Original album classics

Er verschijnen zeer regelmatig zogenaamde multi-packs met albums van Dylan op de markt. Multi-packs zijn meerdere reeds eerder uitgebrachte albums in één verpakking. Denk maar aan de boxjes van de Volkskrant.
Zo is er bijvoorbeeld de serie onder de titel Two original albums van inmiddels 4 multi-packs. Twee cd's voor (iets meer dan) de prijs van één cd. In die Two original albums serie werden Highway 61 revisited en Blonde on blonde, John Wesley Harding en Nashville skyline, Infidels en Empire burlesque, en Time out of mind en "Love and theft" aan elkaar gekoppeld & samen in een kartonnen hoesje gestopt.
Meestal worden twee of drie 'gewone' cd's samen in een kartonnen hoesje gestopt. Zonder het kartonnen hoesje zijn het precies dezelfde cd's als de cd's die je los in de winkel kunt kopen.
Tot zover wat algemene zaken over multi-packs.
In 2010 verscheen een opmerkelijke multi-pack onder de titel Original album classics. Deze multi-pack bestaat uit een dun kartonnen hoesje met daarin kartonnen replica's van elpeehoezen. In die kartonnen replica's uiteraard cd's.
Het aardige van die kartonnen hoesjes is dat ze niet alleen van karton zijn (en dus afwijken van de hoesjes van de cd's zoals je ze los in de winkel zou kunnen kopen), maar dat het 'nabootsen' van de elpeehoezen zover is doorgevoerd, dat op de kartonnen cd-hoesjes de songtitels in een A- en een B-kant zijn verdeeld, net als op een elpee.
Ook het ontwerp van de cd's wijkt af van de 'reguliere' cd's.
Het meest opmerkelijke aan Original album classics is misschien nog wel de keuze van de albums. De meeste multi-packs bevatten albums waarvan in de meeste boeken valt te lezen dat deze albums tot de beste van Dylan behoren. Zo komen bijvoorbeeld Highway 61 revisited en Blonde on blonde erg vaak voorbij in multi-packs.
Original album classics bevat Empire burlesque, Down in the groove en Under the red sky, nou niet bepaald drie albums die bij de meeste mensen tot Dylans beste albums gerekend worden.
En nou het mooiste: die drie albums in toch wel mooie hoesjes kosten samen iets meer dan een tientje. Een uitgelezen kans voor eenieder die deze albums nog niet heeft om ze alsnog in huis te halen.

Ergens had ik verwacht dat het bij deze ene release in dit formaat zou blijven, maar eind vorig jaar verscheen - onder dezelfde titel - nog een multi-pack. En ook dit keer zitten de cd's in kartonnen replica's van de elpeehoezen, en ook dit keer is de keuze van albums opmerkelijk: Good as I been to you, World gone wrong en Unplugged. Wederom samen voor iets meer dan een tientje.
Dit keer is op de achterkant van het kartonnen hoesje niet alleen de trackslists van de drie cd's te vinden, maar ook (korte) linernotes: 'Showcasing 3 releases featuring acoustic music from Bob Dylan in the 90's. Included here are albums ranging from 1992 - 1995.
MTV Unplugged includes live versions of some of his most renowed songs from the 60's, 70's and beyond; Good As I Been To You and World Gone Wrong feature traditional folk songs re-imagined by Dylan with just guitar, vocal and harmonica.'

Opvallend is dat de zes albums in de eerste twee delen van Original album classics nog nooit (op cd) in geremasterde versie zijn uitgebracht. Om misverstanden te voorkomen: de cd's in Original album classics zijn niet geremastered.
Als ik een voorstel mag doen voor een derde multi-pack in de serie Original album classics, dus drie nog niet geremasterde albums: Shot of love, Real live en Knocked out loaded.
Voor deel vier zou ik zeggen: Self portrait, Hard rain en Saved.

Geen opmerkingen: