Bob Dylan... best klinkend #7 - door Cas

Hallo Tom

We pakken de draad weer op met:

Empire Burlesque
De CD versie (uit 1985) is nog steeds de huidige versie die in de winkels ligt. Deze klinkt minder mooi dan de LP, dus ben je het beste uit met een gaaf exemplaar van de LP.
Kennelijk is Empire Burlesque wel door Sony geremasterd want later zijn een paar tracks hiervan uitgebracht, en klinken dus stukken beter. Dit zijn:
- 'Seeing the real you at last' op de compilatie CD Bob Dylan Blues (2006);
- 'Dark eyes' op de compilatie 3-CD DYLAN (2007).
Mogelijk wordt de geremasterde Empire Burlesque bewaard voor de 50 CD box met Dylan's complete werk waarvan nu weer sprake is.

Biograph
Deze compilatie klinkt het best op de geremasterde "Super Bit Mapping" release uit 1997 (jewel case box in slip cover), later in 2002 heruitgebracht in een soort boekvorm, en in 2011 in een DVD-achtige box.

In 1986 verscheen op single het nummer 'Band of the hand' van de soundtrack van de gelijknamige film. Deze klinkt het best op de 12" single.

Knocked Out Loaded
Voor dit album geldt hetzelfde als voor Empire Burlesque. Klinkt dus het beste op vinyl. Mogelijk later geremasterd voor toekomstige doeleinden, want één track: 'Brownsville girl' verscheen in 2007 geremasterd op de compilatie DYLAN.
In de jaren '80 was de 12" single een populair medium. Bij de 12" singles die op 45 toeren afgespeeld moeten worden, leverde dit vaak een aanzienlijk krachtiger geluid op. Van Knocked Out Loaded verschenen 'Driftin' too far from shore', 'They killed him', 'Brownsville girl' en 'Got my mind made up' op 12".

Hearts Of Fire
De drie Dylan tracks klinken vrijwel hetzelfde op de CD als LP. 'The usual' klinkt een stuk beter op de 12" single.

Down In The Groove
Dit album klinkt verreweg het mooist op de DMM herpersing van de LP met het rode CBS label.
Bekend is dat van Down In the Groove verschillende 'uitvoeringen' bestaan, met andere nummers. Aldus verscheen op de Argentijnse persing van de LP het nummer 'Got love if you want it' i.p.v. 'Death is not the end', en op een promo cassette van het album staat nog een ander nummer 'Important words'. Beide alternate tracks zijn echter ook in uitstekende kwaliteit te vinden op de zgn. 'Precision Laquer', een eerdere versie van de LP, deze circuleert op het internet.

Dylan & The Dead
Liefhebbers van dit live album boffen met de geremasterde CD uit 2009 vanwege het aanzienlijk verbeterde geluid.

Oh Mercy
De recente heruitgave van dit album op LP door Music On Vinyl verdient de absolute voorkeur boven de geremasterde SACD uit 2003. Die heeft nogal last van 'loudification' (opgeblazen frequenties), bovendien bleek de SACD een teleurstelling vanwege het ontbreken van een surround mix.

Ik sluit deze aflevering af met de twee Traveling Wilburys releases, Vol. 1 (1988) en Vol. 3 (1990). Beide albums zijn geremasterd in 2007 (The Traveling Wilburys Collection), aangevuld met bonus tracks die achteraf opnieuw ingespeeld bleken. De op CD uitgebrachte versie van deze re-release moet je mijden want deze heeft erg veel last van 'loudification'. Gelukkig ligt de LP box van The Traveling Wilburys Collection heel wat vriendelijker in het gehoor.

Veel luisterplezier maar weer, en tot deel 8.
Cas.

1 opmerking:

tom zei

@Cas: Dank wederom voor een mooie aflevering van 'Best klinkend'. Ik ben een van die liefhebbers van Dylan & the Dead. Dat album was een van de eerste platen van Dylan die ik kocht. Ik heb 'm toen grijs gedraaid. In de loop der jaren heb ik natuurlijk wel ontdekt dat Dylan veel betere albums heeft gemaakt dan Dylan & the Dead, maar de vraag is altijd in hoeverre dat relevant is. Bij het vergelijken van albums uit Dylans oeuvre zal Dylan & the Dead er (bijna) altijd slecht vanaf komen. Vervolgens is er het risico dat dit album nooit meer gedraaid wordt. Dat is jammer. Albums moeten op hun eigen gronden beoordeeld worden en niet zozeer in vergelijking met de rest van een oeuvre, als je het mij vraagt.
Hoe dan ook, ik heb weer genoten van 'Best klinkend' en het heeft me weer genoeg redenen gegeven om een aantal platen en cd's weer eens uit de kast te pakken en kritisch te beluisteren.
Dank daarvoor!

groet,

Tom