Music on vinyl

Ik ga weer eens de loftrompet blazen over twee elpees, je weet wel, die grote zwarte schijven.
Music on Vinyl - een bedrijf uit Haarlem - brengt de laatste maanden nogal wat oude albums van Dylan opnieuw uit op vinyl. Twee van die albums, Hard rain en Good as I been to you, zijn volgens een sticker op de voorzijde van de plaat 'exclusively remastered'.
Zo'n bewering maakt mij nieuwsgierig & dus heb ik een tijd geleden beide platen gekocht. Voor ik een noot had gehoord, was ik wat sceptisch. Geheel ten onrechte, blijkt nu. Hard rain klinkt werkelijk fantastisch! In een vergelijking met een Amerikaanse promo persing van dit album, wint de persing van Music of vinyl het.
Op deze nieuwe persing komt de bas veel beter tot zijn recht, net als Dylans vocalen. Of luister naar de viool & piano op 'You're a big girl now', werkelijk schitterend.
Deze persing van Hard rain is al een schitterende aanwinst voor de Dylan-liefhebber, maar wat te denken van Good as I been to you op Music on vinyl? Good as I been to you is misschien nog wel een grotere aanwinst. Je hoeft niet langer in de boxen te kruipen of je fantasie te gebruiken om de snaren van Dylans gitaar te horen trillen.

Ik heb vanochtend de stoute schoenen aangetrokken & contact gezocht met Music on vinyl. Ik wil weten waarom deze platen zo goed klinken.
Het remasteren had niet - zoals bij de recente mono-uitgaven - als doel om het geluid van de oorspronkelijke elpee zo dicht mogelijk te benaderen, maar om het geluid beter te krijgen dan op de oorspronkelijke plaat.
Het remasteren van de platen is niet gedaan door Music on vinyl - wat ik dacht - maar door Steve Berkowitz. Een bekende naam, kijk maar in de boekjes bij veel recente Dylan-cd's.
Music on vinyl ontving van Berkowitz zogenaamde high resolution audio files (96 KHz / 24 bit). Met deze files worden zogenaamde snijdingen gemaakt, deze snijdingen zijn gemaakt op DMM (koper ipv lacquer, wat volgens een medewerker van Music on vinyl mede bepalend is geweest voor het fantastische geluid op Hard rain en Good as I been to you).
Iedere snijding voor een Dylan-plaat moet vervolgens eerst door Steve Berkowitz goedgekeurd worden, voor er - na het maken van de matrijzen - geperst kan worden.
Tot zover het technische deel.

Ik heb van de medewerker van Music on vinyl begrepen dat er meer albums van Dylan op de nominatie staan om uitgebracht te worden. Voor het zover is, zal Music on vinyl eerst toestemming van Steve Berkowitz moeten krijgen. Doordat er nog geen toestemming is van Berkowitz, kunnen er nog geen titels bekend gemaakt worden.

Er zijn nog genoeg titels in Dylans oeuvre die een behandeling als Hard rain en Good as I been to you door Music on vinyl verdienen. En nu maar duimen dat Music on vinyl om de juiste titels vraagt bij Berkowitz & dat Steve Berkowitz toeschietelijk is.

Meer informatie op de website van Music on vinyl:
Hard rain, hier.
Good as I been to you, hier.

Geen opmerkingen: