Luister, ik doe je na #7

Ergens verlang ik naar het eind van deze serie. De covers komen zo langzamerhand wel mijn oren uit. Maar aangezien ik zelf zo stom ben geweest om met deze serie te beginnen, zal ik 'm ook af moeten maken. Nog even volhouden.
Ik ben wel toe aan iets aangenaams & dus heb ik voor deze aflevering de soundtrack van I'm not there uit de kast gepakt. Het is geen straf om naar deze cd te luisteren, althans een aanzienlijk deel van deze cd. En om mezelf te 'trakteren', draai ik ook het laatste nummer van de cd. Dat is zonder enige twijfel het allerbeste dat deze soundtrack te bieden heeft: 'I'm not there' door Bob Dylan.

I'm not there original soundtrack
[34 tracks waarvan 1 door Dylan zelf. Dit brengt het totaal op 373 covers.]
Meest opvallend aan de tracklist, is dat er een groot aantal titels op deze cd staan die nog niet eerder voorbij zijn gekomen. Originele songkeuzes dus. Ik pik de nummers eruit die er voor mij in positieve zin uitspringen.

Jim James & Calexico - 'Going to Acapulco': Wat kan ik zeggen? Hier word ik stil van. Dit is de enige cover tot nog toe waarbij woorden mij te kort schieten. Pure schoonheid. Een klasse apart. Voor dit nummer zou eigenlijk een aparte categorie gemaakt moeten worden: 'de gouden eindlijst'. Maar met het maken van een nieuwe categorie, kom ik er niet. Dit nummer zal de enige zijn die in deze categorie plaats mag nemen. En dus 'gewoon' in de eindlijst (met gouden ster).

Richie Havens - 'Tombstone blues': Vooral het begin van dit nummer vind ik erg mooi, in de refreinen wordt het wat minder. Net niet in de lijst met twijfelgevallen.

Jeff Tweedy - 'Simple twist of fate': Mooie stem, mooie viool. Het geheel brengt me wat aan het twijfelen. Voor nu op de twijfellijst.

Mark Lanegan - 'Man in the long black coat': Mooie versie, maar kan mij niet het verlangen naar Dylans versie doen vergeten. Net niet op de twijfellijst.

Willie Nelson & Calexico - 'Señor (tales of yankee power)': Werkelijk schitterend, ook dit zou een gouden ster verdienen, ware het niet dat één of andere knuppel heeft besloten dat Salvador Duran er in het Spaans doorheen mag zingen. Door de bijdrage van Duran zakt deze versie voor mij van briljant tot twijfelgeval. Helaas.

Glen Hasard & Markéta Irglova - 'You ain't goin' nowhere': Zeer aardige versie. Net niet op de twijfellijst.

Ramblin' Jack Elliott - 'Just like Tom Thumb's blues': Verrassende versie, maar weet mijn aandacht niet lang genoeg vast te houden om op de twijfellijst te komen.

Tom Verlaine & The Million dollar bashers - 'Cold irons bound': Het eerste, instrumentale gedeelte is sterk. Zodra de zang begint, zakt het in elkaar als een plumpudding.

Antony & The Johnsons - 'Knockin' on heaven's door': Als er één nummer is, dat zo langzamerhand dood-gecoverd is, dan is het 'Knockin' on heaven's door'. Des te verrassender is deze versie van Antony & The Johnsons. Breekbaar is misschien de beste benaming voor deze cover. Twijfellijst.

Masked and anonymous (soundtrack)
[14 tracks, waarvan 4 door Dylan en 1 cover eerder besproken is. Totaal: 382 covers]
Tsja, de soundtrack van Dylans film. Over het algemeen: de film is beter dan de covers op deze soundtrack. De voornaamste reden om deze cd te kopen, zijn de vier door Dylan gespeelde nummers.
Eigenlijk staan er op deze soundtrack maar drie covers die het noemen waard zijn: De versie van 'Like a rolling stone' door Articolo 31, maar deze cover is al eerder voorbij gekomen, en de twee door Jerry Garcia gezongen nummers: 'It's all over now, baby blue' & 'Señor (tales of yankee power)'. Vooral 'Señor' is aardig, maar zeker geen eindlijst- of twijfellijst-materiaal.

North country (soundtrack)
Deze aflevering van 'Luister, ik doe je na' sluit af met nog een soundtrack. De soundtrack van North country zou iedereen natuurlijk in huis moeten hebben vanwege Dylans 'Tell ol' Bill' (een andere versie dan op Tell tale signs). Daarnaast bevat deze soundtrack o.a. nòg drie nummers van Dylan & twee covers. Eén van die covers, 'Paths of victory' van Cat Power, is al eerder voorbij gekomen. Dan blijft over 'Girl from the North country' door Leo Kottke. Dan kan ik kort over zijn: laat maar.

Na het beluisteren van 383 covers, zien de eindlijst & en de lijst met twijfelgevallen er als volgt uit:

eindlijst:
The Band - 'When I paint my masterpiece'
Wilco & Fleet foxes - 'I shall be released'
Guy Davis - 'Sweetheart like you'
Suzzy & Maggie Roche - 'Clothes line saga'
Martin Simpson - 'Highway 61 / Highway 61 revisited'
Develish Doubledylans - 'Shot of love'
Michael Moore trio - 'Sign on the window'
Merl Saunders, Jerry Garcia, John Kahn, Bill Vitt - 'Positively 4th street'
Jim James & Calexico - 'Going to Acapulco' [gouden ster]

twijfelgeval:
The Low anthem - 'Dignity'
Ramblin' Jack Elliott - 'Don't think twice, it's all right'
Articolo 31 - 'Come una pietra scalciata (Like a rolling stone)'
Patti Smith - 'The Wicked messenger'
Odetta - 'Paths of victory'
Robert Deeble with Mandy Troxel - 'Boots of Spanish leather'
Billy Goodman - 'Billy 1'
Tim O'Brien - 'Subterranean homesick blues'
Peter, Paul and Mary - 'Blowin' in the wind'
Jeff Tweedy - 'Simple twist of fate'
Willie Nelson & Calexico - 'Señor (tales of yankee power)'
Antony & The Johnsons - 'Knockin' on heaven's door'

1 opmerking:

Bovengemiddeld zei

Ik heb een tijd lang Ballad of a Thin Man van Stephen Malkmus met bewondering geluisterd. Later toch weer terug geschakeld naar de versie van Bob Dylan.