdagen. Sinds 2009 is de keus makkelijk: Christmas in the heart. In 2009 & 2010 begon ik een paar dagen voor kerst met het draaien van dit album, om 'm op tweede kerstdag 's avonds weer voor een jaar op te bergen. De avond voor kerst draaide ik ''Twas the night before christmas', de b-kant van de 'Must be Santa'-single. En uiteraard kwam de kerst-uitzending van Theme Time Radio Hour ook nog wel voorbij.
Maar ik moet bekennen dat ik dit jaar nog niet echt in de kerst-stemming kan komen. Ik heb Christmas in the heart pas één keer gedraaid. Dat ligt niet aan Christmas in the heart, maar aan mij. Ik ben nog niet in de stemming.
Ik draai deze dagen dus vooral wat ik altijd draai: veel Dylan. De laatste tijd zijn daar natuurlijk die covers bijgekomen, maar na het draaien wordt het gros weer opgeborgen om voorlopig niet meer te voorschijn te halen.
Eerder vandaag was ik even bij de Media Markt, er moest een nieuwe telefoon komen. De oude deed wat hij moest doen nog maar op halve kracht. In die Media Markt kwam ik voor een paar euro's het album Fleet foxes van - je raadt het al - Fleet foxes tegen. Ik had al zó vaak horen vertellen dat dit mooie muziek is, dat ik de cd maar gekocht heb. 'Mevrouw Tom' keek me wel een beetje vreemd aan toen ik een non-Dylan cd in het mandje legde. Ik zei nog 'het schijnt wel mooi te zijn,' maar aan haar gezicht zag ik dat ze het wat vreemd bleef vinden.
Die cd staat nu op. Had ik maar naar de blik van 'mevrouw Tom' geluisterd, ik ben niet onder de indruk. Het is wel aardig, maar meer ook niet.
Mooi hoesje, dat wel.
Op de Media Markt kom ik zo nog terug. Maar eerst even een andere reactie. Een reactie van Cas bij 'Luister, ik doe je na #8': 'The Band nu al 3 keer in de eindlijst en 2 keer in de twijfellijst?' Tsja, ik had ook wel mijn twijfels, moet ik bekennen. Ik bedoel, het is The Band, geweldige muziek. Maar ook de muziek van The Band is nog geen Dylan. Verre van zelfs.
Music from Big Pink & The Band staan dan ook op zolder, er is immers geen Dylan op te vinden. A Musical history, The Last waltz en Rock of ages staan wèl beneden, daar is immers Dylan op te vinden. Er is geen cover van The Band die in de schaduw van het origineel mag staan. Ik heb overigens sowieso - ondanks de groeiende lijsten - nog geen cover gehoord die in de schaduw mag staan van het origineel. Die eindlijst moet je dan ook met een korreltje zout nemen, het zijn de covers die niet irriteren, die zelfs wel amuseren, meer niet.
De covers op de twijfellijst zitten ergens tussen irriteren & amuseren in. Ik zal met dit soort opmerkingen wel weer geen vrienden maken onder de lezers van de blog, maar ik kan het ook niet helpen, ik vind nou eenmaal wat ik vind.
'Nobody sings Dylan like Dylan,' om maar weer eens de hout snijdende oude slogan uit de kast te halen. Ik ben niet geschikt voor de Dylan-cover. Ik vraag me dan ook meer & meer af waarom ik in vredesnaam aan 'Luister, ik doe je na' ben begonnen. Eén voordeel: na het beluisteren van al die covers, is de conclusie dat er een heleboel weg kunnen. Na het schrijven van de laatste aflevering van 'Luister, ik doe je na' zal het grote opruimen volgen. De kringloopwinkel zal weer blij met me zijn.
Ik zou nog even terugkomen op het bezoek aan de Media Markt, bij deze. In de schappen vond ik twee van de onlangs door Music on Vinyl uitgebrachte reïssues van Dylan-albums: Hard rain en Good as I been to you. Nou was ik aanvankelijk helemaal niet van plan om die Music on Vinyl-releases te kopen, ik ga liever voor de originele vinyl-uitgaven & aangezien geld maar een keer uitgegeven kan worden...
Maar op beide platen zit een grote, zwarte sticker met daarop o.a. de tekst 'Exclusively remastered' & dat was nou net het zetje dat ik nodig had om de platen te kopen. Die andere twee recente Music on Vinyl-releases - Before the flood & Basement tapes - waren niet aanwezig. Zouden die twee ook 'Exclusively remastered' zijn? Waarschijnlijk wel. Die andere twee wil ik dan toch ook wel hebben. Nou zijn ze ook wel te koop bij bijvoorbeeld bol.com, maar daar kost Hard rain - nog zonder verzendkosten - €21,99, terwijl ik net bij de Media Markt €17,99 heb betaald.
Enfin, zo gaat het verzamelen maar door. Ik heb de platen overigens nog niet gehoord, Fleet foxes draait nog. Het laatste nummer inmiddels. Er is niks van dit album aan mijn oren blijven kleven. Het kabbelt. Misschien dat het vanavond nog lukt om Hard rain of Good as I been to you te draaien, al is het waarschijnlijker dat het ''Twas the night before christmas' of Christmas in the heart gaat worden. Daarvoor moet nog wel eerst die kerststemming komen.

Geen opmerkingen: