Dylan kort #777

Allereerst de Top 2000 a go go, je weet wel de uitzendingen van tweede kerstdag tot oudjaarsdag op Nederland 3. Op tweede kerstdag kwam Dylan voorbij: Leo Blokhuis liet horen dat John Lennon voor 'Happy X-mas (war is over)' de melodie geleend heeft van een ander nummer. Wanneer Matthijs van Nieuwkerk hem vraagt of hij hiermee een dolk in de rug van John Lennon steekt, zegt Blokhuis zoiets als 'maar Dylan deed het ook veelvuldig'.
Natuurlijk heeft Blokhuis gelijk, Dylan heeft veel geleend / gejat. Maar het is niet zo - & dat lijkt Blokhuis wel te willen zeggen - dat het voor Lennon okee is om te lenen, omdat Dylan het ook heeft gedaan.
Het gaat me nu even niet om de discussie lenen / jatten / plagiaat, maar om de drogredenering van Blokhuis.
Gisteravond, nieuwe uitzending van hetzelfde programma: een fragment van de videoclip van 'Handle with care' van The Traveling wilburys.
Vanavond, net uitgezonden. Een fado-zangeres zingt - bijna onherkenbaar - nummers uit de top 2000. Het is de taak aan de kandidaten van de quiz om te raden om welk nummer het gaat. Eén van de nummers die de fad-zangeres zingt, is 'Make you feel my love'. Nadat één van de kandidaten de titel heeft geraden, zegt Matthijs van Nieuwkerk dat het nummer van Adele is. (Ik hoef niet uit te leggen dat hij daar geen vrienden mee maakt) Leo Blokhuis tikt Van Nieuwkerk terecht op de vingers.
O toeval, op het internet vond ik net een mindmap over (de vele coverversies van) 'Make you feel my love', schrik niet.
Tot zover de Top 2000 a go go, er volgen nog enkele afleveringen in de komende dagen.

Eerder vandaag plaatste ik hier '2011 - een Dylanesque jaaroverzicht' (zie hieronder). In het overzicht noem ik wel de 'grijze' cd Studs Terkel's wax museum, maar vergeet ik Life and life only. Begin 2012 komt daar nog Carnegie chapter hall 1961 bij. Met dank aan Floater die mij hier via de e-mail op wees.

Van Mark ontving ik, n.a.v. van de conclusies in'Luister, ik doe je na #9 (slot)' de volgende e-mail, waarvoor dank!

Nou Tom,

het is gehoord, het is niet onopgemerkt gebleven.

Om even vervelend te doen met wiskunde: uiteindelijk is 2,65% een heel normale score; als je statistiek loslaat op een verzameling van 567 covers, zullen er gemiddeld zo'n 13 covers zijn die qua kwaliteit twee positieve standaardafwijkingen afwijken van de "gemiddelde" cover - dat jij er 15 hebt gevonden betekent dat je te mild bent geweest :P Als je de twijfellijst erbij betrekt, dus zeg ook de covers die qua kwaliteit hangen tussen één positieve standaardafwijking beter dan het gemiddelde en twee (waar de eindlijst begint), die twee lijsten samen zou je verwachten op een kleine 90 nummers uit te komen, dus zeg een ruime 76 stuks op de twijfellijst ipv 21 zoals nu. Daar ben je dus veel te streng geweest.

De grootheid van Dylan de performer zit 'm erin dat, als je dylan-uitvoeringen van dylan-composities ook als cover zou beschouwen, hij met zijn versies bijna altijd zelf in "de regio" zit van minstens twee positieve standaardafwijkingen van het gemiddelde ten opzichte van de "gemiddelde" versie van een "gemiddeld" liedje. Wat zoveel wil zeggen als dat Dylan zo ongeveer de best denkbare uitvoerder is van zijn eigen songs. Ofwel: nobody sings dylan like dylan :)

Het zegt dan weer nix over de kwaliteit van de composities an-sich, daartoe zou je z'n composities met de composities van anderen moeten vergelijken, zeg honderd dylan-composities vergelijken met honderd composities van honderd andere "componisten" en dan uitzoeken waar zijn werk een plekje vindt. Maar dat is weer een compleet ander project, laat nu die schorre oren van je eerst maar bijkomen zodat je 2012 Dylan weer met frisse oren zult horen.

Luisterrijke groet, M.

Nog een vraag, op suggestie van een lezer, welke boeken uit de enorme lijst met in 2011 verschenen titels (zie hieronder), zijn een must-read. Lijstjes met titels kunnen naar tom_dylan@hotmail.com. Ontvangen lijstjes zal ik op de blog plaatsen.

Nog even terug naar de top 2000, maar dan een andere, met Dylans 'Like a rolling stone' op 1. De lijst met de nummers 1 t/m 100 staat hier. Beste plaat op deze lijst? #78 'It's alright, ma (I'm only bleeding)'

'(Visions of) Johanna' op It's all round.

Eerder berichtte ik hier dat in Armada 65 een stuk staat met de titel 'Bob Dylan zingt Jacques Prévert via Lawrence Ferlinghetti'. Sinds vanmiddag heb ik die Armada in huis. Het stuk is geschreven door Jaap van der Bent & de titel dekt niet de lading. Het stuk gaat voornamelijk over Lawrence Ferlinghetti & de invloed van (het vertalen van) Jacques Prévert op zijn werk. In het staartje van het stuk komt Dylan nog even langs & Van der Bent legt nou net een connectie tussen een nummer van Dylan & een gedicht van Jacques Prévent (in de vertaling van Lawrence Ferlinghetti) die slechts met héél veel goede wil te leggen valt, terwijl in een eerder geciteerd gedicht van Prévent Dylan je haast tegemoet zingt, maar die connectie legt Van der Bent niet.
Gelukkig houd ik ook van de poëzie van Ferlinghetti, anders was de aanschaf van deze Armada wel de slechts besteedde €15,- van de afgelopen maanden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Kun je me misschien vertellen wat het nummer was waarvan John Lennon de melodie 'geleend' heeft? Of hoe ik erachter zou kunnen komen?

Alvast bedankt,
Mandy

tom zei

@Mandy: Sorry, het geheugen laat me in de steek. Het meest makkelijke is denk ik even de uitzending bekijken via uitzending gemist. Lukt dit niet, kun je er altijd een mailtje aan Leo Blokhuis aan wagen.
Als ik me niet vergis, is er een Nederlandse Beatles fanclub op het net actief, even googlen, moet je ze kunnen vinden. Mogelijk dat je het daar kunt vragen.
Succes!

groet,

Tom